Pretraga

Dio roditelja revoltiran online nastavom: Spremni smo djeci isključiti internet

A- A+

U drugom smo tjednu drugog polugodišta ove školske godine, a većina učenika nastavu pohađa online putem. Izuzetak su najmlađi učenici osnovnih škola i maturanti. Brodsko-posavska županija već je donijela odluku o povratku svih učenika u škole, a u Primorsko-goranskoj u škole se vraćaju svi osnovnoškolci i maturanti, dok ostali srednjoškolci nastavljaju s online nastavom. Nezadovoljni time što se nastava provodi online, pojedini roditelji su pokrenuli peticiju kojom traže da se nastava odvija isključivo u školama.

Ilustracija: Alexandra_Koch; Pixabay

Nezadovoljni online nastavom, pojedini roditelji ovih su dana pokrenuli inicijativu ‘Nastava u školi’ te popratnu peticiju kojom traže povratak svih učenika u klupe. Naime, za sada je samo Brodsko-posavska županija donijela odluku o povratku svih učenika u škole od 1. veljače, a u Primorsko-goranskoj u klupe se vraćaju svi osnovci i maturanti, ostali srednjoškolci su na C modelu. Dio roditelja peticijom traži nastavu u školama za sve.

Preko 3.000 potpisnika peticije

– Obrazovanje kao temeljno ljudsko pravo propisano je Općom deklaracijom o ljudskim pravima. Unatoč tome, danas, 2021. godine, u srcu Europe, našoj djeci se nudi surogat obrazovanja u vidu on-line nastave. Prema tvrdnjama vodećih stručnjaka u obrazovanju, a i po našem vlastitom iskustvu, kao i iskustvu naših učitelja iz proljeća 2020. godine, online (virtualno) školovanje dovodi do negativnih posljedica za djecu u području znanja, ali jednako tako i psihološkog, društvenog i fizičkog stanja, što nije ograničeno samo na školu, već uključuje i sportske i umjetničke aktivnosti. Mi roditelji, potpisnici ove inicijative, smatramo da su naša djeca diskriminirana odlukama koje im onemogućuju pohađanje nastave uživo kao najboljeg oblika nastave, već je se zamjenjuje online nastavom, stoji u uvodu peticije.

Pokretači nam kažu da je inicijativa dobila podršku široke baze roditelja iz oko 300 mjesta iz cijele Hrvatske te su mišljenja ‘da je inicijativa prepoznata kao izvorni glas roditelja za djecu’.

– Na Facebook stranici inicijative redovito objavljujemo komentare roditelja, odgajatelja, učenika, baka itd. kako bismo ukazali na štetne posljedice online nastave i na teške uvjete u koje su djeca dovedena zatvaranjem u njihove sobe, gdje su osuđeni provoditi i po 10, 12 pa čak i 15 sati dnevno kako bi riješili sve školske obaveze. U najkraćem, online nastava je puno veći rizik za zdravlje djece nego što je to epidemija. Stoga nije čudno da je naša peticija u rekordno kratkom roku dosegla oko 3.000 potpisa, što je utrostručenje u posljednja 24 sata, kažu nam pokretači.

Izdvojeni članak

I druga županija donijela odluku: Srednjoškolci online do 12. veljače, izuzetak su maturanti

Roditelji spremni isključiti internet od ponedjeljka

Smatraju da ne postoji dovoljno dokaza da učenici u školama predstavljaju epidemiološki rizik ili da su ‘superširitelji’ virusa. Posebice, tvrde u tekstu peticije, nije opravdano zatvarati škole u malim mjestima gdje nema puno učenika i gdje se mogu održavati epidemiološke mjere. Stava su da se zahtjevi roditelja više ne mogu niti smiju ignorirati.

– Upozoravajuća je razina frustracije zbog nepotrebno teških mjera primijenjenih na djecu. Mnogi roditelji su nam se javili s porukom da su spremni 1. veljače isključiti internet i do daljnjega bojkotirati online nastavu, kako su spremni poslati djecu u škole i slično, kažu pokretači peticije.

Dodaju, kad su djeca u pitanju, njihovi interesi uvijek moraju biti apsolutni prioritet.

– U slučaju epidemioloških mjera to nije slučaj i roditelji su vrlo jasni da više neće tolerirati grupici ljudi, za koje se ni ne zna tko ju čini, da kroji životne sudbine djece na tako bešćutan način. Sasvim je jasno da online nastave čini preveliku štetu djeci bez opravdanog razloga i mjere se u najkraćem mogućem roku moraju modificirati tako da se sva djeca vrate na normalnu nastavu, zaključuju pokretači peticije.