Pretraga

Nakon prošlogodišnjeg faila, ove jeseni druga priča: Učenici će dobiti tablete s kamerama

A- A+

Osnovnoškolci uključeni u frontalnu primjenu ‘Škole za život’ od jeseni, u nastavi će se služiti tabletima što su tijekom protekle školske godine isprobali učenici u eksperimentalnim školama. Najviše povike oko tableta u eksperimentalnim školama izazvali su isporučeni tableti bez kamera, koje su škole tada naručivale putem smjernica Ministarstva. U njima je MZO propustilo navesti kameru kao nužnu specifikaciju tableta, no ove godine taj se propust neće dogoditi. Država ovaj put eksplicitno navodi uvjet kamere u javnoj nabavi, koja je ‘teška’ ukupno 124 milijuna kuna bez PDV-a.

Screenshot: Youtube Plava televizija

Muke po tabletima protekloga rujna za eksperimentalni program ‘Škola za život’ sustizale su jedna drugu. Prvo je njihovu isporuku u Hrvatsku odgodio kineski tajfun Mankut, zatim su školama u velikom broju u konačnici isporučeni tableti bez kamera, da bi na njima učenici prijavljivali puknute ekrane. Njima su bili nezadovoljni i roditelji, no u nabavi tableta za tzv. frontalnu primjenu ‘Škole za život’ stvari bi ipak trebale biti drukčije.

Nužna prednja i stražnja kamera

U javnoj nabavi, koju ovoga puta provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, u tehničkim karakteristikama tableta za učenike eksplicitno je naveden uvjet prednje i stražnje kamere od 2.0 MP-a. Takav je uvjet prošle godine izostao u smjernicama Ministarstva obrazovanja, na temelju kojih su škole nabavljale tablete.

Tehničke karakteristike tableta koje država nabavlja za frontalnu ‘Školu za život’ možete proučiti u nastavku.

Država nabavlja 91.641 tablet za 124 milijuna kuna: Kupuju se i ormarići za tablete, laptopi i projektori

Ukupna vrijednost nabave tableta iznosi 124 milijuna kuna bez PDV-a i ukupno će se nabaviti 91.641 tablet. Njihova nabava odvija se u sklopu objedinjene javne nabave ‘teške’ ukupno 149,6 milijuna kuna bez PDV-a. Uz tablete, država nabavlja i 1.250 ormarića za tablete (6 milijuna kuna), 1.269 prijenosnih računala (4,6 milijuna kuna) i 5.244 projektora (15 milijuna kuna). Rok za dostavu ponuda u ovoj javnoj nabavi jest 7. kolovoza kada će biti poznato tko se od ponuđača javio na javnu nabavu i s kakvom ponudom. Nakon što se sklope ugovori o nabavi, rok isporuke za tablete, ormariće, prijenosna računala i projektore jest 60 dana.

Izdvojeni članak

Tableti: Prošle godine bili su sinonim ‘Škole za život’, a od jeseni se smanjuje njihov broj

Spomenimo i kako se u pripremi frontalne ‘Škole za život’ odustalo od prakse nabave tableta za svakog pojedinog učenika uključenog u program. Umjesto toga, nabavlja se po jedan tablet za četvero učenika i to će ‘pravilo’ vrijediti za niže razrede osnovnih škola. S obzirom na to da od nižih razreda osnovne škole u frontalnu ‘Školu za život’ od jeseni ulaze samo prvi razredi, to znači da će četiri prvašića dijeliti jedan tablet. U višim razredima osnovne škole i dalje bi trebala biti praksa jedan tablet po jednom učeniku. Što se tiče srednjoškolaca, Ministarstvo će tablete ili laptope osigurati učenicima slabijeg socioekonomskog statusa.

Nakon prošlogodišnjeg faila, ove jeseni druga priča: Učenici će dobiti tablete s kamerama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap