Pretraga

Čak 154 učenika u Zagrebu idu u samoizolaciju: Otvorena karantena za studente, stižu mjere za HNK okupljanja

A- A+

Posljednja dva dana u Hrvatskoj je rekordan dnevni rast broja novozaraženih koronavirusom. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u protekla 24 sata zabilježeno je 457 novih slučajeva, a u Zagrebu ih je 161. U glavnom gradu samoizolacija je određena za 154 učenika, pripremljen je smještaj za karantenu za studente, a strože mjere koje će uskoro biti donesene odnosit će se i na okupljanja kod HNK.

Foto: Pixabay/Alexandra_Koch

U Zagrebu je dostignut dnevni rekord broja novozaraženih koronavirusom – od 1.030 testiranja u zadnja 24 sata zaraza je utvrđena kod 161 osobe, dok je samoizolacija određena za 460 osoba.

U Zagrebu u samoizolaciju idu 154 učenika

Kako su izvijestili iz Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, od ukupnog broja pozitivnih, zaraza je utvrđena kod jednog učenika osnovne škole i troje učenika različitih srednjih škola. Zaraženo je i troje učitelja iz tri osnovne škole i jedan pomoćnik u nastavi iz jedne osnovne škole.

Izdvojeni članak

Zaraženo 17 studenata medicine, a više razreda stavljeno u samoizolaciju

Ukupno je u samoizolaciju stavljeno 87 učenika osnovnih i 67 učenika srednjih škola, te tri nastavnika osnovnih škola.

– Situacija je ozbiljna u gradu Zagrebu bilježimo velike brojeve. Apeliramo na naše sugrađane da se zaista odgovorno i disciplinirano pridržavaju mjera jer ćemo samo tako spriječiti daljnje širenje virusa, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’.

Još u četvrtak je Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč otkrio da je u Studentskom gradu pripremljeno nekoliko paviljona za karantenu. Ondje je već smješteno nekoliko studenata te se očekuje da će u narednom razdoblju njihov broj rasti.

– Sustav funkcionira otežano, što se tiče karantene i samoizolacije u Studentskom gradu u Dubravi, tamo je trenutno deset osoba, to su uglavnom studenti, rekao je Jeleč na današnjoj konferenciji za medije.

Napomenimo ovom prilikom i kako je, prema podacima Stožera Istarske županije, jedan novozaraženi, a riječ je o studentu koji dolazi s područja Krapinsko-zagorske županije. On studira na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, gdje su provedene protuepidemijske mjere i u samoizolaciju je stavljeno 19 osoba, što uključuje profesore i studente.

Strože mjere za okupljanja kod HNK

Budući da je klubovima radno vrijeme ograničeno do ponoći, mladi se okupljaju ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Kako je za RTL objasnio Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, trenutno je na snazi niz vertikalnih propisa koji govore o različitim okupljanjima poput krizmi i vjenčanja, no sada će se donijeti jedna horizontalna mjera o ograničenju okupljanja iznad kojeg broja će organizator biti odgovoran za provođenje mjera. Isto će vrijediti i za okupljanja koja dosad nisu bila obuhvaćena sadašnjim propisima, uključujući i ona na otvorenom.

– Primjerice u Bogovićevoj ulici o čemu se danas razgovaralo na nacionalnom stožeru. U to ulaze i okupljanja ispred HNK, rekao je Capak i dodao da će draft tih mjera biti gotov do kraja tjedna, nakon čega će one biti donesene kao odluka.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Čak 154 učenika u Zagrebu idu u samoizolaciju: Otvorena karantena za studente, stižu mjere za HNK okupljanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap