Pretraga

Proleter iz Zagreba dokaz je da punk u Hrvatskoj ne umire

A- A+

Proleter je mladi punk rock bend iz Zagreba, koji je u svoje dvije godine postojanja već izbacio nekoliko zamijećenih singlova poput ‘Predrasude’ ili ‘Nije pivo krivo’, a u fazi ‘poliranja’ je i njihov album, na kojemu će se naći 15 pjesama. Ideja o osnivanju benda, Antoniju, Luki i Ivanu došla je sasvim spontano – odlučili su svirati glazbu koju su ionako slušali. Više o bendu i dosadašnjim iskustvim otkriva nam frontmen benda Antonio Mavrin.

Zagrebački bend Proleter, čini mladi punkerski trojac, Antonio Mavrin, gitarist i pjevač, Luka Rukavina basist i bubnjar Ivan Begčević. U svoje dvije godine postojanja odsvirali su brojne koncerte te izbacili nekoliko singlova, od kojih su za ‘Predrasude’ i ‘Nije pivo krivo’ snimljeni i spotovi. Album na kojem će se naći 15 pjesama, u završnoj je fazi.

Izdvojeni članak

Nadareni bend stvara glazbu koja je doslovno ‘koktel žanrova’

Na glazbu utjecali punkeri iz 80-ih i 90-ih

Antonio je prva godina studija, Ivan je završio drugi srednje, a Luka je završio školu i trenutno životari. Članovi Proletera slušaju širok spektar glazbe, ali pojedini su bendovi ipak utjecali na njihov izričaj više od ostalih.

– Naše pjesme se uglavnom mogu svrstati u punk-rock, pop-punk uz eventualno poneki ska element. Slušamo sve, a neki od bendova koji su utjecali na nas su Green Day, Sum 41, Screeching Weasel, Less than Jake, The Offspring i tako dalje, objašnjava Antonio.

Iza njih je već pozamašan broj koncerata, a posljednji nastup su imali na Diversity festivalu boja na Jarunu. Pjevač je izdvojio još neke zapaženije svirke.

– Jedno ljeto smo čak odsvirali nekoliko koncerta na festivalima u Gorskom Kotaru (primjerice Park Rock Delnice), a svirali smo i na Urban Festu Osijeku, rekao nam je Mavrin.

U svojim pjesmama Proleter progovara o različitim temama, poput političkih, socijalnih, ali i onima iz svakodnevnog tinejdžerskog života. U završnoj fazi je i nosač zvuka.

– Naš album je, kao takav, završen još prije godinu dana. Trenutačno poliramo pjesme u studiju i izbacujemo spotove, a za album se nadamo da će izaći čim prije. Autorskih pjesama imamo dosta, no voljeli bismo samo njih 15-ak staviti na nosač zvuka, iskazuju planove članovi Proletera.

Izdvojeni članak

Poslušajte izvrstan srednjoškolski bend iz Sarajeva

Kod cura je veliki plus ako ste muzičar

Proleter je već napravio određene iskorake prema mainstream sceni, objavom spotova za singlove, a prema njima još je mnogo bendova, koji bi trebali dobiti šansu.

– Glazbena demo scena u Zagrebu je vrlo jaka i ima jako puno odličnih mladih bendova. Naši dobri prijatelji iz Lemon3-ja te bendovi kao što je Goatfish su samo neki od njih, govori Antonio.

Njihov drugi spot je objavljen prije 20-ak dana, a nadaju se da će zabilježiti barem približan uspjeh kao prvi.

– Naš prvi singl Predrasude prikazan je i dan danas se prikazuje na CMC-u te MTV-ju, a puštale su ga i mnoge radio stanice u Hrvatskoj. Nadamo se da će i naš novi singl ‘Nije pivo krivo’ doživjeti bar dio tog uspjeha, priželjkuje Antonio.

Članovi Proletera nemaju velike planove za budućnost, nego polako koriste prilike koje im se ukazuju.

– Obožavamo svirati i nadamo se da ćemo što dulje to moći raditi, rekao nam je Antonio.

I na kraju, frontmen Proletera pojašnjava ima li istine u teoriji da su curama glazbenici privlačniji, od ‘običnih smrtnika’.

– Ovisi o curi, ali vrlo često je to jedan veliki plus, zaključuje Antonio Mavrin.

Proleter iz Zagreba dokaz je da punk u Hrvatskoj ne umire
Share via
Copy link
Powered by Social Snap