Pretraga

Traže se nastavnici koji će ispravljati nacionalne ispite: ‘Bit će osiguran smještaj i prikladna naknada’

A- A+

Ove godine nacionalne ispite pišu svi učenici osmih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj. Osim osmaša, ispite polažu i učenici četvrtih razreda u 81 školi koja je lani sudjelovala u pilot-projektu. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je javni poziv za ocjenjivače ispita. Tri su temeljna uvjeta koje nastavnici moraju zadovoljiti, a iz NCVVO-a navode da će onima izvan Zagreba biti osiguran smještaj i ‘prikladna naknada’.

nacionalni ispiti ocjenjivanje

Foto: srednja.hr

Otvoren je javni poziv za izbor ocjenjivača nacionalnih ispita u 2022./2023. godini. Ove godine ispite pišu svi učenici osmih razreda u Hrvatskoj i to iz osam predmeta – Hrvatskog, Matematike, prvog stranog jezika, Biologije, Kemije, Fizike, Geografije i Povijesti. Ispiti se provode od 13.  do 31. ožujka. Uz osmaše spite polažu i učenici četvrtih razreda u 81 školi koja je lani sudjelovala u pilot-projektu i to iz Hrvatskog, Matematike i Prirode i društva, od 6. do 10. ožujka.

Za svaki predmet treba 150 ocjenjivača

U pismu koje je uz javni poziv učiteljima uputio ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović, ‘ocjenjivači će se posebno pripremiti za ocjenjivanje s vrlo jasnim uputama kako pristupiti vrednovanju ispita uz stalnu pomoć mentora od kojih će u svakoj prilici moći dobiti dodatnu uputu.’

– Pozivam da se jave svi oni koju su sudjelovali kao ocjenjivači nacionalnih ispita u prvoj godini provedbe, ali i svi ostali jer će nam ovaj put trebati znatno više ocjenjivača. Osobito apeliram na prijavu predmetnih učitelja da se jave u što većemu broju jer ćemo trebati za svaki predmet oko 150 ocjenjivača. Za sve koji su udaljeniji od Zagreba bit će osiguran smještaj s prikladnom naknadom za ocjenjivanje ispita o kojoj ćemo vas ubrzo izvijestiti, ističe Filipović

Ispiti se provode kroz ožujak, za vrijeme nastave, te se u ožujku u travnju i ocjenjuju pa je apelirao i na ravnatelje da imaju razumijevanja za prijave učitelja.

Izdvojeni članak

Detalji nacionalnih ispita u 2023.: Neće se ocjenjivati, bodovi idu u bilješku, poznato i tko ih ispravlja

Trebate zadovoljiti tri uvjeta

Tri su temeljna uvjeta koje moraju zadovoljiti ocjenjivači. Prvo, da imaju zasnovan odnos u osnovnoj školi prema članku 105. Zakona o odgoju i obrazovanju, a zatim i da imaju radno iskustvo u osnovnoj školi u nastavi predmeta za koji se prijavljuju u posljednjim dvjema godinama. Posljednji ključni uvjet jest da imaju suglasnost ravnatelja za sudjelovanje u svim aktivnostima vezanima uz ocjenjivanje nacionalnih ispita. Treba naglasiti da osobe koje se prijave mogu biti pozvane na testiranje kvalitete ocjenjivanja. Novčana naknada utvrdit će se posebnom odlukom.

Rok za prijavu je 29. siječnja 2023. godine, a kandidati se prijavljuju online na ovoj poveznici te uz prijavu trebaju priložiti životopis, presliku diplome i suglasnost ravnatelja o sudjelovanju u ocjenjivanju. Prema planu koji je objavljen uz javni poziv ocjenjivanje ispita započinje 20. ožujka i traje do 20. travnja.

Javni poziv u cijelosti možete proučiti u nastavku, a ispod se nalazi i plan ocjenjivanja. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
nacionalni ispiti ocjenjivanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap