Pretraga

Cinik u ofsajdu: Rukovodstvo SC-a uvjereno kako je iznad zakona pa ignorira novinare i studente

A- A+

Uprava SC-a već duže vrijeme ignorira upite novinara vezana za sva bitna pitanja koja utječu na studentski život no proteklog tjedna su prešli svaku mjeru kada je Tomislav Jurkić, voditelj Student servisa, rekao našoj novinarki da ima tražene informacije, ali ih ne da. Sveučilište, koje je osnivač SC-a, i dalje šuti i izbjegava sankcionirati ovakvo kršenje Osnivačkog akta.

Zagrebački Studentski centar ukleta je tvrđava za sve koji trebaju neku informaciju. To su na svojoj koži osjetile tisuće studenata, a u isto se uvjerila i mala redakcija našeg portala otkad se prije par mjeseci počela ozbiljnije baviti problematikom studentskog života.

Deseci mailova ove jeseni ostali su neodgovoreni, a par posjeta Studentskom centru završilo je zalupljenim vratima. Pozivi upućeni dugogodišnjem vladaru SC-a ravnatelju Niki Vidoviću bivali su zaustavljeni u bloku njegove ljubazne, ali ipak nepopustljive tajnice koja nas je opet iznova upućivala u rupu bez dna odnosno na Vidovićev mail.


Izdvojeni članak

Rektor Bjeliš preko ljeta spava u studentskom domu

‘Imam te informacije, ali vam ih ne dam’

Ukratko, upiti o studentskim ugovorima, noćenjima u hostelima SC-a, ponudi poslova te uvjetima u studentskim domovima ostajali su neodgovoreni kao da se radi o najstrože čuvanim državnim tajnama, a ne o stvarima koje utječu na životni standard studenata.
No ni to nije bilo dovoljno, već su rukovodeći i odgovorni za poslovanje SC-a prošlog tjedna otišli i korak dalje.

– Imam te informacije, ali vam ih ne dam, odgovorio nam je voditelj Student servisa Tomislav Jurkić kada smo upitali o predviđenim mjerama sankcioniranja tvrtki koje varaju studente, pokazavši time, ne samo stupanj bahatosti koju sebi jedan službenik SC-a ne može dopustiti, već i fundamentalno nerazumjevanje demokracije i slobode medija.

Izdvojeni članak

Uprava Studentskog centra se mjesecima krije od novinara

Iznad zakona

Studentski centar od svog osnutka davne 1957. godine ustrojen je kao pravna osoba u društvenom vlasništvu. Kao takvom, Osnivački akt njegovom rukovodstvu nalaže da pravodobno i, što je još bitnije, istinito izvještava javnost o svome djelovanju. Drugim riječima da studenti, ali i novinari imaju pravo na informacije koje ih zanimaju.

Usprkos jasnim uputstvima koje daje spomenuti Akt i Zakon o pravu na pristup informacijama u SC-u vlada zakon šutnje. Cjelokupno rukovodstvo institucije koja brine za tisuće zagrebačkih studenata na čelu s ravnateljem Nikom Vidovićem očito se osjećaja iznimno moćno i zaštićeno kad ovako javno pokazuju da za njih pravila i Zakoni ne vrijede.

Autoritarna svijest vrha SC-a u očaj tjera i brojne zaposlenike ove institucije koji se anonimno putem Facebooka bore, za sada neuspješno, protiv samovolje. Nejasno je zašto Sveučilište pred ovim slučajem,poput noja gura glavu u pjesak, kad je i maloj djeci jasno da je ovakvo ponašanje voditelja jedne javne institucije u demokratskom društvu sasvim nedopustivo, pa čak i kažnjivo.

Vrijeme je da netko digne glas.