Pretraga

Jedan od osnivača Hrvatskih studija zgrožen je nastupom Čovića i Barišića na Katoličkom radiju: ‘Pa oni su marksisti!’

A- A+

Situacija oko pretvaranja Hrvatskih studija u fakultet postaje sve zabavnija. U emisiji ‘Argumenti’ na Hrvatskoj katoličkoj mreži prošlog su tjedna svoje argumente iznijeli prorektor Ante Čović i dekan Pavo Barišić. No sada se javio profesor Jure Zovko koji je devedesetih s njima osnivao Hrvatske studije. Zgrožen je činjenicom što je Katolički radio u emisiju pozvao dvojac koji je zaslužan što ‘Hrvatski studiji nisu postali alternativa Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti’, već su, kako kaže, ‘degradirani u mjesto za uhljebljenje bivših marksista’.

Ante Čović

Prorektor Ante Čović | screenshot: HRT

– S obzirom da Hrvatski katolički radio slušaju primarno osobe katoličkog uvjerenja i orijentacije, bilo bi dobro da u emisiju pozovete nekoga s takvim profilom da dade svoj sud i mišljenje o razvoju i transformacijama Hrvatskih studija, piše Katoličkom radiju prof. dr. sc. Jure Zovko, prenosi HKV.

Izdvojeni članak

Prorektor Čović ministricu Divjak optužio za kulturocid, usporedio je s bageristicom

Jednog od osnivača Hrvatskih studija, sada redovitog profesora filozofije na Sveučilištu u Zadru, zgrozila je činjenica da je Hrvatska katolička mreža, u okviru koje djeluje i Hrvatski katolički radio, u svojoj emisiji ‘Argumenti’ prošlog tjedna ugostila prorektora Sveučilišta u Zagrebu Antu Čovića i dekana Fakulteta hrvatskog studija Pavu Barišića, s kojima je devedesetih osnivao tu obrazovnu instituciju.

Prorektor Čović, podsjećamo, tada je ministricu Blaženku Divjak optužio za kulturocid te je usporedio je s bageristicom. U emisiji su raspravljali o tome kome smeta Fakultet hrvatskih studija.

‘Hrvatski studiji su trebali biti alternativa marksističkom Filozofskom…’

Zovko kaže da je za gostovanje saznao kasnije, od prijatelja kojima također nije drago što su Čović i Barišić bili gosti na Katoličkome radiju.

– Neke kolege su mi pisali da su se pokušali javiti u emisiju, ali im to nije bilo moguće. To me jako zabrinjava, pogotovo ako se uzme u obzir sužavanje medijskog prostora sloboda u Hrvatskoj, ističe Zovko.

Ispričao je kako je od samoga osnutka Hrvatskih studija bio u sukobu s Čovićem i Barišićem glede budućeg profiliranja te akademske institucije koja je, kako kaže,  ‘trebala biti alternativa i konkurencija fakultetima s marksističkom indoktrinacijom’, u kojima vidi Filozofski fakultet i Fakultet političkih znanosti.

‘…no Čović i Barišić su zaposlili baš marksiste’

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Bivši rektor Šunjić: Smijenio sam Čovića i Barišića jer su pokušali privatizirati Hrvatske studije

– Nažalost Barišić i Čović nisu bili vođeni idejom stvaranja alternativnih nemarksističkih institucija, nego su od samoga početka angažirali velik dio profesora koji su bili radikalni marksisti (Vjekoslav Mikecin, Ante Pažanin, Ante Marušić) pa čak i one koji nisu bili doktorirali, ali su bili marksisti (Mislav Kukoč, Božo Kovačević), piše Zovko.

Podsjetio je i kako je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Marijan Šunjić, zbog netransparentnog financijskog poslovanja,  smijenio je 1995. Čovića i Barišića s pozicije voditelja i zamjenika voditelja Hrvatskih studija. (Šunjić je, podsjetimo, za srednja.hr detaljno opisao kako su njih dvojica željeli privatizirati Hrvatske studije).

– Smatram da slušatelji(ce) Hrvatskog katoličkog radija zavrjeđuju čuti pravu istinu o nastanku, razvoju i profiliranju Hrvatskih studija kao i o moralnom habitusu osoba koje ste pozvali u emisiju ‘Argumenti’, ističe Zovko.

Optužuje ih da danas izigravaju katolike

Po njegovu osobnom sudu, dodaje, Hrvatski studiji nisu postali alternativa Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti pa danas ne bi više nikome preporučio da studira na Hrvatskim studijima.

– Oni su, nažalost, degradirani u mjesto za uhljebljenje bivših marksista (Čović, Mislav Kukoč, Pavo Barišić) koji danas mogu po potrebi izigravati i katolike. Međutim, dovoljno je pogledati njihov ‘znanstveni’ opus i stvar postaje jasnija, tvrdi profesor Sveučilišta u Zadru.

Sve kvalitetne stručnjake s međunarodnom reputacijom, koji nisu bili umreženi u moćnu marksističku mrežu, ističe, Čović i Barišić su potjerali.

Pismo Hrvatskom katoličkom radiju, koje je objavio Portal Hrvatskog kulturnog vijeća, zaključuje pozivom da mu se jave ako ih zanima još informacija o Hrvatskim studijima.

Jedan od osnivača Hrvatskih studija zgrožen je nastupom Čovića i Barišića na Katoličkom radiju: ‘Pa oni su marksisti!’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap