Pretraga

Učenici i studenti sutra ponovno izlaze na ulice: Prosvjed za klimu održava se u Rijeci i Šibeniku

A- A+

Po prvi su se puta 15. ožujka učenici u nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se velikom pokretu svojih vršnjaka diljem planete, School Strike 4 Climate. Ukratko, umjesto odlaska na nastavu, prosvjeduju za spas klime i protiv klimatskih promjena jer smatraju da nema smisla učiti, ako nema budućnosti u kojoj ta znanja mogu iskoristiti. Otada se svakog petka prosvjed održava u barem jednom hrvatskom gradu, a narednog petka događaj je organiziran u čak dva – Rijeci i Šibeniku.

foto: Jan Maštrović i Matija Zanoškar

Riječki prosvjed za klimu u organizaciji učenika i studenata ovoga petka kreće s Jadranskog trga u 11:45. Riječani su se prošloga tjedna pridružili Zagrepčanima na prosvjedu, a ovoga će se Zagrepčani doći u Rijeku.

U Rijeci i ‘performans s vrećicama’

Izdvojeni članak

[FOTO+VIDEO] Drugi prosvjed za klimu bez podrške ravnatelja i profesora

– Organiziramo ponovno prosvjed kako bi gradu uručili zahtjeve koje želimo da hitno primijene. Rijeka je postala prljav i neuredan grad za kojeg odgovorni ne brinu. Dobili smo potporu mnogih organizacija, kriznog stožera Marišćine (smetlišta koje narušava zdravlje građana), aktivista i ovo će biti prosvjed svih, a ne samo studenata i učenika. Pronašli smo poveznice s drugim gradovima koji imaju slične probleme i preko toga želimo da se aktiviraju i oni, kaže nam studentica Akademije primijenjenih umjetnosti, Ana Maria Štefanac, jedna od organizatora.

Osim što će prosvjedovati, tražiti ispunjenje zahtjeva, studenti i učenici pozivaju sve i na ‘performans vrećicama’ koji će se održati točno u podne.

– Prosvjednici će stavljanjem plastičnih vrećica na glavu poručiti kako se guše u smeću, zagađenom zraku i plastici. Nakon toga, Tanji Blašković, koja je osnivačica brenda Imagine plastic, prosvjednici će moći dati te iste vrećice kako bi ih ona iskoristila za potrebe svojih radionica na kojima reciklira i prerađuje plastične vrećice, kaže nam Ana Maria i otkriva kako su njihovi zahtjevi još u razradi, a prosvjednici su se uspjeli povezati sa stručnjacima s kojima dogovaraju na što točno ciljati u zahtjevima i kako u što kraćem roku potaknuti vladajuće da riješe probleme.

Po prvi puta prosvjeduje se i u Šibeniku

Po prvi puta prosvjed za klimu održat će se i u Šibeniku, u organizaciji učenika tamošnje Gimnazije Antuna Vrančića. 

Izdvojeni članak

Moda guši naš planet – mogu li prosvjedi srednjoškolaca promijeniti industriju?

– Sve je započela Greta, a vidjeli smo da je prosvjed bio organiziran i u nekoliko hrvatskih gradova. U Šibeniku nismo imali ništa i odlučili smo se mi, učenici Gimnazije organizirati po tom pitanju. Nas nekoliko se našlo, održali smo sastanak i u tjedan dana uspjeli smo sve osmisliti, kaže nam Lori Šaršanski, jedna od organizatora prosvjeda.

Šibenski prosvjed kreće u 12:30 sati, okupljanjem u parku kod Gospe van Grada, a konačno odredište je Trg Pavla Šubića (ispred bivšeg Lira). Na prosvjedu će nastupiti i glazbeni gosti, školski bend koji će izvoditi prigodne pjesme, a nekolicina učenika održat će i govore.

– Mislim da je prosvjedovati potrebno jer većina građana uopće ne zna u kakvoj smo mi trenutno situaciji i koliko je zapravo naš planet onečišćen. Svi misle da do vrhunca problema neće doći još dugo, ali zapravo se već sada nalazimo u velikim problemima. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50% kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Ako do 2030. nešto ne poduzmemo, situacija je nepovratna. Mislim da je sada krajnje vrijeme da nešto napravimo, pogotovo mi mladi, na čija leđa sjeda sav taj problem oko kojeg vladajući trenutno ne poduzimaju ništa. Mi ćemo biti ti koji smo u velikom problemu, a ne oni, kaže nam Lori.

Šibenski organizatori kontaktirali su čak ravnatelje škola i pitali ih hoće li učenike pustiti na prosvjed.

– Većina je rekla kako nema problema, tako da očekujemo otprilike 500 ljudi, nadamo se čak i više, zaključuje Lori.

Učenici i studenti sutra ponovno izlaze na ulice: Prosvjed za klimu održava se u Rijeci i Šibeniku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap