Pretraga

I Hrvatski studentski zbor oglasio se oko osnivanja Fakulteta hrvatskih studija

A- A+

Osnivanje Fakulteta hrvatskih studija i dalje je aktualna tema. Svoj doprinos toj činjenici sada je, iz Mostara, dao i Hrvatski studentski zbor. Osudili su ‘svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija’. O kavim se pokušajima radi, nisu precizirali, ali inzistiraju zato da se taj fakultet ‘tretira kao fakultet’.

foto: srednja.hr

– Uzimajući u obzir pozitivne akreditacijske preporuke, odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca 2019., dopis Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija te pismo podrške Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Hrvatski studentski zbor daje potporu studentima i Studentskom zboru Fakulteta hrvatskih studija u njihovim nastojanjima da obrane interese studenata, priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Prošlo je već više od dva mjeseca otkako su Hrvatski studiji proglašeni fakultetom no oko pravnog statusa novog fakulteta Svečilišta u Zagrebu i dalje se vode prijepori.

Upisani bez suglasnosti ministrice

Izdvojeni članak

O Hrvatskim studijima oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta: Dali su podršku studentima koje ‘zastrašuju i omalovažavaju’

Ukratko, ministrica je najprije rekla kako je upis Hrvatskih studija u Sudski registar obavljen bez njezine suglasnosti te naglasila kako sa Sveučilišta nije dobila službenu obavijest o osnivanju novog fakulteta. Dekan Pavo Barišić potom je ustvrdio kako to nije istina te optužio Divjak da opstruira Fakultet hrvatskih studija. Ministarstvo je na kraju Državom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o upisu u registar.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata Vilim Ribić zaključio je da se Studiji sada, budući da nisu upisani u Upisnik visokih učilišta, zakonski više ne bi smjeli ni financirati iz državnog proračuna. Studentski zbor Sveučilišta na to je konstatirao da se solidarizira s s tamošnjim studentima za koje tvrde da su žrtve zastrašivanja i omalovažavanja, u kojem prednjače čelnici Sindikata znanosti.

‘Protiv javnog pritiska’

Nekoliko tjedana kasnije se, sa sjednice iz Mostara, oglasio i nacionalni studentski zbor, predstavničko tjelo svih studenata u Republici.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji podigli kaznenu prijavu protiv ministrice Divjak: ‘Zloporabila je svoj položaj’

– Hrvatski studentski zbor osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija. Hrvatski studentski zbor naglašava nužnost tretiranja Fakulteta hrvatskih studija kao fakulteta i javne ustanove ravnopravne ostalim takvim ustanovama, što i jest te iskazuje bitnost omogućavanja neometanog studiranja bez javnih pritisaka na studentske predstavnike Fakulteta hrvatskih studija te sve studente istoga Fakulteta, poručili su iz Zbora.

O kakvim se vrstama pritisaka radi, nisu konstatirali. Njihovom podrškom zato se pohvalio Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija.

– Hrvatski studentski zbor, koordinativno tijelo studentskih zborova devet hrvatskih sveučilišta i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, na 5. sjednici održanoj u Mostaru, 15. veljače 2020. jednoglasno je prihvatio poziv Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu da se solidarizira sa studentima Fakulteta hrvatskih studija i podupre nastojanja Studentskoga zbora Fakulteta u očuvanju dostojanstva studenata i integriteta ustanove na kojoj studiraju, obznanili su.

Dvaput u Registru

Spomenimo na kraju kako su Hrvatski studiji trenutno dvaput upisani u Sudski registar: jednom kao fakultet, a jednom kao podružnica Sveučilišta.

Kao Sveučilište u Zagrebu Fakultet hrvatskih studija upisani su pod matičnim brojem 081290828, a u upisu Sveučilišta u Zagrebu, pod matičnim brojem 080209185, još uvijek se nalaze kao Podružnica 001.

 

I Hrvatski studentski zbor oglasio se oko osnivanja Fakulteta hrvatskih studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap