Pretraga

[Video] Pogledajte kako je prošla filmska škola u Gunji u dokumentarcu koji su snimili polaznici

Ovogodišnja je ljetna škola filma u Gunji okupila 66 polaznika, koji su sudjelovali u šest radionica kako bi stekli znanja o filmu. Neki od njih su sudjelovali i prijašnjih godina, a kakva je atmosfera bila na šestoj filmskoj školi, provjerite u dokumentarcu ‘Muke po filmu’, koji je nastao u dokumentarnoj radionici.

Facebook

Na ovogodišnjoj ljetnoj školi filma u Gunji prikazivali su se filmovi Studija Kreativnih Ideja Gunja, koji su osvajali nagrade na hrvatskim i inozemnim festivalima. Organiziran je i filmski program Ususret Vukovar film festivalu, u suradnji s Discovery film&video, na kojem su prikazani filmovi inozemne produkcije. Ljetna škola filma održana je od 4. do 9. kolovoza, u atriju Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića, gdje je održavano i ljetno kino i Novo kino Osmijeh.

Škola punom parom nastavila s radom

 – Ove smo godine nastavili normalno s radom nakon niza godina. Prošla je godina bila obilježena poplavama, a ove godine sve je bilo kao i prije, kaže Magda Mas, organizatorica ljetne škole. Šesta filmska škola imala 66 polaznika, a sudjelovali su u šest različitih radionica. Ivan Kelava vodio je radionicu igranoga filma, osnove montaže poučavao je Bojan Perić, radionicu snimanja Marinko Marinkić, a radionicu zvuka na filmu Tihomir Vrbanec. Osim filmskih radionica, održana je i press radionica koju je vodila Ivana Kelava i radionica Moj prvi film, koju je vodio Marko Dugonjić.

Polaznici su bili uglavnom srednjoškolci, no ove se godine dogodila zanimljivost, u radionici montaže bio je najveći raspon godina među polaznicima. Najmlađa polaznica ima 13 godina, a najstariji polaznik 32 godine. Neki od polaznika sudjelovali su i na prijašnjim ljetnim školama u Gunji, kaže organizatorica Magda i ne krije zadovoljstvo jer je škola ponovno bila puna kreativnih ideja. Polaznici su snimili film ‘Muke po filmu’ koji prikazuje atmosferu na ljetnoj filmskoj školi, a možete ga pogledati u nastavku.

Ljetna škola nastala je kao studentski projekt

Studenti Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti te osnivači Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), pokrenuli su 2010. godine Ljetnu školu filma Gunja. Svoje su znanje željeli prenijeti mlađim sudionicima SKIG-a, kroz zabavne i poučne radionice. Sve informacije o Ljetnoj školi filma Gunja možete naći na Facebook stranici.

Kino Osmijeh obnovljeno nakon dva desetljeća

Novo kino Osmijeh je obnovljena verzija izvornog Kina Osmijeh, koje je pokrenuto 1976. godine. Nastalo je na inicijativu nastavnika Josipa Krunića, koji je danas predsjednik Studija kreativnih ideja Gunja. Tijekom školske godine u kinu su se gledali filmovi, organizirane su filmske tribine i kvizovi, a pisale su se i filmske kritike. U kinu Osmijeh prikazivali su se filmovi zagrebačke i osječke Filmoteke do početka 1991. godine. Zatvaranjem obje filmoteke, kino je izgubilo izvor filmskih vrpci i prestalo je s radom. Prošle je godine kino ponovno počelo s radom, nakon dvadeset godina stanke, zahvaljujući inicijativi UNICEF-a, Festivala o Pravima djece i SKIG-a.