Pretraga

[FAN FEKT] Ovaj hrvatski most ima najveće lukove na svijetu!

A- A+

Mostovi su ovih dana glavna tema u državi. Svi se pitaju hoće li moć opstati ili ne. Mi to ne znamo, ali zato znamo da osim onog u saboru, u Hrvatskoj imamo jedan, uistinu impresivan most. Jeste li znali da je Krčki most s rasponom luka od 390 metara svjetski rekorder među betonskim lučkim mostovima?

Wiki

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] I Hrvatska ima kosi toranj

Da, dobro ste pročitali. Svjetski rekorder. Krčki je most (bivši Titov most) i danas, 35 godina nakon što je izgrađen pravo graditeljsko čudo. Jedan betonski most u Kini ima doduše veće lukove, ali našem krčkom divu nije konkurencija jer nije građen na isti način.

Krčki most dugačak je 1309 metara i spaja uvale Črišnjevo i Skot na kopnu i općinu Omišalj na Krku. Između kopna i Krka nalazi se i otočić Sv. Marko koji je projektantu Iliji Stojadinoviću posložio za ukopavanje temelja oba luka mosta i nosač ceste između njih.  Veliki luk premoštava morski kanal između Svetog Marka i kopna a malim između Svetog Marka i Krka.

Radovi na izgradnji mosta počeli su 1976. a trajali su pune četiri godine. Most je otvoren 19. srpnja 1980 godine kada je preko njega u slavljeničkoj povorci prešlo 25 000 ljudi. Najveći hrvatski otok tako je postao predgrađe Rijeke.

Prema nekim podacima, most je u 25 godina prešlo 75 milijuna vozila!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap