Pretraga

Zagrebački faks objavio nova pravila: Studentima dozvoljen treći upis nepoloženog kolegija

A- A+

Brucoši su se već odavno upisali na fakultete, a ovih dana upis u novu akademsku godinu obavit će i studenti viših godina. Fakultet strojarstva i brodogradnje upoznao je studente s novim pravilima upisa, nakon što je na snagu stupio novi zakon koji uređuje područje visokog obrazovanja. Među ostalim, studenti imaju pravo na treći upis nepoloženog kolegija.

Foto: srednja.hr

Završava i jesenski ispitni rok, za neke studente sudbonosan – doznat će jesu li položili ispit koji dugo ‘vuku’ i time mogu li nastaviti studirati ili ne. Zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje obavijestio je svoje studente o promjenama vezanim uz upis u višu godinu, a nakon što je na snagu stupio relativno novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Kako navode s FSB-a, u novu akademsku godinu mogu se upisati i studenti koji su protekle dvije godine ostvarili manje od 35 ECTS bodova. Također, studenti ne gube pravo studiranja nakon što ne polože ispit iz istog kolegija nakon ponovljenog upisa. Odnosno, kako je to ustaljeno reći, studentima je dozvoljen treći upis nepoloženog kolegija.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Detaljno smo proučili Fuchsov novi model financiranja, velika sveučilišta mogla bi imati problema s tim

Novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti propisano je i da student u redovitom statusu ima pravo najviše jednom ponavljati svaku studijsku godinu. No ta se zakonska odredba, pojasnili su s FSB-a, ne odnosi na studente koji su studij upisali prije stupanja na snagu ovog Zakona, odnosno prije 22. listopada 2022. godine, nego samo na studente koji su upisali studij u akademskoj godini 2023./2024. i one koji će to učiniti kasnije.

Istim je Zakonom propisano i da je student obvezan završiti studij najkasnije u roku koji je dvostruko dulji od trajanja studija. Ta se, pak, odredba odnosi na sve studente.

– Maksimalno trajanje prijediplomskog studija po ‘starom’ programu sedam godina, maksimalno trajanje diplomskog studija po ‘starom’ programu tri godine, maksimalno trajanje prijediplomskog studija po ‘novom’ programu šest godina, maksimalno trajanje diplomskog studija po ‘novom’ programu četiri godine, objašnjavaju s FSB-a.

Copy link
Powered by Social Snap