Pretraga

Treba li online nastavu produljiti do kraja siječnja? Evo što kaže 17.000 naših čitatelja

A- A+

Za tjedan dana učenicima počinje nastava, no povratak u školske klupe nikad nije bio neizvjesniji. Stožer kaže da još nije vrijeme za ‘preveliko opuštanje’, a jedna je županija već odlučila produljiti online nastavu. Mi smo proveli anketu među 16.839 naših čitatelja, a većina ih je složna oko produljenja nastave na daljinu.

Foto: Alexandra Koch; Pixabay

Svakim smo danom sve bliži završetku zimskih praznika, a povratak u školske klupe nikad nije bio neizvjesniji. Uz pandemiju koronavirusa koja nam je u zadnjih godinu dana živote okrenula naglavačke, središnju su Hrvatsku pogodila tri snažna potresa.

Znatna većina za online nastavu

Uslijed svega navedenog proveli smo anketu među našim čitateljima. Zanimalo nas je što misle, treba li online nastavu u školama produljiti do kraja siječnja. U našoj je anketi do trenutka pisanja ovog teksta, sudjelovalo 16.839 ispitanika.

Znatna većina, njih preko sedamdeset posto, odnosno 11.981 ispitanik smatra da online nastavu treba produljiti do kraja siječnja. Njih tek četvrtina, odnosno 4.270 ispitanika smatra da to ne treba učiniti, dok samo 678 ispitanika nije sigurno što bi mislilo po ovom pitanju. Ispod možete vidjeti rezultate naše ankete kako se mijenjaju iz trenutka u trenutak.

Stožer kaže da nema ‘prevelikog opuštanja’

Podsjetimo, posljednjih je tjedan dana prvog polugodišta većina naših školaraca provela na online nastavi, a još uvijek je neizvjesno hoće li se moći vratiti u školske klupe idućeg ponedjeljka. Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović odgovorio je i na to pitanje.

Rekao je da su u tijeku konzultacije, no posebno istaknuo da epidemiološka situacija nije toliko povoljna pa da bi si mogli dozvoliti preveliko opuštanje.

– Upravo je u ovom trenutku u tijeku sastanak ministra Fuchsa s predstavnicima Grada Zagreba, točnije tamošnjeg odjela za obrazovanje. Dakle, vode se razgovori, pričekajmo da vidimo rezultate tih razgovora. Ono što je u ovom trenutku izvjesno je da će iz objektivnih razloga posebni izazov biti organizacija nastave na područjima pogođenim potresom, istaknuo je Božinović.

Osim toga, održat će se sastanci i s osnivačima škola, što su prvenstveno županije te će se dogovoriti kako regulirati pitanje povratka u škole.

– Dakle, postoji mogućnost da se to pitanje riješi centralizirano, a postoji, kao što je od prvog dana to komunicirano, mogućnost da bude neka vrsta decentraliziranih preporuka. Vidjet ćemo koji će prevagnuti. Ali i ovom prilikom treba naglasiti da epidemiološka situacija, iako bolja nego prije nekoliko tjedana još uvijek nije stabilna u mjeri u kojoj bi nam dopustila preveliko opuštanje, zaključio je Božinović.

Izdvojeni članak

Prva županija odlučila: Srednjoškolci i učenici viših razreda osnovnih na online nastavi do kraja siječnja

Jedna županija već produljila online nastavu

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina danas je istaknuo kako će nastava za većinu njihovih školaraca početi online. Preko vikenda su obavljene konzultacije s epidemiolozima i ravnateljima te su došli do zaključka da će se nastava ‘licem u lice’ izvoditi samo za učenike od prvih do četvrtih razreda osnovne škole, dok će ostali ostati na daljinu.

– Evo, kako je župan istaknuo, u razgovoru i dogovoru s ravnateljima škola, drugo polugodište započinje 18. siječnja, niži razredi osnovnih škola će doći u škole, viši razredi će biti na online nastavi, kao i učenici srednjih škola, rekla je riječka pročelnica za obrazovanje Edita Stilin.

Treba li online nastavu produljiti do kraja siječnja? Evo što kaže 17.000 naših čitatelja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap