Pretraga

U vrijeme pisanja seminarskih i diplomskih radova baza Scopus opet je ukinuta

A- A+

Pred točno godinu dana pisali smo o nezgodnoj situaciji koja je zadesila članove akademske zajednice. Naime, taman u vrijeme pisanja seminarskih, završnih i diplomskih radova, u svibnju 2016., NSK i sve visokoškolske ustanove izgubile su pravo na pristup bibliografskoj bazi Scopus. Identičan problem ponovio se i ove godine, ali zbog nešto drugačijih okolnosti.

Screenshot: Google Maps

Bibliografska baza Scopus važan je izvor informacija za čitavu akademsku zajednicu. Sadrži sažetke i citate akademskih članaka: ukupno se ondje nalazi gotovo 22.000 naslova od 5.000 izdavača. Radi se o člancima s područja prirodnih znanosti, tehnologije medicine, društvenih i humanističkih znanosti te umjetnosti.

Izdvojeni članak

Zbog kašnjenja MZOS-a i državnog proračuna u NSK ukinuta bibliografska baza Scopus

Prošle su godine u svibnju NSK i sve ustanove u sustavu znanosti i visokog obrazovanja izgubile pretplatu na bazu, a sve zbog kašnjenja državnog budžeta koji je bio donesen tek u ožujku, pa javna nabava nije bila provedena na vrijeme. Ta nesretna 2016. ponavlja se još jednom. NSK je tako u utorak priopćio kako je privremeno prekinut pristup Scopusu, a problem je opet neprovedena javna nabava, ali ovoga puta iz nešto drugačijeg razloga. 

– Kao i prošle godine u isto vrijeme, Elsevir je prekinuo pristup bazi Scopus. Baza Scopus je nedostupna od 2. svibnja 2017. godine. Trenutačno usklađujemo proceduru javne nabave s novim Zakonom o javnoj nabavi, koji je donesen 1. siječnja ove godine, kažu nam iz NSK-a. 

Konkretan odgovor na pitanje kada bi se ova poteškoća trebala riješiti, a korisnici moći pristupiti bazi, nismo dobili. 

– Nacionalna i sveučilišna knjižnica će u najkraćem roku raspisati postupak javne nabave, koji treba proći i kontrolu nadležnih tijela, s obzirom na to da se nabava e-izvora plaća sredstvima s ESF projekta. Nakon toga tražit ćemo i ponovno otvaranje pristupa bazi Scopus, što je u interesu naših korisnika, znači i u našem, poručuju iz NSK. 

Prošle godine ovaj problem bio je okončan 31. svibnja, pa tako gotovo punih mjesec dana čitava akademska zajednica nije mogla koristiti ovu važnu bibliografsku bazu.

Copy link
Powered by Social Snap