Pretraga

Za sve koji se ne stignu najesti k’o čovjek: Evo kako produljiti trajanje velikog odmora u svojoj školi

A- A+

Potaknuti pričom koju smo nedavno objavili, o Leonu iz Slunja koji je produžio veliki odmor u svojoj školi, brojni učenici sada žele učiniti isto. Donosimo vam detaljne upute i opisujemo korake koje ćete morati poduzeti kako bi se izborili za ovo pravo.

Fotografija: sandyhill.sd34.bc.ca

Nedavno smo pisali o Leonu, učeniku Srednje škole Slunj, koji se, potaknut vapajem učenika svoje škole, uspio izboriti za dulji veliki odmor. Kada je zvono zazvonilo, 264 učenika te škole pohrlilo je u obližnju trgovinicu, a zbog velikih gužvi na blagajni bi stajali i po 15 minuta, dakle čitav veliki odmor. Tako bi učenici često ostajali gladni, jer ne da nisu stigli pojesti obrok, već su se jedva uspjeli vratiti na nastavu.

Od objave članka Leonu su se javili brojni učenici koji također žele produžiti veliki odmor, pa smo odlučili objasniti vam postupak.

Izdvojeni članak

Kako se Leon iz Slunja sam uspio izboriti za produljenje velikog odmora

 

Problem: Produživanje završnog sata nije moguće

Ukoliko je problem produžetak nastave na kraju radnog dana, u bilo kojoj od smjena, pokušajte predložiti učenicima i nastavničkom vijeću da nastava započinje 5 minuta ranije. I u ovom slučaju nikako nemojte zaboraviti na učenike koji putuju – valja provjeriti dopuštaju li im linije organiziranog prijevoza raniji dolazak na nastavu.

Imajte na umu da će se ukupno trajanje nastave produljiti, što može utjecati na putnike

Prema Državnom pedagoškom standardu odmor između dva nastavna sata traje 5 minuta, a nakon 3. sata 15 ili 20 minuta, a djelovati po ovom pitanju pred nastavničkim vijećem mora predsjednik vijeća učenika škole.

Predsjednik vijeća učenika najprije bi trebao, najbolje u suradnji s predsjednicima pojedinih razrednih odjela i razrednicima, provesti anketu među učenicima s jedim jednostavnim pitanjem: Jeste li za ili protiv produljenja velikog odmora s 15 na 20 minuta? Ako je nastava organizirana u dvije smjene, anketu ne zaboravite provesti u obje.

Budući da će produljenje velikog odmora produljiti i ukupno trajanje nastave za 5, odnosno 10 minuta u drugoj smjeni, potrebno je provjeriti linije organiziranog prijevoza za učenike putnike (autobusne, željezničke i sl.). Ako postoji problem u tih 5 (10) minuta za koliko će nastava biti produljena, morat ćete kontaktirati autobusne prijevoznike i pitati ih mogu li pomaknuti autobusne linije.

Izdvojeni članak

Znajte svoja prava: Koliko puta u danu smijete pisano i usmeno odgovarati?

Posljednju riječ imaju nastavnici i roditelji

Nakon što ste napravili sve potrebno i utvrdili kako su učenici za, a prijevoz nije prepreka, napisat ćete zamolbu poput one koju možete naći na dnu teksta. Zamolbu ćete uputiti ravnatelju, a potom i predstaviti nastavničkom vijeću.

U zamolbi ćete morati obrazložiti svoj prijedlog kao i potvrditi kako ne postoji prepreka zbog učenika koji putuju. Bilo bi dobro zamolbi priložiti i vozni red organiziranog prijevoza, kojim jamčite da putnici produljenjem odmora neće biti oštećeni. Svakako zamolbi priložite i provedenu anketu te rezultate iste.

Iako ste poduzeli sve ove mjere, posljednju riječ ipak imaju nastavnici, koji vašu zamolbu ne moraju prihvatiti. Ako pak nastavničko vijeće odobri vaš zahtjev, jedino što preostaje jest glasanje roditeljskog vijeća, čime je postupak završen. Predstavnik učenika ima pravo sudjelovati na nastavničkoj sjednici, ali bez prava glasa.

U nastavku teksta možete vidjeti primjer zamolbe koja se šalje ravnatelju i predstavlja nastavničkom vijeću. Žuto označena polja su specifičnosti koje vrijede za vas i vašu školu, dok je ostatak teksta standardni tekst svake zamolbe.

Zamolba Za Produljenje Velikog Odmora by srednja.hr on Scribd

Za sve koji se ne stignu najesti k’o čovjek: Evo kako produljiti trajanje velikog odmora u svojoj školi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap