Pretraga

Novi zakon trebao bi uvesti reda: ‘Pojedine institucije i dalje degradiraju vlastite studente’

Iako je Zakon o visokom obrazovanju, kojim se donijela odluka o promjeni titule stručnih studenata iz stručnog specijalista u magistra, promijenjen još prije godinu dana, neki fakulteti dio novina još uvijek odbijaju primijeniti. Ispričala nam je to studentska aktivistica i jedna od predvodnica Studentske inicijative ‘300=300’, Dijana Radovniković nakon ovotjednog prihvaćanja nacrta izmjene Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju. Kako nam je otkrila, upravo su se na taj zakon, koji će se tek sada uskladiti sa Zakonom o visokom, pozivale institucije koje nisu htjele u nekom segmentu promijeniti naziv titule vlastitih studenata stručnih studija.

studentica s kapicom za diplomu okrneuta leđima u pozadini ostali diplomirnai studenti

Foto: Unsplash

Godinu dana trebalo je proći da se dva zakona koji se tiču studenata, posebice njihovih titula po završetku studija, konačno usklade. Radi se o Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je donesen u listopadu 2022., a sada je u rujnu 2023. prihvaćen nacrt prijedloga Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju.

‘Postoje određene institucije koje još uvijek se tvrdoglavo drže zakona koji više nije na snazi’

Najveća promjena koja se ovim zakonima donijela tiče se studenata stručnih studija koji sada, nakon što diplomiraju, stječu stručni naziv magistar. No, kako nam je otkrila studentska aktivistica i jedna od predvodnica Studentske inicijative ‘300=300’, Dijana Radovniković, neki fakulteti odbijaju primijeniti tu izmjenu vezano uz titule.

– Prihvaćanjem novog Zakona o akademskim i stručnim nazivima se zapravo potvrđuje velika promjena koju smo izborili u listopadu 2022.godine, prvenstveno promjena stručnog naziva stručni specijalist u magistar za sve studente stručnih studija. Iako je od tada prošla godina dana, a visoka učilišta su imala šest mjeseci rok prilagodbe na novi zakon, nažalost, postoje određene institucije koje još uvijek se tvrdoglavo drže zakona koji više nije na snazi i time izravno diskriminiraju svoje studente, rekla nam je Radovniković.

Izdvojeni članak
studenti_promocija

Mijenja se zakon o akademskim i stručnim nazivima: Evo što to znači za bivše i sadašnje studente

‘Pojedinci se hvataju za sve slamke kako bi i dalje nesmetano provodili degradaciju vlastitih studenata’

Dodala je kako neki fakulteti kao opravdanje za to što ne primjenjuju promjene iz Zakona o visokom koriste činjenicu da niži zakon, odnosno Zakon o akademskim i stručnim nazivima još nije bio promijenjen. Sada kada se konačno krenulo u promjenu i tog zakona, Radovniković kaže kako se nada da će institucije koje su to koristile kao izgovor, sada bez istoga ostati i krenuti primjenjivati nove titule koje su dobili studenti stručnih studija.

– Iako znamo da promjenom Zakona o visokom obrazovanju  i znanstvenoj djelatnosti iz listopada prošle godine su stečeni svi zakonski i pravni uvjeti za promjenom navedene titule, nažalost, u praksi se pokazalo kako pojedinci se hvataju za apsolutno sve slamke kako bi i dalje nesmetano provodili degradaciju svojih vlastitih studenata, čemu je sada, nadamo se, napokon došao kraj, poručila je Radovniković.

Copy link
Powered by Social Snap