Pretraga

Studentski predstavnici o ukidanju subvencija: ‘Nismo upoznati s metodologijom istraživanja IRO-a’

A- A+

Analiza Instituta za razvoj obrazovanja pokazala je da nigdje ne postoji tolika količina indirektnih potpora studentskom standardu kao u Hrvatskoj. Stoga su predložili da država ukine subvencije za smještaj i prehranu svim studentima, što je po semestru 16 tisuća kuna, te da mjesečno daju 3.200 kuna siromašnim studentima. Upitali smo studentske predstavnike što oni misle o ovom prijedlogu.

Foto: Srednja.hr

Hrvatska godišnje iz proračuna za prehranu i smještaj studenata izdvaja oko 200 milijuna kuna, točnije po semestru na svakog redovitog studenta država potroši 16 tisuća kuna. No sve se glasnije zagovara novi model subvencioniranja na kojemu intenzivno radi Institut za razvoj obrazovanja, piše Jutarnji list.

Poslali smo upit MZOS-u kako bismo potvrdili jesu li istinite spekulacije po medijima da ministar Vedran Mornar ozbiljno razmišlja o prihvaćanju prijedloga s Instituta. Međutim, odgovor nismo dobili.

Treba ukinuti dosadašnji način subvencioniranja studenata

– Naša je analiza pokazala da nigdje ne postoji tolika količina indirektnih potpora studentskome standardu kao u Hrvatskoj. U sadašnjem indirektnom sustavu potpora participiraju svi studenti, uključujući one kojima ta potpora nije potrebna jer imaju roditelje koji im mogu normalno plaćati hranu i osigurati smještaj. Zato smatramo da subvencije treba u potpunosti ukinuti i sredstva koja se za to izdvajaju raspodijeliti u direktnu pomoć studentima kroz stipendije, izjavio je za navedeni izvor Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, koji je izradio prijedlog reforme financiranja visokog obrazovanja u Hrvatskoj, u sklopu čega je i studentski standard.

S Instituta smatraju da bi država trebala ukinuti dosadašnji način subvencioniranja školarina, smještaja i prehrane, te samo socijalno ugroženima na mjesečnoj bazi davati 3.200 kuna.

Izdvojeni članak

Studenti podstanari: Stigli rezultati natječaja za subvencioniranje smještaja

Cilj postići jednake uvjete za sve studente

Zanimalo nas je kakav je stav studentskih predstavnika po pitanju predloženih promjena vezanih uz studentski standard.

– Reforma studentskog standarda je svakako potrebna, a mora uključivati prehranu, smještaj i stipendiranje kao osnovne segmente studentskog života. Nismo upoznati s metodama analize Instituta za razvoj obrazovanja pa je teško i neprimjereno komentirati dijelove najavljenih promjena. Kao što je misija hrvatskog obrazovnog sustava osiguravanje kvalitetnog i dostupnog obrazovanja svima, tako bi i temelj svake buduće reforme vezane uz studentski standard morao biti osiguranje jednake kvalitete života svih studenata na našem Sveučilištu, izjavio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Petar Labrović.

Dodao je kako socioekonomski status pojedinca nikako ne smije biti prepreka visokom obrazovanju te istaknuo da će SZ nastaviti zastupati interese svih studenata, samo s jednim ciljem – postizanjem jednakih uvjeta za sve studente.

Izdvojeni članak

Županija uložila 4,3 milijuna kuna u studentski restoran, a MZOS ne odobrava subvencije


IRO se zalaže za uvođenje novih studentskih kredita

– Mi danas nemamo nikakvu shemu državno potpomognutih kredita, već samo bankarske kredite. Zašto je to važno? U sustavu imamo one koji mogu djelomično platiti školarinu i treba im pomoći putem kredita. Država ne bi imala tada toliki izdatak za nepovratne stipendije jer bi postojao oblik zajma, za Jutarnji je istaknuo Ninoslav Šćukanec.

Studentski predstavnici nisu uključeni u istraživanje IRO-a

Potom smo upitali za mišljenje i Karla Kolesara, predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, koji dijeli slično mišljenje s kolegom Labrovićem.

– Institut za razvoj obrazovanja, u javnosti je prepoznat kao bitan dionik, ali ovaj put nas nije uključio u ovo istraživanje tako da bez detaljnijeg uvida u metodologiju njihovog istraživanja, bilo bi neprimjereno komentirati fragmente analize. S druge strane situacija u obrazovanju je takva da se nacionalna strategija još nije počela provoditi u obujmu kojem bi trebala kako bi postala temelj ovakvoj reformi za koju tek treba doći vrijeme, zaključio je Kolesar.