Pretraga

Stigla su rješenja mature iz Matematike: Pogledajte što vam je točno i koliki je prag prolaznosti

A- A+

Oko 4.800 maturanata prijavilo je jesenski rok mature, od čega najviše njih izlazi na Matematiku. Taj ispit pisao se u srijedu, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke i rješenja ovog ispita.

matematika trigonometrija

Foto: Unsplash; Anoushka S

Nešto više od tri tisuće maturanata protekle je srijede na jesenskom roku državne mature pristupilo najčešće prijavljivanom ispitu na drugom ovogodišnjem roku – Matematici, čija su rješenja objavljena danas i možete ih pronaći pri dnu ovog teksta.

– Najzanimljiviji je zadatak definitivno bio onaj s nasumičnim biranjem maturanta jer je bio jedan od lakših, iako sam prvu minutu začudno gledala u njega. Mislim da se ponovio zadatak s preračunavanjem neke stare mjere u novu (oka), slično je bilo na maturi prošle godine i na probnoj, rekla nam je nakon ispita maturantica Ivana koja je pisala A razinu.

I dok je njoj test bio neočekivano jednostavan, drugi maturanti s kojima smo razgovarali baš i nisu tog dojma.

Izdvojeni članak

Maturante na Matematici zabavio zadatak u kojemu su oni glavna tema: ‘Bitno mi je samo proći’

– Kalkulator se mogao koristiti minimalno, čak manje nego na ljetnoj maturi ove godine. Bilo je zadataka koji su bili vrlo slični zadatcima s ljetne mature, poput zadataka o omjerima i čak skoro identičan zadatak s određivanjem pravca. Ne bih znala naglasiti neki iznimno težak zadatak ili najzanimljiviji zato što sam uistinu bila izgubljena pola vremena tijekom ispita zbog nejasnih zadataka. Imam osjećaj kao da neki zadatci nisu dovoljno dobro definirani tj. objašnjenju, ali naravno to može biti i samo do moga načina razmišljala i količine znanja,  rekla nam je nakon ispita Gabrijela.

U svakom slučaju maturanti su danas doznali kako su trebali rješavati zadatke, a u dokumentima ispod možete vidjeti zadatke i rješenja ispita iz Matematike na jesenskom roku, s tim da su najprije u dokumentu zadaci, a potom i ključevi za odgovore. Istaknimo za kraj kako i za jesenski rok ispita vrijede pragovi prolaznosti doneseni po završetku ljetnog roka. Za dvojku i na A i na B razini potrebno je prikupiti 25% od ukupnog broja bodova, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti na ovoj poveznici.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Matematika B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Matematika A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab