Pretraga

Izjave koje potpisuju maturanti nemaju pravnu težinu, a ipak su preduvjet za pisanje mature

A- A+

Stručnjaci koji se bave zaštitom osobnih podataka upozoravaju da su izjave kojima se prikupljaju podaci o građanima sporne. Već smo pisali o problematici izjava koje su morali potpisivati roditelji koji su poslali djecu nižih razreda u školu prošlog tjedna, a isti problem ponavlja se i s izjavama koje se traže od pristupnika maturi i srednjoškolaca. Uz to, tu je problem i veći jer se radi o prikupljanju izjava i od maloljetnika, a izjava koja nema nikakvu pravnu težinu je preduvjet da bi se pisala matura, kao i za dolazak na vježbe, praktičnu ili dopunsku nastavu u srednju školu.

Foto: srednja.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo proteklih je dana, između ostalog, objavio Upute za provedbu državne mature i Upute za srednje škole koje se otvaraju za obranu završnih radova, praktične vježbe, dopunsku nastavu, popravne i razlikovne ispite.

Izjave su preduvjet da bi se pisala matura ili došlo u školu na obranu, praksu ili polaganje ispita

Izdvojeni članak

Stručnjak nam je objasnio zašto su izjave koje roditelji moraju potpisivati ako žele da im djeca idu u školu problematične

Obje upute od učenika i pristupnika na maturu pod obavezno traže potpisivanje izjave. Sadržaj izjave je isti i za pisanje mature i dolazak u školu:

–  ime, prezime (učenici navode razredni odjel koji pohađaju, kandidati navode OIB),
– izjavljujem da nemam znakove akutne respiratorne bolesti koja može uključivati: povišenu tjelesnu
temperaturu, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa te izjavljujem da neću
pristupiti ispitima državne mature (ili za srednje škole: ispitima ili vježbama te ući u ustanovu) ako ću u vrijeme polaganja ispita imati navedene simptome,
– izjavljujem da mi nije propisana mjera samoizolacije, da nemam saznanja da sam zaražen/a s novim
koronavirusom te da neću pristupiti ispitima državne mature (ili za srednje škole:  ispitima ili vježbama te ući u ustanovu) ako mi bude izrečena mjera samoizolacije ili ako ću imati saznanja da sam zaražen/a s novim koronavirusom u vrijeme polaganja ispita.

Izjave su preduvjet za ulazak u ustanove. U školama se prikupljaju svakoga dana, a od pristupnika koji polažu maturu prije pisanja ispita mature.

Od maloljetnika se traži da potpisuju izjave, a oni to ni zakonski ne mogu

Međutim, izuzetno je sporno da se na ovakav način uvjetuje pisanje mature ili dolazak u školu za obranu završnog rada, praktične nastave i ostalog, objašnjava nam Duje Kozomara, stručnjak za zaštitu podataka iz udruge Politiscope, koja kontinuirano kritizira pristup vlade te državnih tijela prikupljanju i obradi osobnih podataka građana tijekom ove pandemije.

Izdvojeni članak

Objavljene su upute za provedbu državne mature: Evo kako će se dolaziti na ispit i što se smije imati na stolu

Objašnjava da ovakve izjave nemaju nikakav pravni učinak te je upitan i pravni temelj obrade odjetljivih osobnih podataka.

– Uputa namijenjena srednjim školama samo je još jednom potvrdila da HZJZ upute i preporuke, kojima trenutno uređuje rad apsolutno svih hrvatskih ustanova i tvrtki, donosi potpuno proizvoljno i bez ikakvog savjetovanja s osobama koje su stručne – ne samo u području zaštite osobnih podataka, već i osobama koje imaju bilo kakvih spoznaja o pravnom sustavu Republike Hrvatske, komentira Kozomara.

Budući da se ovdje radi o tome da će izjavu potpisivati i mnoge maloljetne osobe, pitali smo Kozomaru je li to dodatan prolem.

– U konkretnom slučaju traži se potpisivanje dokumenta od strane maloljetnih osoba, koje prema Zakonu o obveznim odnosima uopće nemaju poslovnu sposobnost. Dakle, čak i kada bi ove izjave imale nekog smisla, maloljetna osoba ne bi je zakonski mogla potpisati, što ovu situaciju čini posebno bizarnom, kaže on.

Iz NCVVO-a poručuju da pažljivo pripremaju izjave

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pitali smo kako komentiraju činjenicu da učenici i pristupnici maturi moraju potpisivati izjave za koje stručnjaci upozoravaju da su sporne, no oni su samo prebacili odgovornost na HZJZ i NCVVO u slučaju prikupljanja izjava pred maturu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Na zid školskog WC-a zalijepili upute za pranje ruku, a dozator sapuna im – prazan

Iz HZJZ-a odgovor nismo dobili, a iz NCVVO-a kažu da izjave pripremaju pažljivo.

– Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja svjestan je osjetljivosti teme vezane za prikupljanje osobnih podataka pristupnika te upravo iz tog razloga na pripremi sadržaja izjave surađujemo s kolegama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali i stručnjacima za zaštitu osobnih podataka. Ukoliko bude potrebe, svakako ćemo konzultirati i kolege iz Agencije za zaštitu osobnih podataka, no željeli bismo poslati jasnu poruku da će sve biti u skladu sa zakonom te da osobni podaci pristupnika neće biti zloupotrijebljeni, odgovor je NCVVO-a.

Međutim, Kozomara nije optimističan ni oko ovakvog načina prikupljanja podataka.

– Kada bi ovaj tip izjava bio osmišljen na zakonit način i imao ikakvog smisla – što su preduvjeti koji očigledno nisu ostvareni – pristup koji navodi NCVVO, da se za izradu izjava savjetuju sa stručnjacima za zaštitu osobnih podataka, zvuči korektno. Nažalost, pristup prikupljanju i obradi osobnih podataka građana od strane vlade te svih pripadajućih državnih tijela i ustanova tijekom ove pandemije ne daje nam nikakvih razloga za optimizam. Nakon protuustavnog prijedloga izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, problematičnog digitalnog asistenta Andrije te niza nezakonitih uputa i preporuka HZJZ-a, zaista je teško zamisliti da će okvir prikupljanja podataka učenika koji pristupaju državnoj maturi biti izveden na zakonit i transparentan način, govori nam ovaj stručnjak.

Škole ovakvim prikupljanjem podataka krše više zakona

Ravnatelje poziva da izjave koje bi trebali prikupljati od učenika koji dolaze od srednje škole jednostavno ne prikupljaju.

– Uputa škole dovodi u situaciju gdje bi trebale kršiti više zakona Republike Hrvatske te pritom neosnovano sakupljati hrpetine papira sa zdravstvenim podacima djece. Uputa nalaže da bi djeca takvu izjavu trebala potpisivati svakoga dana – zamislite koliko je to papira s osjetljivim podacima za koje istovremeno ne postoje nikakve preporučene tehničke i organizacijske mjere zaštite. Ako neke škole ipak odluče pripremiti takve izjave, Politiscope upozorava da barem pripaze da ne prikupljaju i višak podataka te time dodatno krše Opću uredbu o zaštiti podataka – kao što je bio slučaj s izjavama koje su ranije izradile neke osnovne škole; kao i da obavezno djeci daju sve potrebne informacije o obradi iz članka 13. Uredbe, i to napisane na razumljiv te lako čitljiv način koji je prilagođen njihovoj dobi. Tu posebno ističemo i informaciju o pravima ispitanika, vezanima uz njihove podatke koji se obrađuju, objašnjava on.

 

Izjave koje potpisuju maturanti nemaju pravnu težinu, a ipak su preduvjet za pisanje mature
Share via
Copy link
Powered by Social Snap