Pretraga

Doznali smo kada bi trebali stići rezultati natječaja za državnu stipendiju od 10.800 kn

A- A+

Osim STEM stipendija, čije su rang-liste u prvom i drugom krugu dodjele već objavljene, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) dodjeljuje još dvije vrste državnih stipendija, socio-ekonomske i stipendije za posebne skupine studenata. Natječaji za obje stipendije zatvoreni su 4. studenog, a prema odgovoru MZO-a na naš upit, rang-liste trebale bi biti objavljene znatno prije roka propisanog Pravilnikom.

Rezultati natječaja su objavljeni i dostupni na ovoj poveznici.

Foto: Srednja.hr

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu socio-ekonomsku, rang-liste dobitnika objavljuju se najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja natječaja. Ovogodišnji natječaj bio je raspisan do 4. studenoga.

Izdvojeni članak
stem stipendija

Pozor, studenti: Upravo je pomaknuta crta na listi dobitnika STEM stipendije od 10.800 kn

Rezultati bi mogli stići već sljedećeg tjedna

No, rang-lista 10.000 dobitnika socio-ekonomske stipendije trebala bi biti objavljene znatno prije Pravilnikom predviđenog roka.

– Trenutno su u tijeku završne faze provjere prijava i ovo Ministarstvo radi sve kako bi rang-liste studenata koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju bile objavljene na mrežnoj stranici Ministarstva tijekom sljedećeg tjedna. S ciljem osiguranja transparentnosti postupka uz ime i prezime studenta rang lista će sadržavati: naziv visokog učilišta, godinu upisa na visoko učilište te ukupan broj ostvarenih bodova, kažu nam iz Ministarstva i dodaju kako je na natječaj za ovu stipendiju pristiglo ukupno 17.415 prijava studenata.

Uskoro i rang-liste za posebne skupine studenata

Izdvojeni članak

Razrješavamo dvojbu studenata: Smiju li se istovremeno primati dvije vrste državne stipendije?

Od ove godine 400 državnih stipendija dodijelit će se i posebnim skupinama studenata, od čega najviše za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja s naglaskom na ona nastavničkog usmjerenja. I rezultati tog natječaja bit će objavljeni uskoro.

– Vezano uz natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2019./2020. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je 1.138 prijava studenata. U skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za posebne skupine studenata, rang-liste će se objaviti najkasnije 60 dana od dana zatvaranja natječaja. I u okviru ovog natječaja završne provjere su u tijeku te se očekuje da će rang – liste za posebne skupine studenata biti objavljene početkom prosinca, poručili su iz Ministarstva.

Obje stipendije dodjeljuju se u iznosu od 1.200 kuna za devet mjeseci akademske godine, i to od listopada do lipnja 2020. Studenti koji se nađu na listi dobitnika ukupno, dakle, na račun dobivaju 10.800 kuna. Podsjetimo, u ponedjeljak je završen i drugi krug dodjele STEM stipendija, a iz Ministarstva su putem društvenih mreža priopćili kako će do novog pomicanja crte na rang-listi doći ubrzo.

Studenti koji zadovoljavaju uvjete za više vrsta državnih stipendija na račun smiju primati samo jednu stipendiju financiranu iz javnih izvora.

Doznali smo kada bi trebali stići rezultati natječaja za državnu stipendiju od 10.800 kn
Share via
Copy link
Powered by Social Snap