Doznali smo kada bi trebali stići rezultati natječaja za državnu stipendiju od 10.800 kn

Osim STEM stipendija, čije su rang-liste u prvom i drugom krugu dodjele već objavljene, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) dodjeljuje još dvije vrste državnih stipendija, socio-ekonomske i stipendije za posebne skupine studenata. Natječaji za obje stipendije zatvoreni su 4. studenog, a prema odgovoru MZO-a na naš upit, rang-liste trebale bi biti objavljene znatno prije roka propisanog Pravilnikom.

Rezultati natječaja su objavljeni i dostupni na ovoj poveznici.

Foto: Srednja.hr

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu socio-ekonomsku, rang-liste dobitnika objavljuju se najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja natječaja. Ovogodišnji natječaj bio je raspisan do 4. studenoga.

stem stipendija
Pozor, studenti: Upravo je pomaknuta crta na listi dobitnika STEM stipendije od 10.800 kn

Rezultati bi mogli stići već sljedećeg tjedna

No, rang-lista 10.000 dobitnika socio-ekonomske stipendije trebala bi biti objavljene znatno prije Pravilnikom predviđenog roka.

– Trenutno su u tijeku završne faze provjere prijava i ovo Ministarstvo radi sve kako bi rang-liste studenata koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju bile objavljene na mrežnoj stranici Ministarstva tijekom sljedećeg tjedna. S ciljem osiguranja transparentnosti postupka uz ime i prezime studenta rang lista će sadržavati: naziv visokog učilišta, godinu upisa na visoko učilište te ukupan broj ostvarenih bodova, kažu nam iz Ministarstva i dodaju kako je na natječaj za ovu stipendiju pristiglo ukupno 17.415 prijava studenata.

Uskoro i rang-liste za posebne skupine studenata

Razrješavamo dvojbu studenata: Smiju li se istovremeno primati dvije vrste državne stipendije?

Od ove godine 400 državnih stipendija dodijelit će se i posebnim skupinama studenata, od čega najviše za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja s naglaskom na ona nastavničkog usmjerenja. I rezultati tog natječaja bit će objavljeni uskoro.

– Vezano uz natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2019./2020. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je 1.138 prijava studenata. U skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za posebne skupine studenata, rang-liste će se objaviti najkasnije 60 dana od dana zatvaranja natječaja. I u okviru ovog natječaja završne provjere su u tijeku te se očekuje da će rang – liste za posebne skupine studenata biti objavljene početkom prosinca, poručili su iz Ministarstva.

Obje stipendije dodjeljuju se u iznosu od 1.200 kuna za devet mjeseci akademske godine, i to od listopada do lipnja 2020. Studenti koji se nađu na listi dobitnika ukupno, dakle, na račun dobivaju 10.800 kuna. Podsjetimo, u ponedjeljak je završen i drugi krug dodjele STEM stipendija, a iz Ministarstva su putem društvenih mreža priopćili kako će do novog pomicanja crte na rang-listi doći ubrzo.

Studenti koji zadovoljavaju uvjete za više vrsta državnih stipendija na račun smiju primati samo jednu stipendiju financiranu iz javnih izvora.

Odgovori