Pretraga

Pet razloga zašto je STVARNO prerano za započeti s pripremama za Božić

Trenutno uživamo u svim čarima produženog vikenda – prejedamo se u udobnosti vlastitoga doma, družimo se (čitaj: svađamo) s našim najbližima i spavamo do podne. A onda shvatimo koji je datum i da je vrijeme za najradosnije doba godine – Božić!

foto: srednja.hr

Božić možda je blagdan koji traje jedan dan (25.12), ali blagdansko raspoloženje koje vežemo uz njega traje puno, ali zaista puno dulje od jednog dana. Advent koji ove godine počinje prvog prosinca, najranije može početi 27. studenog, ili najkasnije 3. prosinca, ovisno o tome kako pada nedjelja.

Danas se pjeva na više od 300 jezika: Najpoznatija božićna pjesma slavi 200. rođendan

U svakom slučaju, ne može početi dan nakon Noći vještica, kada se već počinju puštati božićne pjesme, postavljati božićni izlozi i planirati proslava Nove godine. Dobro, možda se baš ne za počne na blagdan Svih svetih, ali u sljedećih par dana… Kreće blagdansko ludilo.

Neki bi rekli da je besmisleno uvjeravati ljude da je to pogrešno, ali mi ćemo ići u drugom smjeru i probati vam objasniti zašto smo mi u pravu, a ne vi (ili oni). Stoga evo pet razloga zašto je bolje pričekati s početkom blagdanske euforije!

1. Vrijeme

Možda su trenutno temperature vani kao je prosinac, ali uskoro će se vrijeme stabilizirati i ponovno će biti primjerenije trenutnom vremenskom dobu. Smeđi listovi koji su po podu ulice, kiše i melankolično vrijeme, nikako ne pristaju radosnoj atmosferi koja vlada za vrijeme Božića.

Svi nekako vežemo Božić uz snijeg, ali rijetko kada nam se to zaista i ostvari. Ali, ostvarilo se ili ne, snijeg nam više pristaje u nekim kasnijim, zaista zimskim mjesecima…

2. Previše obaveza

Sada je ono vrijeme kada imamo previše toga na pameti – većinom su to studentske i školske brige, zato što je ovo sada taman vrijeme kada kreću prvi ispiti i kolokviji. Svi znamo da je za uspjeh potrebno baš sada zapeti na svemu, kada nemamo nikakvih distrakcija, osim samog učenja.

Oko Božića, situacija nije takva. Svi smo već početkom prosinca s glavom na kraju mjeseca i u prvom planu nam je upravo Božić.

3. Euforija

Blagdansko razdoblje je definitivno vrijeme ispunjeno s najviše euforije u cijeloj godini. Možda bismo to mogli donekle poistovjetiti s euforijom koja vlada kada nam se bliži rođendan. Mada je problem što svi ne cijene toliko rođendane, dok je Božić postao univerzalan simbol za euforiju.

Kad se ta euforija počne forsirati prije vremena, onda se dogodi da zaista dođe Božić, no već smo umorni. Dosta nam je božićnih pjesmi, lampica koje svijetle i izloga u kojima se nalazi Djed Mraz…

4. Troškovi

Svi znamo da su blagdani najskuplje vrijeme u godini. Uz trošenje na poklone, koji su postali neizostavni dio Božića (čak i za ljude koji ne slave Božić), trošimo novce i na razna ‘adventska’ putovanja, ali i na adventska pića i adventske slastice.
Ako počnete s trošenjem već sada, kada dođe vrijeme za Božić, ne da ćete biti na nuli, nego već u minusu…

5. Pravi duh Božića

Upravo zbog toga što blagdanski ugođaj se počne forsirati puno prije nego što bi on trebao postojati, vrlo često zaboravimo što je to ustvari poanta Božića. A poanta Božića sigurno nije slušati komercijalizirane hitove (mada nam je to svima guilty pleasure, nećemo se lagati), kupovati najskuplje poklone ili biti svaki dan na adventu u gradu.

Poanta Božića jest proslaviti tih par dana sa svojim najdražim i najbližim osobama, zahvalni na svemu što imamo i na svemu što nam tek dolazi. I naravno pokupiti koji poklon, ali ne zbog materijalne vrijednosti, već zbog same ideje da se netko sjetio nečega nama dragoga.

Nadamo se da smo vas uspjeli nagovoriti da se još malo oduprete pokušajima blagdanske atmosfere koji će nas uskoro početi okruživati, ali i da imate uvijek na umu ono što je najbitnije za vrijeme blagdana, a to je ljubav.

Pet razloga zašto je STVARNO prerano za započeti s pripremama za Božić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap