Pretraga

Ministarstvo poslalo upute školama: Evo koje uvjete nastavnici moraju zadovoljiti da bi radili od kuće

A- A+

Vlada Republike Hrvatske danas je izmijenila odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu. Temeljem izmjene odluke, nastavnici više ne moraju raditi iz škole, nego nastavu na daljinu mogu održavati iz svog doma. No, za to moraju zadovoljiti određene preduvjete.

Foto: Pixabay

Učitelji, nastavnici i drugi zaposlenici škola od petka više ne moraju dolaziti na radna mjesta, odlučila je danas Vlada.

MZO: ‘Većina zaposlenika trebala bi raditi od kuće’

Prosvjetni djelatnici će online nastavu moći održavati od kuće i takvu uputu Ministarstvo obrazovanja danas je poslalo svim školama.

– Ravnatelj je dužan svakom zaposleniku dati njegov raspored rada i utvrditi uvjete za rad od kuće ako se takav način rada preporučuje. Za zaposlenike koji su određeni da budu u školi treba osigurati higijenske i ostale radne uvjete. Međutim, većina nastavnika i ostalih zaposlenika trebala bi raditi od kuće ako imaju za to osigurane uvjete, stoji u uputi MZO-a.

Izdvojeni članak
nastava online, škola kod kuće

[UŽIVO] Buran četvrti dan nastave na daljinu: Evo što se sve dogodilo u obrazovanju

Morat će potpisati izjavu

Zaposlenik škole koji će raditi od kuće treba potpisati izjavu da ima potrebnu opremu i alate (računalo s instaliranim alatima za kolaboraciju i pristup Internetu za nastavnike), zatim prikladni prostor za rad kod kuće (radni stol i „mirni kutak“) te potrebnu literaturu za provođenje nastave na daljinu za nastavnike i stručne suradnike.

Osim toga, obaveza je zaposlenika

    1. osigurati kontakte i način komunikacije (virtualna učionica, telefon, e-mail) – nastavnik je dužan svaki dan biti dostupan barem određeno vrijeme u virtualnoj školskoj zbornici,
    2. obvezno održavanje nastave na daljinu u uobičajenom opsegu radnog vremena,
    3. obvezna priprema sadržaja, održavanje komunikacije s učenicima, roditeljima, školom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja te davanje povratne informacije učenicima i roditeljima,
    4. sudjelovanje u drugim aktivnostima prema uputi ravnatelja i MZO-a.

Podsjetimo, danas su iz Ministarstva obrazovanja potvrdili da će škole, vrtići i fakulteti ostati zatvoreni najmanje do 19. travnja, a više možete čitati u našem tekstu uživo, gdje iz minute u minutu pratimo događanja u obrazovanju uzrokovana epidemijom koronavirusa.

Najnoviju uputu Ministarstva školama pročitajte u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Sindikat Preporod: Odluka Vlada je zakašnjela

Sindikat Preporod poslao je priopćenje medijima u kojemu navodi kako odluka Vlade da zaposlenici škola ne moraju dolaziti na radna mjesta ima manjkavosti – jer kasni! Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak
sindikalisti koji su vodili štrajk 2019.

Sindikat otkrio koliko je danas učenika bilo u školi: ‘Rizično je da učitelji moraju dolaziti’

Odluka Vlade Republike Hrvatske o nedolasku na posao učitelja i nastavnika – zakašnjela je i manjkava. S donošenjem odluke zakasnilo se barem 3 ili 4 dana, a poznato je koliko je pravovremena reakcija važna u borbi s ovako opasnom pandemijom. Ako među oboljelima bude, a po svoj će prilici biti, zaposlenica i zaposlenika iz školskih ustanova, s pravom će se postaviti pitanje odgovornosti za sporost u donošenju odluke o radu od kuće.

Unatoč zahtjevima školskih sindikata da od obveze dolaska na posao budu oslobođeni svi, osim zaposlenica i zaposlenika koji su nužni za minimalno funkcioniranje škole u izvanrednim okolnostima, Vlada se oglušila na ovaj dio sindikalnih traženja i nenastavno osoblje – tajnici, računovođe, spremačice, domari, kuharice i dalje moraju svakodnevno dolaziti na posao.

Sindikat Preporod zahtijeva da obvezom dolaska na posao budu obuhvaćeni samo oni zaposlenici koji su, prema mišljenju poslodavca, neophodni za rad škole u vrijeme odsutnosti učenika. Preporod poziva da se svima onima, koji će po nalogu ravnatelja morati dolaziti na posao, osiguraju odgovarajući uvjeti i sva neophodna zaštitna oprema. Također, Preporod još jednom skreće pažnju prosvjetnim vlastima na važnost ravnomjernog raspoređivanja izvršavanja radnih zadataka u školi za vrijeme odvijanja Škole na daljinu, priopćili su iz Sindikata Preporod.


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!

Ministarstvo poslalo upute školama: Evo koje uvjete nastavnici moraju zadovoljiti da bi radili od kuće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap