Pretraga

Četiri hrvatska studenta u Sankt Peterburgu se bore se za milijun dolara

A- A+

U tijeku je održavanje Imagine Cupa, svjetskog natjecanja studentskih inovativnih projekata pod pokroviteljstvom Microsofta, koje je ove godine organizirano u Sankt Peterburgu. Hrvatska također ima svoje predstavnike, četveročlani splitsko-zagrebački tim, koji je okupljen oko projekta AuThink, a čine ga Ivan Pavičić, Ivan Božić, Luka Vidačak, Marko Marinović te mentora Marka Matijevića. Hrvatski studentski tim osmislio je AuThink, odnosno aplikaciju namijenjenu osobama koja pomažu autističnoj djeci od roditelja do terapeuta. Na Imagine Cupu sudjeluje 86 timova iz cijelog svijeta, a najbolji projekt bit će nagrađen s milijun američkih dolara.

Screenshot: Imagine Cup video / imaginecup.com

Od osmog do 11 srpnja održava se završnica Imagine Cupa, odnosno natjecanje u studentskim inovacijama koje organizira Microsoft. Ove godine smješteno je u Sankt Peterburg, a hrvatske boje brani četveročlani splitsko-zagrebački tim koji je projektirao AuThink. Ekipu čine Ivan Božić, Ivan Pavičić, Luka Vidačak i Marko Marinović, a predvodi ih mentor Marko Matijević.

Projekt AuThink, aplikacija je namijenjena za osobe koje rade s autističnom djecom od roditelja do terapeuta. O sve većoj važnosti Imagine Cupa, svjedoči i podatak da je ove godine u izlučnim državnim natjecanjima sudjelovalo 70 posto više studenata nego prethodne.

Izdvojeni članak

Intervju: Aplikacija za traženje plaža najbolja srednjoškolska Ideja godine

Aplikaciju AuThink već koristi Centar za autizam u Splitu

Ovogodišnji Imagine Cup okuplja 86 studentska tima iz cijelog svijeta, a samo jedan bit će nagrađen s milijun dolara, odnosno oko šest milijuna kuna. Hrvatski predstavnici već su pobijedili sa svojim idejnim rješenjem na Software Startup Akademiji. Dečki iz tima smatraju da je već sami odlazak u Sankt Peterburg natjecanje veliki uspjeh.

– Drago mi je da je i ove godine šaljemo rješenje koje, osim što se diči tehnološkom inovativnošću, sadrži i humanitarnu komponentu, koju je prepoznao i Centar za autizam u Splitu gdje se aplikacija već neko vrijeme koristi. Da je riječ o vrhunskom rješenju, govori i pobjeda istog tima na Software Startup Akademiji. Bez obzira na ishod u finalu, sam je odlazak velika stvar i referenca koja će pomoći u daljnjem poslovnom razvoju tima, rekao je Draško Ivanišević, voditelj odjela razvojnih platformi i poslovnih rješenja Microsoft Hrvatska za tportal.

Milijunska je nagrada jedna, ali ima i nekoliko utješnih

Microsoft kao glavni organizator najbolji će projekt nagraditi s već spomenutih milijun dolara, no podijeliti će još šest sponzorskih nagrada, čiji iznos varira od tri do 50 tisuća dolara, odnosno 18 do 350 tisuća kuna. Ove će nagrade biti dodijeljene specifičnim projektima, koji će se ticati novih načina učenja, korištenju Kinecta, online komunikacije i sličnoga.

– Pokušat ćemo ostvariti što bolji plasman, jer je riječ o jednom velikom natjecanju koje sve koji se na njemu nađu motivira da daju sve od sebe. No više od samog plasmana veseli nas činjenica kako se naša aplikacija već koristi u Centru za autizam u Splitu, uskoro i u Zagrebu, a od danas je javno dostupna svima na Windows App Storeu. Za sada samo takozvana lite verzija, namijenjena roditeljima s ograničenim mogućnostima namještanja, objasnio je Ivan Pavičić, voditelj projekta AuThink i student splitskog FESB-a za isti izvor.

Izdvojeni članak

Maturanti iz Metkovića osmislili projekt i već ga primjenjuju u gospodarstvu

Prošlogodišnji hrvatski projekt nagrađen s 450 tisuća kuna

Inače Imagine Cup se održava po 11. put, a da postaje sve razvikaniji i uvaženiji svjedoči podatak, kako je broj studenata koji su sudjelovali na državnim natjecanjima, koja su izlučna za ovo sanktpeterburško, veći za 70 posto.

Najveći uspjeh koji je ostvarila neka hrvatska ekipa, dogodio se prošle godine, kada je projekt Apptenders, osvojio jednu od utješnih, ali vrlo izdašnih nagrada. Naime hrvatski tim osvojio je 450 tisuća kuna, plus pomoć u softveru i poslovnoj podršci BizSparka i hrvatskog MIC-a, za projekt PeThe, koji pomaže djeci oboljeloj od celebralne paralize pomoću Kinecta. Osvojena nagrada, dala je veliki poticaj projektu, koji se osim primjene u hrvatskim bolnicama, već koristi i u austrijskim, njemačkim te bolnicama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Četiri hrvatska studenta u Sankt Peterburgu se bore se za milijun dolara
Share via
Copy link
Powered by Social Snap