Pretraga

Odmah ažurirajte WhatsApp: Otkriven propust koji je hakerima omogućio špijuniranje

A- A+

Aplikacija WhatsApp broji preko 1,5 milijardi korisnika, a dio njih potencijalna je žrtva nedavno otkrivenog hakerskog napada. Zbog greške koja je postojala u prošlim verzijama, hakerima je bilo omogućeno instalirati špijunski softver na pametne telefone korisnika ove popularne aplikacije.

Foto: Rachit Tank za Unsplash

Kako piše TechCrunch, WhatsApp je upravo ispravio slabost koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio poziva preko WhatsAppa i to neovisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne.

Izdvojeni članak

Osam trikova na Instagramu koje bi trebali znati svi korisnici te mreže

Riječ je o ogromnom propustu, a još uvijek je nepoznato koliko je korisnika zahvaćeno ovim napadom, iako iz WhatsAppa tvrde da nije riječ o prevelikom broju ljudi. Ipak, pozvali su sve korisnike da ažuriraju aplikaciju.

– WhatsApp potiče ljude da ažuriraju posljednju verziju naše aplikacije, kao i operacijski sustav uređaja, kako bi zaštitili informacije pohranjene na svojim uređajima, poručili su iz WhatsAppa, prenosi TechCrunch.

Špijunski softver razvila je izraelska kompanija NSO Group. Najpoznatiji zlonamjerni softver koji proizvodi ova kompanija naziva se Pegasus, a ima mogućnost čitanja poruka, praćenja poziva, prikupljanja lozinki, praćenja lokacije i slično. Iz WhatsAppa ime kompanije nisu željeli potvrditi

– Napad ima obilježja privatne kompanije poznate po razvoju špijunskih softvera za vlade koji preuzima funkcije operacijskog sustava mobilnog telefona, kažu iz WhatsAppa.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap