Pretraga

[UŽIVO] Buran četvrti dan nastave na daljinu: Evo što se sve dogodilo u obrazovanju

A- A+

Četvrti je dan nastave na daljinu, koja se na taj način provodi od ponedjeljka s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. U srijedu su pokrenute virtualne učionice u čitavoj Hrvatskoj, što je dovelo do povremenih teškoća u korištenju edukativnih web servisa. Kako doznajemo, ovoga četvrtka situacija je nešto bolja. I danas s nama uživo pratite događaje u obrazovanju na koje je utjecala epidemija koronavirusa.

Foto: Ivan Aleksic, Unsplash

17:31h Još jednom za kraj dana opustite se uz naš prvi podcast video u kojem smo razovarali sa psihologinjom Natašom Jokić-Begić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu o psihičkom zdravlju u doba korone.

17:30h Zbog štrajka koji je u školama trajao 36 radnih dana učenici su najprije zahtijevali da se s popisa djela za maturu ukloni roman ‘Kiklop’ Ranka Marinkovića. Taj zahtjev NCVVO je uvažio. Nove turbulencije u ovu školsku godinu unio je prekid redovite nastave – sada se ona zbog koronavirusa održava online putem, a takva situacija potrajat će najmanje do 19. travnja. Maturanti su zato još jednom pokrenuli peticiju kojom traže tri nove izmjene na ispitima mature, a u manje od 24 sata ona je prikupila četiri tisuće potpisa. Kako potpisati, pročitajte ovdje. 

17:29h Football Manager objavio je da je moguće potpuno besplatno igrati tu igru i to od jučer u 16 sati po našem vremenu do 25. ožujka u 16 sati.

17:28h Kako bi suzbili širenje bolesti među studentskom populacijom slovenska je Vlada početkom tjedna donijela odluku da se studenti moraju iseliti iz studentskih domova. No ljubljanski su studenti upozorili kako bi upravo ta odluka mogla imati kontraefekt – naime, ako ih se dio zarazio (u Ljubljani je središte epidemije), viruse bi odlaskom u rodne krajeve zapravo proširili cijelom Slovenijom. Iz resornog ministarstva ipak najavljuju da studene neće deložirati, a više pročitajte u članku.

17:27h Nastava u školi prekinuta je prošlog petka da bi se spriječilo širenje koronavirusa. Učenici nastavu prate na tv programima i online, a Elektrostrojarska škola Varaždin iskoristila je svoju Prvu školsku televiziju i snimila nastavnike koji objašnjavaju gradivo za učenike. Emisija se zove Slagalica znanja i dostupna je i na YouTubeu, a dodatne informacije možete pronaći na poveznici

17:23h Četvrti je dan online nastave u Hrvatskoj, a jučer su u većem dijelu Hrvatske otvorene virtualne učionice. Situacija je to u kojoj se prije nisu našli učenici, ali ni većina učitelja, što kod mnogih uzrokuje veliki stres. No, ono što će mnoge od njih utješiti činjenica je da su svi, kako se to u narodu kaže – ‘u istom sosu’! Zato je jedna profesorica zagrebačke gimnazije s ciljem međusobne podrške učenika i nastavnika na društvenim mrežama pokrenula genijalnu kampanju. Više čitajte ovdje.

16:28h Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, putem Facebooka se danas obratila nastavicima i učenicima u kojemu se, između ostaloga, osvrnula i na danas donesene odluke. Video pogledajte u nastavku.

16:06h Zbog koronavirusa mijenja se i vozni red ZET-a – dio linija je reduciran, neke se i ukidaju, a više možete doznati ovdje.

