Pretraga

[Matura ’23] Kako će izgledati matura iz Njemačkog? Evo što sve trebate znati ako ste prijavili ovaj ispit

A- A+

Nakon Engleskog, drugi najčešće prijavljivani strani jezik na državnoj maturi je Njemački. Lani ga je pisalo oko osamsto pristupnika, a prosječna ocjena u odnosu na godinu ranije je pala – na B razini iznosila je tek 2,5, dok je kod pristupnika A razine prosjek bio 3,0. Kako bi se maturanti što bolje pripremili za ovaj, ali i sve ostale ispite, prije svake pripreme trebali bi proučiti ispitni katalog iz tog predmeta. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanje već ga je objavio, izdvojili smo najvažnije detalje iz njega.

Foto: Unsplash

Maturanti koji će na ljetnom roku mature za ispit stranog jezik odabrati Njemački, taj će ispit pisati 5. lipnja 2023. Istoga dana pišu se obje razine – i viša i osnovna i to u jutarnjem terminu od 9 sati. Ispitni katalog već je objavljen, a iz njega je vidljivo da u ovogodišnjem ispitu nema velikih promjena u odnosu na ispit proveden prošle godine.

Viša razina

Viša razina ispita iz Njemačkog jezika sastoji se od tri cjeline – čitanja, slušanja i pisanja. Prema ispitnom katalogu, kroz ispitnu cjelinu čitanje pristupnici će pokazati sposobnost samostalnoga čitanja s razumijevanjem raznovrsnih  pisanih tekstova. Zadani tekstovi sadrže ukupno između 2.200 i 2.400 riječi.

Ispitnom cjelinom slušanje ispituju se pristupnikove vještine globalnoga, selektivnoga i detaljnoga razumijevanja slušanoga teksta. Kada je riječ o ovoj ispitnoj cjelini, ove će godine tekstovi sadržavati nešto manji broj riječi, između 1.500 i 1.600, naspram prošlogodišnjih 1.800.

Kroz posljednju, ispitnu cjelinu pisanje, stoji u ispitnom katalogu ‘ispituju pristupnikova znanja i vještine produktivne djelatnosti pisanja u skladu sa zadanim kontekstom i svrhom komunikacijske situacije’. U ovoj ispitnoj cjelini pristupnik treba oblikovati pisani tekst od 200 do 250 riječi o zadanoj temi, a u tome mu mogu pomoći ponuđene natuknice.

Kada je riječ o strukturi ispita, on na višoj razini traje ukupno 180 minuta. Za rješavanje ispitne cjeline čitanje predviđeno je 70 minuta, na slušanju maturanti imaju 35 minuta uključujući i pet minuta za označavanje odgovora na list za odgovore, dok na ispitnoj cjelini pisanje učenici imaju 75 minuta. U ispitu na višoj razini moguće je ostvariti ukupno 85 bodova, s time da svaka cjelina čini jednak bodovni udio u ispitu.

Osnovna razina

I na B razini ispit se sastoji od tri ispitne cjeline, također čitanje, pisanje i slušanje. Ciljevi na te tri ispitne cjeline na osnovnoj razini isti su kao i na višoj, samo su zadani tekstovi manje opsežni, a u cjelini pisanja maturanti trebaju napisati manji broj riječi. Konkretno, na B razini cjelina tekstovi u cjelini čitanja ukupno sadrže od 1.200 do 1.400 riječi. U sklopu cjeline čitanja pristupnik treba oblikovati kratak pisani tekst, primjerice osobno pismo, elektroničku poštu i slično duljine od 80 do 100 riječi.

Ispit iz Njemačkog jezika na osnovnoj razini traje ukupno 130 minuta. Kako stoji u ispitnom katalogu, cjeline čitanje i pisanje provode se odvojeno od ispitne cjeline slušanje, a za rješavanje ispitne cjeline čitanje i ispitne cjeline pisanje predviđeno je 100 minuta. Za rješavanje slušanja predviđeno je približno 30 minuta uključujući i pet minuta za označavanje odgovora na list za odgovore.

U ispitu na osnovnoj razini moguće je ostvariti ukupno 65 bodova, s tim da za razliku od više razine, najveći bodovni udio, 40% čini cjelina čitanje, dok preostale dvije čine po 30%.

Izdvojeni članak

[Matura ’23] Ispit iz Engleskog sastoji se od tri cjeline: Pogledajte što vas čeka i kako trebate pisati esej

Prošlogodišnji dojmovi i priprema za ispit

Većina prošlogodišnjih maturanata s kojima smo razgovarali nakon ispita provedenog proteklog ljeta ispričala nam je da im ispit nije bio težak.

– Pisanje maila je prošlo jako dobro jer tu temu ponavljamo već od osnovne. Za ispit se nisam nešto posebno priprema zasebno, nego smo cijele godine od profesorice dobivali ispite od prijašnjih godina i tako vježbali. Ispit je bio lakši nego prošle godine po mom mišljenju. Vremena je za nas i bilo previše u razredu smo i čekali nekih 10 minuta da proglase da je kraj čitanja i pisanja. Očekujem dobiti dobar, a mislim da su mi očekivanja realna, gledajući po tome što i kako sam riješila, rekla nam je nakon ispita B razine maturantica Elena.

Kao što smo i u uvodu spomenuli, maturantima iz NCVVO-a prije svega savjetuju da za uspješnu pripremu detaljno prouče ispitni katalog.

– Nastavnicima napominjemo da se priprema pristupnika za ispit ne razlikuje znatno od metoda i postupaka kojima se služe u poučavanju njemačkoga jezika. Treba pronaći odgovarajući odnos između aktivnosti koje su usmjerene na poučavanje jezika i aktivnosti koje pretpostavljaju dobru pripremljenost pristupnika za ispit. U svakome slučaju, naglasak stalno treba biti na poučavanju jer će samo tako pristupnik steći dostatnu razinu komunikacijske jezične kompetencije u njemačkome jeziku da bi položio ispit na željenoj razini, savjetuje se ispitnim katalogom.

Ondje je navedeno i kako su literatura za pripremu ispita državne mature iz Njemačkoga jezika udžbenici i priručnici koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

U nastavku možete detaljno proučiti ispitni katalog iz Njemačkog. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Share via
Copy link
Powered by Social Snap