Pretraga

Nagradu od čak 5.000 eura dobit će onaj tko je nabolje riješio maturu iz Informatike

Na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljena je najava o dodjeli nagrade Sakač koja se dodjeljuje maturantu koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti ispita iz Informatike. Nagrada iznosi pet tisuća eura.

Informatički kabinet u IV. gimnaziji /arhiva srednja.hr

Boris Sakač jedan je od doajena hrvatske informatike, dugogodišnji savjetnik Međunarodnog Olimpijskog Odbora u Lausannei koji je sudjelovao u rukovođenju informatičkom podrškom na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine. Upravo je on odlučio dodijeliti nagradu u iznosu od 5.000 eura najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi za postignute rezultate iz informatike, kao dodatnu motivaciju učenicima srednjih škola.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja stoga je na svojim stranicama objavilo najavu dodjele nagrade Sakač.

– Živimo u doba informatičke revolucije, a ako želimo da i naša zemlja zadrži korak s razvijenim svijetom, naši mladi naraštaji moraju biti „digitalno pismeni“. Jedan od glavnih preduvjeta je da tijekom obrazovanja što prije i što bolje ovladaju tim kompetencijama, napisali su između ostalog na webu MZO-a.

Dobitnik nagrade bit će maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti ispita iz Informatike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti ispita iz Informatike, dodatno se kao kriterij gledaju i rezultati na ispitu iz Matematike, a ukoliko bude potrebno kao treću razinu kriterija gledaju se i rezultati na ispitu iz obaveznog stranog jezika te kao četvrtu razinu uspjeh na ovogodišnjem državnom natjecanju iz Informatike.

Nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti Boris Sakač i ministrica Blaženka Divjak.