15:41h CARNET: Sustavu za udaljeno učenje pristupilo je više od 439.000 korisnika

– Nastava se i dalje prema planu provodi putem interneta i televizijskih programa. Svi sadržaji na HRT 3 i Sportskoj televiziji te na YouTubeu izvode se uspješno. Sustavu za udaljeno učenje putem AAI@EduHr identiteta danas do podneva pristupilo je više od 439.000 korisnika u više od 45.000 virtualnih učionica i zbornica na tri platforme – Microsoft Teams, G Suite for Education i CARNET loomen. Sustav AAI@EduHr radi stabilno i svi korisnici pristupaju sustavu prema planiranom rasporedu. Zbog velikog opterećenja povremeno dolazi do kašnjenja elektroničke pošte u sustavu @skole.hr. CARNET radi na povećanju kapaciteta i optimizaciji sustava. I dalje molimo korisnike da se pridržavaju rasporeda nastave na daljinu kako bismo osigurali stabilnost sustava te u međuvremenu koriste sadržaje na televiziji, YouTubeu i mrežnoj stranici skolazazivot.hr, priopćili su danas iz CARNET-a.

15:05h Anketa Sindikata hrvatskih učitelja: U 627 OŠ u školu došlo osmero učenika razredne nastave

Sindikat hrvatskih učitelja, koji je prethodnih dana upozoravao na činjenicu da je dolazak zaposlenika u školu ugroza za njihovo zdravlje, i danas je poslao analizu broja učenika razredne nastave koji su došli u školu.

Obavještavamo Vas da je danas, 19. ožujka 2020. godine, na uzorku od 627 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, u osnovne škole došlo ukupno 8 učenika razredne nastave.

PODATCI PREMA ŽUPANIJAMA:

Zagrebačka županija – 0 učenika
Krapinsko-zagorska županija – 0 učenika
Sisačko-moslavačka županija – 0 učenika
Karlovačka županija – 0 učenika
Varaždinska županija – 0 učenika
Koprivničko-križevačka županija – 0 učenika
Bjelovarsko-bilogorska županija – 0 učenika
Primorsko-goranska županija – 0 učenika
Ličko-senjska županija – 0 učenika
Virovitičko-podravska županija – 4 učenika
Požeško-slavonska županija – 0 učenika
Brodsko-posavska županija – 0 učenika
Zadarska županija – 0 učenika
Osječko-baranjska županija – 0 učenika
Šibensko-kninska županija – 0 učenika
Vukovarsko-srijemska županija – 0 učenika
Splitsko-dalmatinska županija – 3 učenika (2 učenika se očekuju u drugoj smjeni)
Istarska županija – 0 učenika
Dubrovačko-neretvanska županija – 1 učenik
Međimurska županija – 0 učenika
Grad Zagreb – 0 učenika

15:04h Ministarstvo poslalo upute školama: Evo koje uvjete nastavnici moraju zadovoljiti da bi radili od kuće

Vlada Republike Hrvatske danas je izmijenila odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu. Temeljem izmjene odluke, nastavnici više ne moraju raditi iz škole, nego nastavu na daljinu mogu održavati iz svog doma. No, za to moraju zadovoljiti određene preduvjete. Koji su to, doznajte na poveznici.

13:30h Svi vrtići, škole i fakulteti neće raditi do 19. travnja!

– Odluka Vlade o obustavi nastave u školi i prelasku na nastavu na daljinu, nema krajnji rok do kada vrijedi. U svijetlu današnje odluke Vlade o radu od kuće koja uključuje i škole, a donosi se na mjesec dana, razvidno je da nastave u školi neće biti barem do 19. travnja, rekli su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

12:27h U srijedu smo pisali kako je Vlada pokrenula službeni portal koronavirus.hr s najnovijim informacijama vezanima uz epidemiju. Osim portala, pokrenut je i službeni Instagram profil te Facebook stranica.

12:16h Objavljen je raspored online nastave za petak, 20. ožujka. Već su dostupni i video materijali, a više možete vidjeti na poveznici. 

11:41h Algebra pokrenula nastavu u 160 virtualnih učionica

Na obavijest Kriznog stožera civilne zaštite o zatvaranju škola i fakulteta, Algebra je promptno reagirala, zaustavila nastavne procese u fizičkim učionicama, na svim lokacijama u Hrvatskoj i već za vikend pokrenula prve edukacije u virtualnim predavaonicama. Stručni timovi Algebre koji već godinama uspješno organiziraju izvedbu programa obrazovanja, specijalističkih edukacija, preddiplomskih i diplomskih studija u on-line formatu, u svega tjedan dana su povećali virtualne kapacitete na 160 učionica i 400 nastavnika. Više čitajte ovdje.

11:10h Sveučilište u Splitu pokrenulo je telefonsko savjetovanje studenata za suočavanje sa stresom zbog koronavirusa.

Uslijed okolnosti vezanih za pandemiju koronavirusa, Sveučilište brine i o aspektu mentalnog zdravlja studenata. Na priloženoj ilustraciji predstavljamo vam smjernice za bolje suočavanje sa stresom zbog koronavirusa.

Međutim, ako vas briga i stres preplavljuju te vam je potrebna pomoć da se bolje nosite sa situacijom, Ured za studentski standard u svojim redovima ima psihologinju sa radnim iskustvom psihološke pomoći telefonom i savjetovanjem studenata. Od danas otvaramo termin za telefonsku psihološku pomoć studentima gdje možete izraziti svoje strahove i potražiti pomoć u nošenju sa trenutnom situacijom.

Nazvati možete radnim danom od 10 do 14 sati na broj 091/44 33 935, priopćili su sa Sveučilišta u Splitu.

10:55h Izmijenjenu odluku Vlade prema kojoj nastavnici i ostali zaposlenici škola više nisu dužni raditi iz škola možete vidjeti u nastavku. Ravnatelji i dalje moraju osigurati prihvat djece. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

10:45h U prvom podcastu ugostili smo psihologinju Natašu Jokić-Begić, profesoricu s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U razgovoru s urednikom Markom dotakla se teme izolacije u domovima i najčešćih uzroka svađe između roditelja i djece – dugo spavanje. Poslala je jasnu poruku roditeljima – pustite djecu da spavaju! Pošaljite video mami i tati:

10:40h Iz Sveučilišnog računskog centra javljaju kako je sustav AAI@EduHR preopterećen u dijelu vezanom uz imenik skole.hr.

– Intenzivno se traži rješenje – kako samog problema tako i za uspostavu alternativnih opcija, poručuju iz Srca.

10:38h Što je sve od danas zatvoreno zbog koronavirusa, pročitajte na poveznici.

10:18h Nastavnici, učitelji i profesori od petka neće morati dolaziti na radna mjesta.

– Na današnjoj sjednici Vlade regulirat ćemo rad od kuće za učitelje, nastavnike i profesore, a tijekom dana ćemo poslati i dodatne upute po tom pitanju svim školama i visokim učilištima u Hrvatskoj. Svi oni koji će raditi od kuće imat će obvezu rada u sustavu za poučavanje na daljinu, kako bismo za naše učenike osigurali što nesmetaniji nastavak obrazovanja. Što se nastave na daljinu tiče, sve ide po planu kako na televizijskim programima tako i online. Prema najnovijim informacijama imamo oko 1.100 prijava na online platforme po minuti, što znači da su upute koje smo dali urodile plodom, napisala je ministrica Blaženka Divjak na Facebooku.

Kako su nam potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, danas će biti donesena odluka po kojoj će svi učitelji i nastavnici moći raditi od kuće. Potvrdu smo dobili nakon što se ministrica Blaženka Divjak na to osvrnula na svom Facebook. No, kako doznajemo, učitelji koji to žele, moći će i dalje fizički dolaziti na posao.

10:15h U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone, pa je naš Marko Matijević s njom razgovarao o mnogočemu. Između ostalog, otkrila je zašto je ok spavati do podne i dala je savjete što učiniti u trenucima kada nas uhvati prevelika briga. Video pogledajte na našem YouTube kanalu.

10:03h Kako ne bi došlo do ‘zagušenja’ sustava, iz Ministarstva i CARNET-a napominju da bi svi trebali poštivati raspored prijave u virtualne učionice. Raspored kada se vaš razred treba prijaviti u sustav te raspored na HRT3 i Sportskoj televiziji možete pronaći na poveznici.


 

Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu

[UŽIVO] Buran četvrti dan nastave na daljinu: Evo što se sve dogodilo u obrazovanju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap