Pretraga

Akcija u tramvajima i autobusima: Jedan dan možete se voziti besplatno, neće biti kontrole

A- A+

Ako ste iz Zagreba i koristite javni ZET-ov prijevoz, bilo da je riječ o tramvajima ili autobusima, u petak ne morate kupovati kartu. U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti petak je proglašen danom bez automobila. Grad Zagreb je za sve građane osigurao besplatan javni gradski prijevoz.

zet karta

ZET karte| foto: srednja.hr

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije. Cilj je potaknuti  pojedince da odaberu održive načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad. Središnji događaj Europskog tjedna mobilnosti je Dan bez automobila, koji će se obilježiti u petak, 22. rujna. Tog dana za prijevoz tramvajem ili autobusom ne morate kupovati kartu.

– Grad Zagreb je za sve građane u petak osigurao besplatan javni gradski prijevoz tramvajima i autobusima na području Grada Zagreba sa željom da se građani barem na jedan dan u godini odreknu vožnje svojim automobilima i zamjene ga javnim gradskim prijevozom, priopćeno je iz ZET-a.

Izdvojeni članak
ekolucija 101 2023

Pitali smo mlade jesu li ekološki osviješteni: ‘Odvajamo jedino boce za beskućnike’

Navode i da su u Zagrebu organizirane razne aktivnosti s naglaskom na najmlađe sugrađane, a sve kako bi djeca spoznala važnost redovitog kretanja, vježbanja, vožnje bicikla, pješačenja i boravka na svježem zraku.

– Aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti 2023. ZET se priključuje i edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija). Edukaciju za vozače provode predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Savezom udruga za autizam Hrvatske, priopćeno je iz ZET-a.

Copy link
Powered by Social Snap