Pretraga

[Matura ’20] Maturanti će imati 150 minuta za rješavanje 28 zadataka i pisanje eseja na ispitu iz Filozofije

A- A+

Nešto više od 160 maturanata prošle je godine na maturi polagalo Filozofiju, čime se ovaj predmet svrstava u manje popularne predmete. Prosječna postotna riješenost ovog ispita kretala se između 41 i 50%, a za ovu godinu struktura ispita ostaje ista – maturanti imaju 150 minuta za rješavanje 28 zadataka i pisanje eseja.

Foto: Unsplash

Filozofija je ispit koji se sastoji od dva dijela, a njime se provjerava poznavanje i razumijevanje filozofijskih disciplina i povijesti filozofije.

150 minuta za 28 zadataka i esej


Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Kako je navedeno u ispitnom katalogu iz Filozofije, od pristupnika se očekuje ne samo reprodukcija činjenica, nego i da može strukturirati svoja znanja iz filozofije kroz poznavanje, određivanje, razlikovanje, povezivanje, razumijevanje i pojašnjavanje terminologije, disciplina te metoda, teorija, učenja i načela kroz povijest filozofije. Konkretne opise onoga što maturanti moraju usvojiti da bi ostvarili uspjeh na ispitu, možete pronaći u ispitnom katalogu pri dnu teksta od sedme stranice.

Ispit iz Filozofije sastoji se od dviju cjelina. Prvom cjelinom ispituje se poznavanje i razumijevanje filozofijskih disciplina i povijesti filozofije. Ova ispitna cjelina sastoji se od 28 zadataka višestrukog izbora, povezivanja te kratkog i produženog odgovora, a donosi maksimalno 38 bodova.

 Drugom cjelinom ispituje se primjena znanja o filozofijskim disciplinama i povijesti filozofije kroz analizu izvornih filozofijskih tekstova. U toj cjelini zadan je jedan zadatak, a učenici moraju na temelju njega napisati esej koji im donosi najviše 50 bodova. Broj riječi nije zadan, a u eseju iz Filozofije ocjenjuje se primjerena upotreba pojmova, argumentacija, primjerenost primjera i navoda , kompozicija te upotreba jezika. Gramatičke greške ne boduju se negativno.

Ispit iz Filozofije traje ukupno 150 minuta bez prekida, a pristupnika sam može rasporediti vrijeme pisanja.

Priprema za ispit

U pripremi ispita Filozofije učenici se služe svim udžbenicima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. NCVVO pristupnicima savjetuje da se radi pripreme za ispit iz Filozofije dodatno konzultiraju sa svojim nastavnicima jer je satnica ovog predmeta ograničena te dolazi do nepotpunoga savladavanja predviđenoga gradiva.
Što se eseja tiče, od pristupnika se očekuje: da u uvodu eseja izrazi svoje shvaćanje zadanoga problema, da izvede koherentno argumentiranu raspravu kojom pokazuje razumijevanje pojmova i problema te da izvede zaključak koji proizlazi iz navedene argumentacije i svih bitnih implikacija razradbe problema.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Nakon prošlogodišnjeg ispita porazgovarali smo s jednom od rijetkih maturanata i maturantica koji su odabrali polagati ovaj ispit. Zagrebačka maturantica Nikol otkrila nam je kako joj ispit nije bio pretežak, a posebno joj se svidjela tema eseja.

Izdvojeni članak

Od prijava ispita do konačnih rezultata: Donosimo najvažnije datume mature 2020.

– Osobno, najteži zadatci su mi bili zadatci slobodnog odgovora jer mi se puno pojmova pomiješalo pa sam tu malo izgubila sigurnost, iako nije bilo ništa neočekivano. Inače, za maturu sam se pripremala iz Kalinovog udžbenika filozofije za 4. razred, skriptama dobivenim od profesorice i rješavajući provedene ispite državne mature iz filozofije. Prošla sam kroz provedene ispite i čini mi se da je možda dio s pitanjima prije bio lakši, ali je zadatak esejskog tipa nedvojbeno bio jednostavniji nego proteklih godina. Tema eseja je ove godine bila moje najugodnije iznenađenje. Radilo se o ulomku iz djela Alberta Einsteina i ulomku iz eseja Marthe C. Nussbaum pod nazivom ‘Ne profitu- zašto demokracija treba humanistiku’, a tema eseja je bila ‘Filozofija danas’. Ta tema mi se jako svidjela jer govori o tome kako danas ljudi gube humanost i postaju strojevi namijenjeni donošenju nacionalnog profita. Smatram da je to danas veliki problem tako da je tema bila apsolutni pun pogodak, kazala nam je nakon ispita maturantica Nikol.

Napomenimo ovom prilikom kako je prag prolaznosti na maturi iz Filozofije iznosio 30%, dok bodovne pragove za ostale ocjene možete vidjeti na ovoj poveznici.

U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Filozofije, a jedan od načina pripreme jest i taj da se upoznate s načinom ispitivanja propisanim u tom katalogu. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.98 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje. Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap