Pretraga

Matura započinje uskoro, a Varaždinci su pripremili nešto što će vam pomoći oko Hrvatskog

A- A+

Matura započinje uskoro – već 8. i 9. lipnja piše se test iz Hrvatskog jezika, a 10. i 12. esej, oboje najprije na A pa potom na B razini. Iz razgovora s nekima od najboljih maturanata u prethodnim generacijama, Hrvatski je predmet za koji učenici najviše uče, najčešće zbog opsega gradiva koje je potrebno pripremiti za ispit. A u toj pripremi, posebice za esej, ovogodišnjoj generaciji mogle bi pomoći emisije koje su nastale suradnjom HNK Varaždin, Prve školske televizije i NCVVO-a.

foto|srednja.hr

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin i Prva školska televizija, koja djeluje u sklopu Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije (CIH) na prijedlog ravnateljice HNK-a, Jasne Jakovljević, uključili su se u projekt Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ‘U centru mature’.

Glumci, profesori i učenici udružili snage

Simili su tako za sada četiri emisije u kojima glumci HNK-a Varaždin čitaju ili govore i glume tekstove hrvatskih i stranih pisaca koji se nalaze na popisu esejskih zadataka za državnu maturu. Zatim su profesorice Sunčica Podoreški i Valentina Šinjori, dugogodišnje suradnice NCVVO-a, s učenicom Vidom Škorjanec iz 3. razreda Elektrostrojarske škole (CIH) te EmmomFotak, studenticom ruskoga i francuskog jezika, članicom CIH-a tijekom srednje škole, metodički provele učenike kroz određene zadatke. U planu je snimiti ukupno osam epizoda, a te preostale četiri bit će dostupne ovih dana.

Izdvojeni članak

Ovakve pripreme za esej iz Hrvatkog još niste imali: Besplatne su i online, a održavaju ih glumci

– Radilo se na tekstovima koji su do sada provedeni kao esejski zadatci, koji su maturantima dostupni na mrežnim stranicama NCVVO-a. Snimljeni materijali dostupni su besplatno svim zainteresiranim učenicima putem YouTube kanala i kanala Prve školske televizije. Snimatelji i montažeri bili su Ema Veseljak, studentica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, polaznica CIH-a tijekom srednje škole te Domagoj Dugi, student Multimedije, također član CIH-a tijekom srednjoškolskoga obrazovanja. Oboje su bili učenici Elektrostrojarske škole Varaždin i rade u Prvoj školskoj televiziji od početka njezina rada, kaže nam profesorica Šinjori.

Videi se mogu koristiti i u redovnoj nastavi

Dodaje, osim za maturu, ovi videi mogu se koristiti, ne samo na maturi, nego i u nastavi.

– Snimanje ovih materijala potpuno je nekomercijalno; glumci i svi uključeni iz Prve školske televizije odradili su to volonterski. Zajednički je cilj bio pružiti  podršku učenicima i nastavnicima u pripremi ispita državne mature, a snimljene emisije mogu se na različite načine i dalje koristiti u nastavi. Iako je pripremljeno i objavljeno mnoštvo digitalnih materijala koji se odnose na ispit iz Hrvatskoga jezika, uključujući i pregled primjera esejskih zadataka, s ishodima koji se tim zadacima ocjenjuju te kriterijima vrednovanja, mislimo da bi učenicima bilo vrlo korisno kad bi čuli kvalitetno pročitan tekst, objašnjenje načina rada i metoda koje će im pomoći u rješavanju esejskoga zadatka na maturi, zaključuje profesorica Šinjori.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap