Pretraga

Sud odbio žalbu ministrice Divjak i zaključio: Hrvatski studiji zakonito su postali fakultet

A- A+

Fakultetu hrvatskih studija nije bio potreban upis u Upisnik visokih učilišta kako bi se upisali u Sudski registar, zaključio je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske. Odbili su žalbu ministrice Blaženke Divjak i potvrdili da je Fakultet hrvatskih studija osnovan zakonito.

Screenshoot: YouTube

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske donio je 4. veljače 2020. Riješenje kojim je kao neosnovanu odbio žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Sud je ujedno potvrdio Rješenje Trgovačkoga suda u Zagrebu kojim je Fakultet upisan u sudski registar. Rješenje o upisu javne ustanove Fakulteta hrvatskih studija postalo je tako pravomoćno, a pravna osobnost Fakulteta neprijeporna, pohvalio se u ponedjeljak ujutro dekan tog fakulteta Pavo Barišić.

Bivši ministar u priopćenju je kazao kako je ovom sudskom odlukom propao i zadnji u nizu pokušaja njegove nasljednice i čelnikâ Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja – Vilima Ribića, Igora Radeke, Vesnice Garašić i Ane Petošić – da ‘onemoguće reformu Hrvatskih studija i spriječe njezino dovršenje uspostavom Fakulteta hrvatskih studija’.

Sud: Radi se samo o promjeni statusa ustanove

Izdvojeni članak

Divjak se zbog Hrvatskih studija žalila DORH-u, a Ribić smatra da ih država više ne bi trebala financirati

Podsjetimo, ministarstvo je, budući da nema pravnu osobnost, putem Državnog odvjetništva podnijelo žalbu na upis Fakulteta u Sudski registar jer prethodno nisu upisani u Upisnik visokih učilišta.

Stav suda je da ‘rješenje o upisu u sudski registar ne mora sadržavati obrazložnje’ te da se ne radi o osnivanju nove, već samo statusnoj promjeni ustanove koja je nasljedila sva prava ustanove koja joj je prethodila. Fakultet hrvatskih studija je, dakle, pravno gledano, preuzeo prava nekadašnje podružnice Sveučilišta u Zagrebu zvane Hrvatski studiji.

– Postavlja se pitanje krajnje nakane i pokretačkoga interesa koji stoje iza kontinuirana osporavanja i ometanja reforme Hrvatskih studija, a posebice neobične sprege državnoga resora i sindikalne organizacije koja se još jednom potvrdila u trenutku donošenja odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o osnivanju Fakulteta 10. prosinca 2019. Valja imati u vidu da je posljedica pokretanja žalbenoga postupka na upis Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar trebala biti da, brisanjem Fakulteta iz sudskoga registra, njegovi zaposlenici završe na ulici, a studenti izgube pravo na studiranje, kaže Barišić.

Barišić: Sad se tek vidi nezakonitost rada ministrice

Tvrdi da je to eksplicitno potvrdila Ivana Bulešić, načelnica Samostalnoga sektora za pravne poslove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, na sastanku s izaslanstvom Fakulteta hrvatskih studija održanom u Ministarstvu 16. siječnja 2020.

Izdvojeni članak

I Hrvatski studentski zbor oglasio se oko osnivanja Fakulteta hrvatskih studija

– Pitanje je krije li se u pokretačkom interesu ideološki zazor prema institucionalnoj reformi koja je, među ostalim, obnovila izvorne zadaće Hrvatskih studija u odnosu na održanje i razvijanje nacionalnoga i kulturnoga identiteta, kaže dr. Barišić.

U pokušaju brisanja Fakulteta iz sudskoga registra Ministarstvo je, podsjeća, angažiralo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, implicirajući time nezakonitost postupanja osnivača i novoga Fakulteta.

– No, sudski je pravorijek iznio na vidjelo nezakonitost rada ministrice znanosti i obrazovanja koja, između ostaloga, već više od dvadeset mjeseci odbija izdati potvrdu o pozitivnoj akreditacijskoj preporuci. Njezino postupanje prema najmlađemu fakultetu u zemlji, u momentu kada mu je bila dužna pružiti resornu potporu, začudan je primjer opstrukcije i progona. Nečuveno je da državni dužnosnici i službenici nadležnoga ministarstva nastoje onemogućiti osnivanje samostalnoga visokoga učilišta nacionalnih studija. U nekoj drugoj državi to bi bilo nezamislivo, smatra dekan.

‘Sad vidite da smo zakoniti’

Dodaje da su ministrica i Sindikat iskotistili medije za širenje manipulacija.

Izdvojeni članak

Boras mu baš želi dati doktorat, a Bandić sastavnicu Sveučilišta naziva ‘jebivjetarskim fakultetom’

– Među sredstvima kojima se resorno-sindikalna sprega služila u osporavanju i ometanju reforme Hrvatskih studija na prvom su mjestu medijske manipulacije i pravni postupci. U medijskim istupima ministrice i sindikalnim enciklikama na temu Hrvatskih studija posebice se ističe imputiranje nezakonitoga postupanja. A kako se zakonitost radnji ovjerava u pravosudnim postupcima, najnovija odluka Visokoga trgovačkoga suda dobar je povod za utvrđivanje pravosudnoga salda koji je osobito porazan za Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja. U sklopu mnogobrojnih sudskih postupaka vezanih uz reformu Hrvatskih studija Sindikat u svoju korist nije dobio ni jedan, dok je protiv njegovih zahtjeva doneseno 27 sudskih odluka, kaže dekan Barišić.

Među njima izdvaja presudu o nezakonitosti štrajka na Hrvatskim studijima koja je potvrđena na tri žalbene instancije, na Vrhovnom sudu, na Ustavnom sudu te na Europskom sudu za ljudska prava.

– Bolno stanje pravosudnoga salda Nezavisni sindikat ublažava dogmom prema kojoj se sudovi koji donose nepovoljne presude automatski osuđuju za nestručnost i korupciju. A o stručnim kompetencijama pravnih timova Ministarstva i Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja, koji su iz koraka u korak ometali provođenje reforme Hrvatskih studija, dovoljno govori činjenica da su se u pobijanju upisa Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar pozvali na zakonske odredbe koje u vrijeme podnošenja prijave nisu bile na snazi, naglašava.

‘Neometano ćemo ostvarivati svoju misiju’

Rješenje Visokoga trgovačkoga suda, smatra, uklonilo je napokon i posljednji prigovor na zakonitost osnivanja Fakulteta hrvatskih studija.

– To je radosna vijest kako za studente i nastavnike tako i za brojne podupiratelje i zagovornike ove jedinstvene visokoškolske ustanove koja je posvećena nastavi i proučavanju hrvatske kulture, društva i identiteta. Fakultet hrvatskih studija promiče i njeguje poučavanje i istraživanje kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo te pitanja nacionalnoga, regionalnoga i europskoga identiteta. Valja se nadati da će, nakon ove sudske potvrde o zakonitosti osnutka ustanove, Fakultet hrvatskih studija neometano ostvarivati svoju misiju i razvijati dragocjene sveučilišne djelatnosti u europskom prostoru visoke naobrazbe i znanosti, zaključuje Barišić.

Nadopuna teksta – ponedjeljak, 11:10

Što misli o rješenju Suda, pitali smo i aktualnu ministricu Blaženku Divjak.

– Još nismo dobili odluku pa ne mogu precizno reći, no ako je tako kao što tvrdite, mi ćemo je poštovati. Ipak, moramo biti svjesni kakvo je značenje takve odluke. Ona posljedično znači da porezni obveznici moraju plaćati fakultet bez da država ima ikakvu mogućnost provjere nad njim, zaključila je Divjak.

Sud odbio žalbu ministrice Divjak i zaključio: Hrvatski studiji zakonito su postali fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap