Pretraga

Pokrenut drugi studij logopedije u Hrvatskoj: Poznato kako izgleda prijemni i koji su uvjeti upisa

A- A+

Jedno od najtraženijih zanimanja u gotovo svim predjelima Hrvatske je logopedija, a do ove godine to je bio i najpoželjniji studij među maturantima i do sada se izvodio samo na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Od ove godine studij se izvodi i na Sveučilištu u Rijeci, a poznati su i uvjeti upisa.

Screenshot: YouTube

Iako još nisu objavljene upisne kvote za narednu akademsku godinu, Sveučilište u Rijeci objavilo je uvjere upisa u novi studij logopedije. Jedan je to od najpoželjnijih studija među maturantima, što ne čudi budući da je riječ o deficitarnom kadru, a i do sada je u Hrvatskoj postojao samo jedan takav studij.

Izdvojeni članak

Učenike na probnoj maturi 2021. čekaju HRV, MAT, FIZ i LIK: U velikom intervjuu čelne žene NCVVO-a otkrivaju detalje

Upisi na studij logopedije u Rijeci vršit će se putem sustava Postani student. Kako poručuju sa Sveučilišta, na istoj mrežnoj stranici krajem veljače trebali bi biti vidljivi uvjeti za upis na studij.

Osim općeg uspjeha i polaganja mature, za studij logopedije u Rijeci postoji i prijemni ispit u obliku intervjua kojime se procjenjuje jezično-govorno-glasovni status. To je ujedno isključujući kriterij, a čimbenik isključivanja je prisutnost jezično-govorno-glasovnih teškoća. Uz to, maturanti koji žele upisati studij moraju imati potvrdu liječnika specijalista školske medicine o zdravstvenoj sposobnosti, a njeno neposjedovanje također je isključujući kriterij. Kako poručuju s riječkog Sveučilišta, dodatna provjera sposobnosti povodit će se po pozivu, a procjena jezično-govorno-glasovnog statusa naplaćuje se 250,00 kuna.

Temeljem općeg uspjeha u školi maturanti mogu dobiti maksimalno 300 bodova. Uvjet je polaganje mature iz Hrvatskog i stranog jezika na A razini, a svaki ispit nosi maksimalno 200 bodova. Traži se i položena B razina Matematike koja se ne boduje, a od izbornih predmeta kandidati moraju položiti Biologiju ili Psihologiju, a uspješno riješen izborni može im donijeti najviše 300 bodova. Uvjet za upis na studij položen je jedan od navedenih izbornih predmeta, a ako je kandidat položio oba predmeta, za bodovanje se uzima onaj predmet iz kojega je kandidat ostvario bolji uspjeh.

– Molimo Vas da pratite informacije na sustavu Postani student kako biste se mogli prijaviti na preddiplomski studij Logopedije pri Sveučilištu u Rijeci. Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na e-mail: [email protected], poručuju kandidatima sa Sveučilišta u Rijeci.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

 Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.
Copy link
Powered by Social Snap