Pretraga

Nastavnica iz Klasične kaže da joj je ravnateljica naložila da pokloni ocjene: Ova sve negira

A- A+

Nastavnica matematike iz zagrebačke Klasične gimnazije kaže da joj je ravnateljica te škole Zdravka Martinić Jerčić naložila da pokloni ocjene nizu učenika, među kojima je i sin predsjednika. Ravnateljica, pak, sve opovrgava i kaže da će poduzeti korake za zaštitu svog ugleda, iz čega se da zaključiti da bi ovaj cijeli slučaj mogao završiti na sudu.

učionica

Foto: Unsplash

Već dva tjedna svim se nacionalnim medijima prelijeva skandal iz Klasične gimnazije u Zagrebu gdje je, nakon pritiska Sanje Musić Milanović, sveučilišne profesorice i supruge predsjednika države, njenom sinu i još desetak učenika podignuta ocjena iz Matematike i Latinskog jezika, van svake predviđene procedure. Inspekcija je utvrdila brojne propuste, sankcije su, zasad, minimalne, a jedna od nastavnica – ona koja predaje Matematiku – inspektoru je rekla da je ocjene podigla jer je od nje to tako traženo.

Nastavnica optužila ravnateljicu

Jučer je ekskluzivno za Telegram, pod striktnim uvjetom da ne otkriju njezin identitet, ispričala svoju stranu priče. Iako su tijekom cijele godine postojale primjedbe na njen rad od strane roditelja, pa tako i od Musić Milanović, nastavnice matematike tvrdi da je za njih saznala tek 23. lipnja, na razgovoru s ravnateljicom škole Zdravkom Martinić Jerčić.

Nedugo nakon toga imala je još jedan sastanak s ravnateljicom, ispričala je, na kojem je ova navodno tražila da se podignu ocjene za troje učenika. Prema navodima nastavnice matematike, ravnateljica je tvrdila da će u protivnom doći inspekcija, da to nije dobro ni za koga jer oni ‘uvijek nešto nađu’. Po nalogu ravnateljice nastavnica matematike, kazala je Telegramu, 27. lipnja podigla je ocjene za sedmero učenika. Nisu sve poklonjene ocjene bile petice.

Izdvojeni članak
ulaz u zgradu klasične i XVI. gimnazije u Zagrebu

Što je pokazala inspekcija? U školi možete zabušavati koliko želite, ali nikad nećete dobiti otkaz

Novinarka Telegrama ispitala ju je i o njenim navodnim propustima za koje je optužena u jednom od mailova Sanje Musić Milanović ravnateljici škole Zdravki Martinić Jerčić. Nastavnica većinu opovrgava, a osvrće se konkretno jedino na zadatak koji je, kako kaže, zbog tipfelera krivo postavila u ispitu, no tvrdi da je to brzo popravila. Na optužbe da je ispitivala neispredavano gradivo tvrdi da to nije istina.

Ravnateljica sve opovrgava

Telegram je, uz intervju s nastavnicom matematike, priliku dao i ravnateljici Zdravki Martinić Jerčić da iznese svoju verziju događanja. Ravnateljica pak novinarki tvrdi da nije istina da je nastavnici naložila promjenu ocjena. Štoviše, kaže da ne može dozvoliti da netko brani svoje propuste tako što neosnovano blati školu i nju kao ravnateljicu.

Zbog toga je, osim pisane opomene koju će očito uručiti nastavnici matematike nakon nalaza prosvjetnog inspektora, Telegram najavila i da će poduzeti korake za zaštitu svog ugleda, iz čega se da zaključiti da bi cijela priča mogla završiti na sudu. Podsjetimo, prosvjetni inspektor inače je ovaj slučaj, zbog toga što izlazi iz njegove ingerencije, proslijedio policiji, a ministar Radovan Fuchs najavio je izmjene zakona koje će onemogućiti dubiozne izmjene ocjena nakon što su zaključene. Ostaje još za vidjeti kako će se sve rasplesti.


ZASJEDA ŠKOLSKI ODBOR

Telegram danas ima novu ekskluzivnu vijest; u 10 sati ujutro, kako im je dojavljeno, počela je sjednica Školskog odbora Klasične gimnazije na kojoj bi se trebao raspraviti skandal vanproceduralnog poklanjanja ocjena. Na sjednici tog tijela, kako je doznao Telegram, prisustvovat će i ravnateljica Martinić Jerčić i nastavnika matematike.


 

učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap