Pretraga

Agencija objavila u kojem razdoblju će se održati natjecanja učenika, no iz Inicijative traže konkretna jamstva

A- A+

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je da će se natjecanja učenika ipak održati i to od rujna do prosinca. Rezultat je to upornih zahtijevanja roditelja, mentora i samih učenika, ali i reakcije pravobraniteljice za djecu, koji su se žalili na odluku o otkazivanju natjecanja te tražili da se ona održe u nekom obliku i to do 30. kolovoza. Zbog toga su pripremili i prosvjed koji su naknadno s 5. lipnja prebacili na 16. lipnja. Trenutnom odlukom Agencije nisu u potpunosti zadovoljni jer žele vidjeti konkretne korake da bi bili sigurni kako će se natjecanja svakako moći održati.

pixabay.com/srednja.hr

Inicijativa roditelja i učitelja za povratak natjecanja od Agencije za odgoj i obrazovanje tražila je da se vrate natjecanja i ukine prethodna odluka o njihovom otkazivanju te su potpisivali i peticiju kojom se traži povratak natjecanja tako da se ono odgodi ili održi u alternativnom obliku. Kako su iz AZZO-a konstantno govorili da se ništa ne može učiniti, iz Inicijative su najavili i prosvjed 5. lipnja koji su sada samo odgodili na 16. lipnja jer su napravljeni određeni pomaci.

Agencija najavila da će se natjecanja ipak održati, no konkretnih jamstva nema

Uz to, AZOO je jučer objavio Odluku o tome da će se natjecanja ipak održati i to od 7. rujna do 31. prosinca. Međutim, iz Inicijative su reagirali upozorivši da bi im bilo drago kada bi uz ovu odluku išla i određena jamstva. U svojem Osvrtu na Odluku AZOO-a pišu da traže žurno donošenje novog Vremenika natjecanja s detaljnom razradom rasporeda natjecanja od rujna nadalje.

Izdvojeni članak

Predsjednik Milanović komentirao da bi se natjecanja učenika trebala održati: Govorio je i o povratku u škole

Takoođer, traže da Agencija bude spremna održati natjecanja neovisno o epidemiološkim uvjetima i mišljenju HZJZ-a (na jedan od tri načina: klasičan; distribuirano po županijama; on-line). U tom kontekstu, traže i da se Odluka Agencije izmijeni.

Traže i da se pronađe adekvatan način bodovanja učenika koji neće moći pristupiti natjecanju prije upisa na više razine obrazovanja

Traže da se izrijekom spomene da će sva natjecanja biti bodovana sukladno Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole te traže da se pronađe modalitet adekvatnog bodovanja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola koji neće biti u mogućnosti pristupiti natjecanjima u rujnu i koji trebaju dobiti zaslužene bodove za Upis u srednje škole i na fakultete.

Cijeli osvrt Inicijative, kao i Odluku Agencije, možete pronaći na kraju ovog teksta.

– Tražimo da do 16.6 kad bi išao novi prosvjed, naprave novi Vremenik, rekao nam je Smiljan Pilipović iz Inicijative dodavši da ne treba čekati do rujna da se nešto konkretno počne raditi u Agenciji te da ostaje prijepor posebno oko bodova koje bi osmaši trebali dobiti te da će se inzistirati da se s tim nešto učini kako bi oni dobili svoje bodove za upis u srednju školu.

*Ako vam se dokumenti ne učitavaju pravilno, osvježite stranicu

Odluka Agencije:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [582.86 KB]

Osvrt Inicijative:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [178.07 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap