Pretraga

Doznajemo kada kreće isplata državnih stipendija: Pomicat će se i crta na rang-listi

A- A+

I ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će studentima nižeg socio-ekonomskog statusa 10.000 državnih stipendija. Rezultati natječaja objavljeni su 4. prosinca, a isplata će započeti i prije roka propisanog pravilnikom.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

– Prve rate stipendije za veliku većinu studenata koji su stipendiju ostvarili u prvom krugu bit će isplaćene sutra (18. prosinca) tijekom dana, kažu iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Inače, rok propisan Pravilnikom o uvjetima i načinu dodjele socio-ekonomskih stipendija je 15 dana od objave odluke o rezultatima natječaja.

Izdvojeni članak

Ulazi li državna stipendija u limit od 15.000 kn? Imamo odgovor na najčešće pitanje studenata ovih dana

Kako je tom odlukom dodijeljeno 9.903 stipendije, od 10.000 koliko ih se natječajem dodjeljuje, a nedavno je i zaključen rok za slanje prigovora na rezultate natječaja, Ministarstvo smo pitali i kada će doći do pomicanja crte na rang-listi.

– U skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa (83/2018) članak 17. Povjerenstvo za provedbu javnoga natječaja za dodjelu državnih stipendija razmatra prigovore zaprimljene u roku te najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora predlaže ministru listu kandidata za svaku kategoriju državne stipendije kojima je prihvaćen prigovor. Trenutačno smo još u procesu zaprimanja prigovora na rezultate Natječaja. Prvo pomicanje na rang-listi može se očekivati nakon rješavanja svih pristiglih prigovora, poručuju iz Ministarstva.

Državna socio-ekonomska stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja, što bi značilo da će ovih dana studentima na račun sjesti prve tri rate stipendije – za listopad, studeni i prosinac, dakle 3.600 kuna. Pravilnikom je propisano da se stipendija isplaćuje do 15. dana u tekućem mjesecu.

Napomenimo za kraj i kako je danas završio rok za prihvat STEM stipendije u IV. krugu dodjele. Iz Ministarstva su poručili kako će uskoro objaviti novi krug dodjele tih stipendija. Uz to, isplaćene su prve tri rate STEM stipendije onim studentima koji su stipendiju prihvatili u trećem krugu, a ta isplata studentima bi na računu trebala biti vidljiva do kraja dana.

Doznajemo kada kreće isplata državnih stipendija: Pomicat će se i crta na rang-listi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap