Pretraga

Kad zašteka internet usred ispita: Provjerili smo u kakvom su stanju veze u domovima diljem Hrvatske

A- A+

U vrijeme pandemije i online nastave, najbitnija stvar jest imati sve alate kako bi se ista mogla pratiti. Naravno, tu dolazi do velikog problema jer ne mogu si svi priuštiti kupovinu novog laptopa, a još manje utjecati na to koliko im je pouzdana internetska veza. S druge strane, velik broj studenata se vratio u studentske domove – i kakva je situacija s internetom?

foto: Pexels; Pixabay

Ako se učlanite u bilo koju grupu nekog studentskog doma, vidjet ćete da postoji mali milijun objava u kojima se kritizira brzina interneta. S obzirom na to da u domovima zna biti i po nekoliko tisuća ljudi, ne čudi nas što ponekad internet zašteka. No, otkako se život prebacio online, zaista je teško kada nemate dobru vezu.

Od toga da je posebno neugodno kad vam zašteka nešto u vrijeme ispita, pa do toga da želite moći održati seminar bez nekih posebnih prekida. Zato su se svi prije početka ove akademske godine, koliko-toliko naoružali sa stvarima koje će im pomoći da ne dođe upravo do toga. Nažalost, ako živite u domu, brzina interneta ne ovisi o vama.

‘I kad ima intrneta, kvaliteta je dosta upitna’

– Smještena sam na Šari (Studentski dom “Dr. Ante Starčević” u Zagrebu) i nisam pretjerano zadovoljna internetskom vezom. Iako se ne događa toliko često da u potpunosti prestane raditi, i kad ima interneta, kvaliteta je dosta upitna. I to zna biti jako frustrirajuće. Ionako je dovoljno teško koncentrirati se na predavanja i u idealnim uvjetima, a kamoli kad stalno nešto šteka pa moram probati dešifrirati što to profesor pokušava reći ili strepiti je li me u nekom momentu prozvao bez da sam to primijetila jer mi se veza prekinula na sekundu. Također je problematično kad profesori popisuju prisutne i onda ih moraš uvjeravati da si zapravo bio tu, ali te par puta izbacio internet. Ipak, daleko najstresniji su online ispiti. Srećom, većina mojih profesora imala je razumijevanja i snašli bismo se bez obzira na tehničke probleme, no nisu svi tako susretljivi. Osim toga, već sama činjenica što internet zna prekinuti i nisi siguran jesu li ti odgovori spremljeni ili ne, je i više nego dovoljno da te izbaci iz takta. Par puta sam znala uložiti u podatkovni internet kad je bila riječ o bitnijim ispitima kako bih bila sigurna da se bar o tome ne moram brinuti, no stvarno mislim da se nešto mora napraviti po tom pitanju jer je trenutna situacija daleko od idealne. Više se ni ne radi o žaljenju na internet za potrebe užitka i zabave, već je zbog online nastave to stvarno prioritet, rekla nam je Valentina (21) s Filozofskog.

Dio studenata nije želio riskirati oslanjajući se na domski internet pa su onda odlučili uložiti u mobilni internet, no postoje mnogi koji si to ne mogu dopustiti – u domovima ipak žive studenti koji nisu u zavidnoj financijskoj situaciji. Zanimalo nas je u kakvom je točno stanju internet u hrvatskim domovima, pa smo uputili upit na nekoliko adresa. Donosimo pregled po gradovima!

Izdvojeni članak

Od nestabilnog interneta pa do upadanja u kadar: Provjerili smo kako izleda online nastava u domovima

Zagreb

Sve lokacije studentskih naselja spojene su optičkim kabelom prema CARNET mreži. Kvalitetu veze i brzinu kontrolira CARNET u cijeloj svojoj mreži kako bi sve članice imale odgovarajuću brzinu i kvalitetu linka ovisno o trenutnim opterećenjima na mreži.

Žični pristup internetu ima svaki student-stanar svakog od studentskih naselja Studentskog centra u Zagrebu. Bežični pristup imaju u cijelosti SN Cvjetno naselje i SN  Dr. Ante Starčević, a SN Stjepan Radić u 10 paviljona (svi osim 5-og i 6-og). SN Lašćina za sada nema bežični pristup internetu. Trenutno je u fazi projektiranje i uvođenje bežičnog pristupa i u navedene preostale paviljone na SN Stjepan Radić i SN Lašćina što ćemo i učiniti čim to dopuste uvjeti jer sada zbog on-line nastave i on-line ispita na možemo obustavljati rad cijelog sustava kako bismo proširili bežičnu tehnologiju.

