Razrješavamo dvojbu studenata: Smiju li se istovremeno primati dvije vrste državne stipendije?

Proteklog ponedjeljka Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je natječaj za dvije vrste državnih stipendija – 10.000 stipendija za studente nižeg socio-ekonomskog statusa i 400 stipendija za posebne skupine studenata, od čega najviše za deficitarna zanimanja. Uz to, studentima čiji se studiji nalaze u STEM područjima dodjeljuje se još 3.400 stipendija, ali ne kroz spomenute natječaje. Kako dio studenata zadovoljava uvjete za dvije ili čak sve tri vrste državnih stipendija, otvara se pitanje mogu li istovremeno na račun primati više njih?

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

– Za vrijeme korištenja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora, jasno se navodi u svim Pravilinicima koji propisuju uvjete dodjele tri vrste državne stipendije.

Dakle, studenti istovremeno ne mogu na račun primati više od jedne vrste državne stipendije, iako možda imaju uvjete za to.

Otvoren natječaj za dodjelu državnih stipendija u akademskoj godini 2019./2020.

– Ako se stipendija financira iz ostalih izvora, student može nastaviti primati tu stipendiju, ali mu primitak te stipendije ulazi u izračun dohodovnoga cenzusa. Stipendijom se smatra mjesečna novčana naknada koju student ostvaruje na temelju statusa studenta, pojašnjeno je dalje u Pravilniku za dodjelu socio-ekonomskih državnih stipendija.

Ministarstvo nakon provedbe natječaja provjerava podatke dobitnika stipendije. U slučaju da se utvrdi da je u vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student korisnik neke druge stipendije koja se financira iz javnih izvora, student može nastaviti primati državnu stipendiju, ali uz uvjet obustave druge stipendije.

– Ako se utvrdi da student uz državnu stipendiju prima neku drugu stipendiju ili za vrijeme trajanja državne stipendije dobije još neku stipendiju, a o toj okolnosti ne obavijesti Ministarstvo u roku od 30 dana od dana nastanka navedenih okolnosti, Ministarstvo će poslati studentu obavijest da se obustavlja isplata državne stipendije te da je obvezan vratiti do tada isplaćena sredstva, stoji u Pravilnicima za dodjelu državne stipendije.

Podsjetimo, nakon što se objave rezultati natječaja za socio-ekonomske i stipendije za posebne skupine studenata, dobitnici će imati sedam dana da prihvate uvjete stipendiranja, što se smatra činom sklapanja ugovora. Isti je rok i za prihvaćanje STEM stipendije i to nakon što studenti budu obaviješteni mailom da su dobitnici. Sve tri državne stipendije istog su iznosa, 1.200 kuna mjesečno i dodjeljuju se za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja 2020.

 

Odgovori