Pretraga

Vlada planira kolektivno cijepiti nastavnike, sindikati složni – ne smije biti prisile

A- A+

Ministar Fuchs na današnjoj je konferenciji za novinare otkrio da se planira kolektivno cijepljenje nastavnika. Svoj bi red na cjepivo trebali dočekati u drugoj fazi, zajedno s rizičnim skupinama. Razgovarali smo s prosvjetnim sindikalistima i oni su u jednome složni – kod cijepljenja ne smije biti prisile.

Foto: Unsplash; Steven Cornfield

Na današnjoj konferenciji za novinare naš novinar pitao je ministra Radovana Fuchsa planira li se kolektivno cijepljenje nastavnika protiv korone, kao što je to slučaj sa zdravstvenim djelatnicima i određenim rizičnim skupinama. Ministar je našem novinaru, dosta bahato, dao dokument u ruke i poručio mu da pročita što u njemu piše.

Nastavnici se kolektivno cijepe u drugoj fazi

Nismo bili sigurni otkud taj dokument dolazi. Pregledali smo posljednju uputu HZJZ-a o cijepljenju, no u tom se dokumentu ne spominju nastavnici ni odgojno obrazovni djelatnici. Papir koji je dobio naš novinar zapravo je dio dokumenta Ministarstva zdravstva o planu provođenja cijepljenja, a možete ga pronaći na 25. stranici. Tu je navedeno da seu drugoj fazi , uz rizične skupine osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika, planira cijepljenje kolektiva među kojima se nalaze i odgojno-obrazovni djelatnici.

U toj se fazi očekuju veće količine cjepiva, a rizične bi se skupine i kolektivi, uključujući i nastavnike, trebali cijepiti na posebno organiziranim punktovima. Takvi bi se punktovi mogli smjestiti, primjerice, stoji u dokumentu, u šatorima na otvorenom.

Očekuje se da će za drugu fazu biti organizirani mobilni timovi cjepitelja što znači da bi ga određena količina ljudi trebala primiti na radnom mjestu. Za odgajatelje i nastavnike to su odgojno-obrazovne ustanove, a za rizične skupine, posebice u ruralnim te otočnim područjima, to podrazumijeva cijepljenje od vrata do vrata.

Izdvojeni članak

Fuchs otkrio što će biti s nastavom u drugom polugodištu i što će biti s maturom

Sindikati složni oko jednog – ne smije biti prisile

Iz Sindikata hrvatskih učitelja kažu nam da je o kolektivnom procjepljivanju nastavnika govora bilo i na sastanku koji su održali u Ministarstvu krajem prošle godine. Tada im je rečeno da će sindikalni zahtjev da se zaposlenici u školstvu službeno uvrste u prioritetne skupine za cjepivo protiv korone biti razmotren.

– Što se tiče članova, a prema informacijama i upitima koje svakodnevno pristižu s terena, a koje sam sad pregledavala, velik broj zaposlenika traži da se zaposlenici svrstaju u prioritetne skupine, no kao i svugdje ima i nekih koji su protiv. No, bez obzira na to, svakako treba biti dana mogućnost prioritetnog cijepljenja, rekla nam je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Predsjednik nastavničkog Sindikata Preporod Željko Stipić kaže nam da su njihovi članovi podijeljeni oko pitanja organizacije kolektivnog cijepljenja. To je bilo za očekivati, pojasnio je, jer je društvo inače podijeljeno oko cijepljenja protiv korone, a stav je Sindikata da ne smije biti nikakve prisile.

– Zabrinjavaju nas najave izrečene od strane nekih važnih političkih dužnosnika kojima se nagovještava uvjetovanost putovanja, rada na pojedinim radnim mjestima i sl. i prethodnog cijepljenja. Jedini pravi put da bi se došlo do masovne procijepljenosti sustavna je edukacija građanstva. Na odgovornima je da se vidi hoće li i kakvu ulogu u ovome imati i školske ustanove, rekao nam je Stipić.

Dodaje i kako je Sindikat Preporod prije više od mjesec dana na svojim stranicama iznio promišljanja o važnosti prioritetnog cijepljenja svih radnika u školama, no i tu su se, kaže, oštro usprotivili bilo kakvoj prisili.