Od same  najave mogućnosti on-line nastave, sustav smo pripremili za rad u takvim uvjetima. Tomu je prilagođena sva mrežna oprema na koju se studenti žično spajaju. Što se tiče pitanja oko internetske veze, ona je u nadležnosti CARNeta. Kada je riječ o zadovoljstvu studenata s trenutnim stanjem primijetili smo da je većina primjedbi studenata vezana uz probleme s brzinom bežične mreže. Naime u sustavu domskog interneta dostupne su dvije tehnologije za pristup internetu: žična i bežična. Žična je dostupna svakom studentu u svim domovima i jamči i pruža nedijeljenu, pouzdanu vezu konstantne brzine dok bežična ne jamči ništa od toga osim većeg komoditeta. Stoga je preporuka studentima da se za ozbiljne i važne poslove (naročito on-line predavanja i ispite) koristi žični pristup internetu.

Problemi su mogući i oni su pojedinačne, lokalne i izolirane naravi koji se rješavaju po ustaljenoj proceduri tako da student koji ima bilo kakav problem vezan uz pristup internetu u skladištu svojeg doma popuni zahtjev nužnim podacima temeljem kojih ga se kontaktira i u suradnji s njime riješi nastali problem.

Zaključno, nema problema na razini sustava. Mogući su problemi na razini pojedinog korisnika koji taj svoj problem treba prijaviti po opisanoj proceduri. U sklopu Informatičke službe imamo djelatnike koji se brinu o sustavu domskog interneta za sva četiri studentska naselja i oni rješavaju probleme vezane uz sustav domskog interneta kako na razini sustava tako i na razini korisnika.

Split

Dakle, internet provider za “Studentski centar Split”, odnosno za studentske domove, koji su u sklopu SC-a Split, je Carnet. Studentska mreža u studentskim domovima je spojena svjetlovodnim kabelom, i to na tri lokacije studentskih domova, dakle u Spinutu (dom Bruno Bušić i dom Omladinski Hostel Spinut), te također i u kampusu, u studentskom domu dr. Franjo Tuđman, koji se zapravo nalazi na trećoj dislociranoj lokaciji u odnosu na studentske domova u Spinutu. Deklarirana brzina, na Carnetovom routeru, na koji je spojena studentska mreža, je 1 Gbit/s. Maksimalna brzina po korisniku je ograničena na 100 Mbit/s. Realna brzina koju korisnici mogu dobiti ovisna je o broju korisnika koji su trenutno spojeni na internet i o prometu koji generiraju. Dakle, što je više korisnika istovremeno spojeno brzina po korisniku će biti manja, jer se maksimalna brzina dijeli.

U svim studentskim domovima studenti se na internet mogu spojiti bežično i kabelski, te sukladno navedenom u sobama postoje utičnice na koje se studenti mogu spojiti kabelom. Važno je za kazati da je internetska veza preko kabelske mreže kvalitetnija i brža od bežične mreže. Bežična mreža se sastoji od oko 140 AP-ova (AP – access point), ravnomjerno raspoređenih po zgradama studentskih domova. Brzina interneta, korisnicima spojenim na bežičnu mrežu, jako ovisi o udaljenosti od AP-ova i konstrukciji zgrade. U renoviranom studentskom domu “Bruno Bušić”, smo nadodali određeni broj AP-ova po katovima, (iste smo nabavili da bi poboljšali bežični internet), na mjestima na kojima je signal bežične mreže bio relativno slabiji i sada smo u fazi testiranja da se utvrdi je li jačina signala bežične mreže na zadovoljavajućoj razini na tim mjestima.

Studenti su svakako zadovoljni, a da bi njihovo zadovoljstvo bilo još i veće mi se svakodnevno trudimo udovoljiti njihovim zahtjevima i potrebama, te non stop radimo na poboljšanju i usavršavanju našeg sustava!

Osijek

Brzina interneta u Studentskom domu IGK je 100 Mbps, u Domu Kralja Petra Svačića 1c jest 1 Gbps. U oba doma studenti imaju pristup bežičnom internetu.

Zadar

Pristup internetu u Studentskom domu ostvaruje se uglavnom putem žičnih priključaka brzine do 100 Mbps.

Dio Studentskog doma ima pristup bežičnom internetu pri čemu je taj pristup moguć korištenjem AAI računa. U tijeku je osiguravanje najbrže moguće dostupne bežične mreže (Wi-Fi 6) koja će se ostvariti završetkom izgradnje novog studentskog doma, a završetkom te izgradnje obnovit će se i „stari“ studentski dom te osuvremeniti i nabaviti najnovija mrežna oprema.

Online nastava se ostvaruje neometano bez značajnijih prekida, a oni koji su se dogodili nisu bitno remetili odvijanje nastave. Bili su odmah otklonjeni, a time i tek pojedinačna nezadovoljstva studenata.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap