Pretraga

U srijedu se na nastavu dolazi u ružičastoj majici, a priča iza tog pokreta oduševit će vas

A- A+

Možda ste primijetili da su pojedine škole putem Facebooka pozvale učenike da ove srijede na nastavu dođu u ružičastoj majici. Pokret je to koji se jednom u godini provodi u brojnim zemljama svijeta, a označava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. No, manje je poznato kakve veze s čitavom pričom o nasilju imaju ružičaste majice.

foto: pixabay

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja odlukom Hrvatskog sabora od 2017. obilježava se posljednje srijede u veljači. Zbog toga ovih dana brojne škole pozivaju svoje učenike da u srijedu na nastavu odjenu ružičastu majicu.

Jedna ružičasta majica bila je prekretnica

Izdvojeni članak

Imamo problem i vrijeme je da to izgovorimo naglas: Nasilje u školama širi se poput korova

Sve je krenulo još 2007. godine u Novoj Škotskoj (Kanada) i to upravo od jedne ružičaste majice. Učenik 9. razreda male škole Central Kings Rural High School prvog je dana nastave odlučio odjenuti ružičastu polo majicu, vjerojatno ni ne sluteći što ga očekuje po dolasku u školu. Nije dugo trebalo da postane glavna meta nasilnika. Počeli su ga verbalno vrijeđati, govoriti mu da je homoseksualac te su mu u konačnici zaprijetili i fizičkim nasiljem.

Sve to slušala su dvojica starijih učenika 12. razreda, David Shepherd i Travis Price. Prva misao im je bila – što je previše, previše je.

Mladići su odmah nakon nastave otišli do lokalne trgovine, gdje su kupili 50 ružičastih majica. Isto su popodne i večer svim učenicima koje su poznavali poslali e-mail u kojemu ih pozivaju da u srijedu u školu dođu odjeveni u ružičaste majice. Ono što je uslijedilo niti jedan od njih nije očekivao.

‘Pokazali smo da nasilje nećemo trpjeti’

Izdvojeni članak
nasilje

Provjerili smo kako fakulteti pripremaju buduće učitelje i profesore na nasilje u školama

Njihovih 50 majica sutradan je ‘planulo’ u trenu, a još stotine drugih učenika odjenule su svoju. Neki su čak u školu došli odjeveni u rozo ‘od glave do pete’. Kada je to ugledao učenik kojeg su dan prije zbog majice iste boje zlostavljali, oduševljenje na licu nije mogao sakriti.

– Ako možeš pokrenuti što više ljudi da im se suprotstave, kako bismo im (nasilnicima, op.a.) pokazali da nasilje nećemo trpjeti i da ćemo podupirati jedni druge, tada će shvatiti da nisu toliko jaka grupa koliko smatraju da jesu, zaključio je David Shepherd, prenosi Cbc.ca.

Njihov pokret došao je i do popularne televizijske voditeljice i komičarke Ellen DeGeneres, a ubrzo su mu se priključile i druge škole koje su također odlučile obilježavati Dan ružičastih majica.

Što je vršnjačko nasilje?

Definicija vršanjčakog nasilja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kaže da je to isticanje moći agresijom.
– Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube, stoji u definiciji HZJZ-a.

Kako se priključiti pokretu

Izdvojeni članak
Ana Novosel

[INTERVJU] Učenica I. razreda koja je prva progovorila o nasilju nad učenicima: ‘Nasilje je nasilje, nebitno od koga je počinjeno’

Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja, a Sabor je  Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja proglasio na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja. Ovih dana brojne škole pozivaju učenike na podizanje svijesti o takvoj vrsti nasilja, koja je posljednjih nekoliko mjeseci često spominjana tema u javnom prostoru.

Iz Centra za edukaciju i prevenciju nasilja poručuju kako u pokretu mogu sudjelovati apsolutno svi i to ne samo odijevanjem ružičaste majice u srijedu. Možete se u znak podrške i fotografirati s natpisom i objaviti fotku uz oznaku #NasiljePrestajeOvdje, ali i podijeliti vlastitu priču. Sudjelovati možete i organizacijom aktivnosti u svojoj školi. Borbi protiv nasilja u svakom se trenutku, a ne samo na ovaj dan, možete priključiti i prijavom nasilja, ali i tako da budete ljubazni i brižni prema drugima.

– Djeca su najvitalniji dio zajednice i naša zadaća, ali i dužnost da im osiguramo sigurno i bezbrižno djetinjstvo. Pridruži se i ti i reci NE! Nasilje nije cool i ti to jako dobro znaš. Ne boj se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv nasilja. U tebi leži snaga i hrabrosti i te dvije divne vrline tjeraju te da pošalješ samo jednu poruku – NASILJE PRESTAJE OVDJE, poručuju iz Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, koji je nedavno objavio i pjesmu te spot ovogodišnje kampanje kojeg možete vidjeti u nastavku.

______________________________________________________________________________

Portal srednja.hr u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih prošloga je mjeseca organizirao tribinu pod nazivom ‘Kazalište i mladi: Nasilje u školama’, na kojoj je još jednom potvrđeno kako je vršnjačko nasilje veliki problem i nešto u čemu je većina svjedočila ili u čemu je sudjelovala. Kako je izgledala rasprava o ovoj temi, pogledajte u nastavku.