Pretraga

Seksualno uznemiravanje na još jednoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu: ‘Pokušao me je dirati i poljubiti’

A- A+

Nakon što je srpska glumica Milena Radulović optužila redatelja Miroslava Miku Aleksića za višestruko silovanje, u regiji je došlo do #MeToo pokreta. I studentice iz Hrvatske počele su dijeliti svoje stravične priče putem Facebook stranice ‘Nisam tražila’. Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu osnovala je i radnu skupinu te pozvala studente da prijave slučajeve zlostavljanja te je do sada zaprimljeno preko 20 prijava. No, i dvije bivše studentice Likovne akademije iznijele su svoje priče. I dok raste broj slučajeva, Sveučilište u Zagrebu reagiralo je s tri rečenice priopćenja u kojemu se uopće direktno ne spominje seksualno uznemiravanje.

zlostavljanje

Foto: pixabay

U velikoj reportaži o seksualnom uznemiravanju na hrvatskim fakultetima Jutarnji list donosi priču dvije studentice s Akademije likovnih umjetnosti koje su ga doživjele. Prvi tjedan studiranja pamte po neželjenim zagrljajima, neugodnim očešavanjima tijela o tijelo, komentarima na svoj fizički izgled i pozivima na kave profesora koji im ni ne predaju. Obično se, kaže jedna od studentica, radilo o neugodnim komentarima, aluzijama na seks, diranju, ljubljenju i hvatanju.

‘Pokušao me je dirati i poljubiti’

– Situacije u kojima dolazi do zlostavljanja događaju se dok su profesori sa studenticama jedan na jedan. Meni se to dogodilo na prvoj godini dok još nisam procijenila gdje je granica, kako se ponijeti, ispričala je bivša studentica ALU-a za Jutarnji list.

Kaže i da je osoba poprilično otvorenih svjetonazora te joj nije smetalo da studeni ponekada popiju pivo s profesorom.

– No, događale su se eskalacije. Pokušao me je dirati i poljubiti. Rekla sam mu da to ne želim, pa je prestao. Ali je drugom prilikom pokušao opet, iako sam bila vrlo jasna već prvi put, ispričala je studentica.

Kaže i kako je s tim profesorom ostala u dobrim odnosima te da u početku uopće nije shvaćala što se događalo, nego tek nakon godinu ili dvije.

– Kolegicama je govorio da će proći ispit ako ga poljube i slično. Netko ispituje tvoje znanje, pa usput da neki seksualni komentar… To je na ALU česta pojava, a osoba o kojoj pričam još je zaposlena na fakultetu, otkrila je bivša studentica ALU-a.

Druga studentica koja je doživjela slučajeve seksualnog uznemiravanja s tim je profesorom je radila na jednom projektu, zbog čega je bilo potrebno da se nađu sami.

– Ispričao mi je cijeli svoj ljubavni život. Pokazivao mi je fotografije na kojima su on i njegova djevojka u donjem rublju. Pitao me želim li da nas dvoje budemo skupa, ispričala je bivša studentica za Jutarnji.

Dekan ALU-a, Tomislav Buntak za Jutarnji je rekao da za sada nije bilo prijava studentica. Kaže i da se na fakultetu razgovara o tome koji će biti postupci u slučaju da se i  studentice Likovne akademije jave s prijavama za seksualno nasilje’, te je pozvao studente koji su se osjećali ugroženima da se jave.

Izdvojeni članak

Borasu ovo nije prvi put: Nabrojali smo 5 incidenata u kojima se neprimjereno odnosio prema ženama

Sveučilište reagiralo s tri rečenice priopćenja

I dok raste broj prijava slučajeva seksualnog uznemiravanja na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, uprava je na web stranici sveučilišta odlučila objaviti priopćenje od ti kratke rečenice. Niti u jednoj od njih nema spomena seksualnog nasilja, spolnog uznemiravanja niti spolne diskriminacije. Ustvrdili su tek da je ovo Sveučilište mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja i stavili poveznicu na Etički kodeks.

– Sveučilište u Zagrebu jest i bit će mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja. Uprava Sveučilišta oštro osuđuje sve oblike zlostavljanja te snažno podupire i štiti sve koji su spremni deklarirati doživljenu traumu. Zlostavljanje ili sumnju na zlostavljanje možete prijaviti na način utvrđen odredbama Etičkoga kodeksa Sveučilišta u Zagrebu, stoji u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana javili smo se rektorima svih devet javnih sveučilišta u Hrvatskoj o tome hoće li pozvati studente da istupe protiv zlostavljača te im na taj način pruže podršku. Odgovorile su nam samo dvije rektorice, riječka Snježana Prijić Samaržija i zadarska Dijana Vican, a što su rekle, možete pročitati ovdje.

Seksualno uznemiravanje na još jednoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu: ‘Pokušao me je dirati i poljubiti’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap