Pretraga

Hoće li učenici na maturalac ove godine? Pitali smo glavne aktere, evo što kažu

A- A+

Hoćete li ove godine ići na maturalac? Pandemija korone i globalno loša epidemiološka slika doveli su njihovu orgaizaciju u pitanje. Razgovarali smo s glavnim akterima te provjerili koja je mogućnost da ove godine neki učenici ipak ne budu zakinuti za to vrijedno iskustvo.

Screenshot: YouTube

Srednjoškolskih se dana u odrasloj dobi prisjećamo, uglavnom, s osmijehom. A među prvim stvarima koje nam padnu na pamet definitivno su – maturalci.

Većina škola nije ni planirala maturalce

Ova je generacija uslijed pandemije zakinuta za mnogo stvari. Diplomandi nisu imali promociju, brucoši nisu imali studentsku srijedu, a dobar dio srednjoškolaca ostao je bez maturalaca. Kako su maturalci zaista krucijalni dio odrastanja i srednjoškolskog iskustva, odlučili smo kontaktirati glavne aktere te ih pitati što će biti s maturalcima ove godine.

Razgovarali smo sa Suzanom Hitrec, ravnateljicom Upravne škole u Zagrebu te predsjednicom Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Prema podacima s terena, kaže nam, većina škola zbog pandemije ove godine nije ni planirala organizirati maturalce jer su već i očekivali da će epidemiološka situacija biti složena. Maturalci su, inače, dio nastavnog plana i programa pa ih svaka škola planira već na početku školske godine.

Valja naglasiti da se plan i program daju mijenjati kroz godinu. Stoga ako se neka škola, uslijed možebitnog poboljšanja epidemiološke situacija, cijepljenja ili nečeg trećeg ipak ove godine odluči organizirati maturalac, samo će promijeniti plan i program te krenuti u realizaciju. No, svakako, ne treba polagati previše nade u to. Kako nam kaže ravnateljica Hitrec, za višednenva maturalna putovanja potrebna je višemjesečna organizacija. To znači da i ako dođe do poboljšanja glede korone, možda neće biti dovoljno vremena za organizaciju maturalaca.

Osim toga, valja istaknuti da su većina srednjoškolskih maturalaca zapravo inozemna putovanja pa mogućnost njihove organizacije ovisi i o epidemiološkim mjerama država u koje se putuje. Tako, primjerice, klasična putovanja u Češku ili Grčku ovise o tome što takve zemlje propisuju za strane putnike.

‘Trenutno su putovanja nemoguća, ali interesa uvijek ima’

Razgovarali smo i s Anitom Šujster iz Udruge hrvatskih putničkih agencija. U ovoj situaciji, kaže nam, dok su na snazi protuepidemijske mjere sva su putovanja pa tako i maturalna jednostavno nemoguća. Turističke su agencije, među njima i one specijalizirane za školska putovanja, bile primorane odgoditi putovanja i ponuditi nove termine. Trenutno je ta opcija promjene termina jedina mjera koju koriste sve zemlje članice Europske unije.

– Interesa uvijek ima, naravno i svi bismo željeli da se čim prije vratimo na stanje od prije pandemije, ali ono uvelike ovisi o nizu faktora na koje se jednostavno ne može utjecati. Izvanredna situacija u svijetu i Hrvatskoj onemogućila je redovno poslovanje turističkih agencija koje su uslijed donesenih mjera zabrana putovanja bile prisiljene odgoditi sve planirane i unaprijed plaćene aranžmane, kaže nam Šujster.

Dodaje kako su njihove agencije članice u kontinuiranom kontaktu sa školama i roditeljima te će kad epidemiološka slika to bude dozvoljavala prilagoditi organizaciju putovanja, vodeći računa, prije svega, o sigurnosti i zdravlju svakog putnika, a osobito djece.

– Vjerujemo da će turističke agencije i školske ustanove kao dugogodišnji partneri, i u realizaciji školskih putovanja u 2021. godini u suradnji s roditeljima zajednički usuglasiti daljnja postupanja koje će prvenstveno biti u interesu učenika, zaključuje Šujster.

ljudi sjede oko vatre na plaži
Share via
Copy link
Powered by Social Snap