Pretraga

[FOTO] Mladi Splićani svađu, ponižavanje, sukob zamijenili razgovorom, uvažavanjem i suživotom

A- A+

Obrtna tehnička škola u Splitu u suradnji s Centrom za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova obilježila je jučer Dan ružičastih majica. To je zapravo međunarodni preventivni program za borbu protiv vršnjačkog nasilja, nastao u spomen na jednog kanadskog srednjoškolca, koji je zbog humane geste postao žrtvom nasilja. U Hrvatskoj ga je obilježila tek jedna škola, dakle spomenuta Obrtna tehnička, u kojoj iako prevladavaju dečki, pedagoginja Ružica Vorgić Krvavica naglašava da je stopa nasilja vrlo mala.

Autor fotografije: Zvonimir Terze

Suradnjom Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova te Obrtne tehničke škole u Splitu, jučer je obilježen Dan ružičastih majica. To je program kojim se nastoji upozoriti mlade na problem vršnjačkog nasilja te odagnati im pomisli da se sami u njega upuste.

Izdvojeni članak

Učenici 18. gimnazije tribinom glasno poručili: Zaustavimo nasilje – odgojimo roditelje


U znak prosvjeda protiv nasilja nad kanadskim srednjoškolcem, obilježava se Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica je program prevencije vršnjačkog nasilja koji se obilježava u znak prosvjeda na incident nasilja koji se dogodio 2007. godine u jednoj kanadskoj srednjoj školi. Učenik Charles McNeill je na nastavu došao odjeven u ružičastu majicu kako bi podržao majčinu borbu protiv raka dojke. Postao je metom nekolicine huligana iz škole. Da bi izrazili protest prema tom agresivnom činu, učenici iste škole David Shepherd i Travis Price kupili su 50 ružičastih majica te ih idući dan podijelili ostalim učenicima. Tako su osudili i izrazili protest prema nasilju.

Umjesto svađa – razgovor, umjesto ponižavanje – uvažavanje

– Djeca i mladi u svom životu čuju jako puno ne, -ne smiješ, ne možeš, nemoj…Ovim smo programom nastojali, kao što nastojimo i u svom svakodnevnom radu s učenicima, pričati i djelovati afirmativno.

Umjesto svađa rekli smo razgovor, umjesto ponižavanje – uvažavanje, umjesto sukob – suživot. Sličnim porukama ispisali smo i školsko stepenište, kao podsjetnik, objašnjava nam pedagoginja Ružica Vorgić Krvavica iz Obrtno tehničke škole u Splitu, u čijim se prostorijama i dvorištu projekt odvijao.

Veliku pozornost privukla je jedna igra, koju smo navikli viđati u puno minijaturnijim izdanjima.

– Igrom ‘Čovječe, ne ljuti se’ učenici su vidjeli da se mogu ugodno družiti međusobno, kao i sa svojim profesorima, a odgovarajući na pitanja vezana uz nasilje osvijestili su kako postoje drugačiji načini i druženja i rješavanja sukoba, dodaje pedagoginja. Naime program je bio osmišljen kroz pet aktivnosti među kojima je bio i Čovječe ne ljuti se sa ‘živim ljudima’. Za razliku od ove igre na ploči, prilikom stajanja na određena polja, učenici su trebali odgovarati na pitanja vezana za prevenciju nasilja.

Često govorimo o nasilju, ali mala su nam nastojanja da učinimo nešto dobro

No igra i zabava, koje je jučer bilo, nisu tek školska priredba. Učenici Obrtne tehničke škole u Splitu usvajaju obrasce ponašanja u kojem se nasilje percepira kao nešto loše i odbojno.

– Skloni smo diskutirati o količini i vrstama nasilja, ali umanjujemo vlastitu snagu u nastojanjima da se učini nešto dobro. Poznato je da pozitivnim vrijednostima treba puno više vremena prije nego se afirmiraju, ali jednom kada se uspije njihova je postojanost puno snažnija.

Iako srednjoj školi prethodi osnovna škola, pa često imamo učenike s usvojenim obrascima ponašanja za koja znamo da ih je jako teško mijenjati, u našem radu je unatrag nekoliko godina vidljivo da osvještavanje toga što je uopće nasilje i koji su oblici nasilja dovodi do toga da učenici ipak mijenjaju svoja uvjerenja i stavove vezane uz nasilje.

Posljedično – i nasilja je manje. Ponosni smo na naše maturante kod kojih je nasilje prisutno u vrlo maloj mjeri, rekla nam je pedagoginja Vorgić Krvavica.

Za kraj je dala jednu miroljubivu poruku upakiranu u alegorijsku izreku.

Prvo prošetajte u tuđim cipelama. Onda razmislite hoćete li i dalje suditi.

Autor fotografije: Zvonimir Terze

[FOTO] Mladi Splićani svađu, ponižavanje, sukob zamijenili razgovorom, uvažavanjem i suživotom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap