Pretraga

Nastavnici ljuti na popis nagrađenih: Čak je i Ministarstvo tražilo dodatna pojašnjenja

A- A+

Popis 504 najbolja nastavnika u Hrvatskoj, koji su dobili nagradu od 10.000 kuna bruto, razljutio je dio prijavljenih kandidata, koji smatraju da su zakinuti. Da stvar bude bolja, čak je i Ministarstvo od Povjerenstva tražio detaljniji popis s obrazloženjima nagrađenih. Kažu da će ga, čim ga dobiju, objaviti na webu. Predsjednica Povjerenstva pak napominje da je dio nastavnika dokumentaciju slagao po krivom pravilniku, a dio slao materijale iz krivog razdoblja.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

– Prošle sam godine imala tri puta manje bodova i dobila nagradu, a ove ne. Imam razloga sumnjati, kaže nam nastavnica koja je željela ostati anonimna.

Naša sugovornica tvrdi kako su se na natječaju za izbor najboljih nastavnika našla imena i ljudi koji nisu radili u nastavi, već sudjelovali u projektu Škole za život. Na popisu od 504 najbolja nastavnika, od kojih je svaki dobio po 10.000 kuna bruto, tako su se našli i autori priručnika za spomenuti projekt.

Na naš upit o rezultatima iz Ministarstva su prvotno odgovorili kako je ‘prijave na Javni poziv za nagrađivanje razmatralo je Povjerenstvo koje je imenovala bivša ministrica Blaženka Divjak na period od tri godine’.

PROUČITE ODLUKU:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.09 MB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Podsjećaju javni poziv otvoren je još u svibnju te da su se u sklopu Javnog poziva nalazili i kriteriji vrednovanja.

PROUČITE UPUTE:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [532.63 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Iz Ministarstva su nas uputili da se za sva pitanja uz nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika javimo predsjednici Povjerenstva, izv. prof. dr. sc. Emini Berbić Kolar.

‘Slijedili krivi Pravilnik, slali materijale iz krivog razdoblja…’

Ona je pak izdvojila nekoliko crtica.

– Pravilnik o nagrađivanju učitelja javno je dostupan na stranici MZO-a iz njega se da iščitati koji su kriteriji vrednovani. Ono što je Povjerenstvo uočilo jest činjenica da je dio kandidata svoju dokumentaciju posložio prema Pravilniku o napredovanju, a ovdje se radilo o drugom pravilniku, dakle Pravilniku o nagrađivanju odgojno-obrazovnih djelatnika, kaže predsjednica Povjerenstva.

Izdvojeni članak
nastavnica

Ovo su imena 504 najbolja nastavnika u Hrvatskoj: Dobili nagradu od 10.000 kuna bruto

Napominje i kako je ključno je da su aktivnosti realizirane u razdoblju od 16. 6. 2019. do 15. 6. 2020. te kaže da su kandidati ‘često previdjeli tu ključnu činjenicu i slali materijale iz ranijega razdoblja’.

– Svaka je aktivnost morala biti transparentna, dakle za svaku aktivnost trebalo je dostaviti dokaz iz kojega se vidi da je realizirana u spomenutim razdoblju. Neke se aktivnosti nisu mogle vrednovati, kao npr. državna natjecanja jer uglavnom nisu održana (održavaju se naknadno u rujnu i bit će materijal za sljedeću godinu). Nadalje, pristupnici su se bodovali prema svojim samoprocjenama koje često nisu bile usuglašene s Pravilnikom, tvrdi izv. prof. dr. sc. Berbić Kolar.

Predsjednica Povjerenstva: U svakom nagrađivanju mora se podvući crta

Dodaje kako su svakoga kandidata pregledavala dva tima i nakon toga se cijelo Povjerenstvo usuglasilo oko konačnoga broja bodova.

– Zaključno mogu reći da su svi izvrsni, ili barem velika većina, ali da se na ovogodišnji javni poziv prijavilo tri i pol puta više kandidata od mogućega broja nagrađenih učitelja. Prošla je godina bila prva s ovakvom vrstom javnoga poziva, bilo je puno manje kandidata. Usporedite prošlogodišnjih 550 kandidata u odnosu na 510 nagrađenih i ovogodišnjih 1.769 kandidata u odnosu na 504 nagrađena kandidata. U svakom nagrađivanju mora se podvući crta nakon nekog broja, ove godine to je bio broj 504. Konkurencija je bila velika i možemo reći da su uistinu isplivali najizvrsniji, ne umanjujući izvrsnost ostalih, napominje.

Ističe i da je Povjerenstvo ‘odradilo lavovski posao obrade tako velikoga broja pristiglih materijala tijekom ljetnih mjeseci na uštrb godišnjega odmora’.

– I bez obzira na činjenicu da su radili tri i pol puta veći broj prijava s manjim brojem članova (jer su se neki razboljeli u toma vremenu), odradili smo posao do kraja, savjesno i pošteno, tvrdi predsjednica Povjerenstva.

Ministarstvo: Čekamo popis s brojem bodova

Na kraju je pohvalila i nagrađene i nenagrađene.

– U svakom slučaju želim svima čestitati i nagrađenima i nenagrađenima jer su u ovom iznimno zahtjevnom poslu, u godini koja nas je sve iznenadila korona krizom, uspjeli pokazati i dokazati da su učitelji svjetlo svijeta i da je njihov utjecaj velik i da su daleko najvažniji za svaki sustav, pa tako i za naš hrvatski. Svima želim puno uspjeha u narednoj nastavnoj godini, što više postignuća i što veći broj bodova sljedeće godine na javnom pozivu za nagrađivanje najizvrsnijih odgojno-obrazovnih djelatnika, zaključila je.

Kako je u odgovoru previdjela odgovoriti na naše pitanje možemo li dobiti popis s brojem bodova pojedinog kandidata, ponovno smo joj se obratili s istim upitom.

– Taj posao je rađen za Ministarstvo znanosti, mi dalje nemamo nikakvih prava ni utjecaja na to hoće li biti popis i u kojem obliku objavljen. Zaista o tome ne znam ništa, kaže profesorica Berbić Kolar.

No znaju u Ministarstvu.

– Već smo zatražili od Povjerenstva detaljniji popis s obrazloženjima nagrađenih i čim ga dostave, isti će biti objavljen na webu, odgovorili su na naš posljednji upit iz MZO-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap