Pretraga

Kako najlakše do potvrda koje vam trebaju za studiranje? ‘U moje vrijeme smo dva sata čekali u redu’

A- A+

Nije se lako snaći oko svih obveza koje sa sobom nosi studiranje. No, postoji super način da si neke od njih jako olakšamo i obavimo ih online. Iz Agencije za komercijalnu djelatnost koji su odgovorni za to što je hrpa stvari sada digitalizirana, dali su nam više informacija, a ugostili smo ih u sklopu konferencije Brucoš 101.

AKD

Marina Jurjević, studentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu | Foto: srednja.hr

Mnogi od vas će postati brucoši, preseliti u novi grad i morati sami prijaviti prebivalište ili se snaći i napraviti si studentsku kartu za javni prijevoz. Marko iz naše redakcije se na konferenciji Brucoš 101 prisjetio kako je proces rješavanja takvih zadataka izgledao u vrijeme kada je on bio student. Spoiler alert: prije je to bilo puno teže.

– U moje vrijeme se išlo u referadu faksa gdje smo dva sata bili u redu da dobijemo potvrdu o studiranju. Studirao sam u Zagrebu pa sam, da bih izvadio studentski pokaz, s tom potvrdom išao u ZET. Tamo bi mi s potvrdom dali da napravim studentski pokaz, prisjetio se Marko.

@srednja_hr Više nema čekanja u redovima po dva sata! 🎉 Naši gosti iz Agencije za komercijalnu djelatnost podijelili su kako si olakšati život, a ostatak savjeta s Brucoš101 konferencije pročitajte u linku u opisu profila 👆 #srednjahr #faks #brucos101 #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr


Potvrda o studiranju nekoć je bila komad papira koji ovjeravaju službenici u referadi visokog učilišta. Danas ona izgleda nešto drugačije, a do nje dolazimo puno lakše – i uz veliku uštedu vremena. Marina Jurjević, studentica koja u Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD) pomaže drugima u digitalizaciji, objasnila nam je da je cijeli postupak jako jednostavan.

– Potrebno se prijaviti u sustav e-Građani putem vjerodajnice koju daje elektronička osobna iskaznica. Nakon toga se u tražilicu upiše, primjerice, e-Potvrda o statusu studenta, klikne se na to i momentalno se dobije potvrda. Možete ju isprintati ili poslati na mail. Koristite li aplikaciju, ne morate niti paliti računalo. Tako možete dobiti i, recimo, potvrdu i prebivalištu ili boravištu, ispričala je Marina.

Naši gosti iz AKD-a ispričali su nam puno više o obvezama koje će vas dočekati jednom kada postanete studenti, ali i kako ih najjednostavnije obaviti online. Za to će vam trebati aktivirana e-Osobna, a objasnili su nam i kako doći do nje. Njihovo cijelo gostovanje pogledajte u videu ispod.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Veleučilište Edward Bernays, Samsung, Coca-Cola HBC Adria i dm. U sklopu projekta smo nagradili najbolje projekte studentskih udruga, a proveli smo i istraživanje kojim smo doznali kako maturanti biraju studije. Neke sudionike istraživanja smo darovali Samsung Galaxy Z Flip4 mobitelom i poklon paketima partnera. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap