Pretraga

Fotogalerija: Bili smo 130 metara pod površinom zemlje

A- A+

Ukoliko ikada posjetite Krakow, grad smješten na jugu
Poljske, vodič će vam sigurno preporučiti dvije destinacije u blizini grada:
Auschwitz i Birkenau logore te – rudnik soli Wieliczka. Ukoliko za ovaj potonji
nikada niste čuli, sada možete ispraviti tu nepravdu. Ovako je pak izgledao naš
‘Put u središte zemlje’.

Marin Zdelar

Izdvojeni članak

Sol i tekila čuda rade

Iako ima stanovnika gotovo kao Zagreb, Krakow odaje dojam vrlo malog gradića. Takav dojam najvjerojatnije se stječe zbog toga što u njemu nema nebodera i posebno visokih zgrada, a nizovi sivo-smeđih stambenih zgrada koje izgledaju identično podsjećaju na minula vremena SSSR-a.

U središu Krakowa nalazi se njegova stara jezgra koja je zaista predivna, no ostatak grada nažalost nema previše sadržaja koji bi bili interesantni turistima. Zbog toga se uvijek u ponudama turističkih agencijala nalaze i logori Auschwitz i Birkenau te podzemni rudnik soli ‘Wieliczka’. Iako vas spomen rudnika sigurno neće previše trgnuti, radi se o veličanstvenom zdanju koje seže dublje od 350 metara u tlo zemlje.

Izdvojeni članak

Gdje na maturalac: Prag

Naime, iskopavanje soli u blizini rudnika započelo je 1250. godine a 1290. i u Wieliczki. Rudnik radi i danas iako je većina produkcije ugašena, a tri od čak devet podzemnih razina prenamijenjene su i prilagođene za turističke posjete koji su započeli još u 18. stoljeću. To čini Wieliczku jednim od najstarijih industrijskih postrojenja u svijetu a nekada je bilo najveće i najprofitabilnije postojenje na cijeloj kugli zemaljskoj s obzirom da se sol smatrala ‘bijelim zlatom’.

Godine 1935. rudnik je započeo s masovnim primanjem turista sve do Drugog svjetskog rata kada su ga nacisti počeli koristiti kao podzemno skladište ratnih potrepština. Godine 1978. rudnik je prepoznao i sam UNESCO i uvrstio ga među spomenike svjetske kulturne i prirodne baštine. Danas rudnik na godišnjoj bazi posjećuje čak 800.000 ljudi.

Izdvojeni članak

Gdje na maturalac: Španjolska

Turisti se u rudnik spuštaju pješice, stubištem koje broji čak 378 stepenica i koje će vas dovesti na 64 metra ispod površine. Zbog toga je posjet izričito zabranjem svima koji imaju problema sa srcem ili kretanjem. I tu stižete na prvu od čak devet razina rudnika. Za turiste su otvorene tri najviše razine dok su one najniže u potpunosti pod vodom. Pred vama je tura od dvadesetak ogromnih dvorana koje su povezane hodnikom dužine dva kilometra. Inače, na svih devet razina rudnika nalazi se čak dvije tisuće dvorana koje su povezane hodicima čija ukupna dužina iznosi nevjerojatnih 200-ak kilometara. Najniža razina rudnika nalazi se na dubini od 327 metara. Apsolutno svaki centimetar rudnika isklesan je ljudskom rukom osim nekih dvorana u kojima je po pronalasku TNT-a korišteno i to sredstvo.

Izdvojeni članak

Gdje na maturalac: Pariz

Temperatura u samom rudniku iznosi između 17 i 21 celzija koju omogućuju ogromni klima-uređaji. Možda će vas stoga zaprepastiti kada čujete da je prirodna temperatura u hodnicima rudnika između 40 i 60 celzija. Upravo to su temperature na kojima su radili deseci tisuća ljudi kroz stoljeća.

U zaista veličanstvenim dvoranama kroz koje se prolazi nalaze se kipovi značajnih ličnosti koje su svojedobno posjetile rudnik pa ćete osim na statue svetaca naići i na kipove Nikole Kopernika, Goethea (koji je, vjerovali ili ne – bio ministar rudarstva i strastveni kolekcionar minerala i stijenja) te Dmitrija Mendeljejeva.

Zasigurno najveličanstvenija dvorana u cijelom kompleksu je katedrala sv. Kinge u čijoj se pozadini nalazi i kip Pape Ivana Pavla II koji je u svojim mlađim danima također posjećivao rudnik. Svaki milimetar ovog zdanja uklesan je ljudskom rukom, apsolutno svaka ilustracija, kip, pa čak i ogromni lusteri izrađeni od kristala soli.

Osim beskrajnih hodnika i velebnih dvorana rudnik je ispunjen brojnim jezerima od kojih su neka prirodna a neka i umjetna. Ukoliko pomislite kako bi bilo zgodno uskočiti u njih (što naravno ne preporučamo iz očitih razloga) dobro je znati kako se u njima nemoguće utopiti jer radi se o najslanijim pa time i najgušćim jezerima na cijeloj kugli zemaljskoj.

Osim dvorana u kojem su rudari štovali kršćanska božanstva ali i neka poganska dvorane su ispunjene kipovima vladara i vladarica, a neke su preuređene u kafiće, restorane, muzeje i suvenirnice. Tu postoji i ogromna konferencijska dvorana, dvorana u kojoj se svake godine održava luksuzni bal te dvorana u kojoj se već godinama održavaju utakmice malog nogometa.

Na 210 metara dubine nalaze se i prostorije u koje dolaze astmatičari kako bi ublažili svoje tegobe. Zanimljiva je činjenica kako su u rudniku korišteni i konji koji nisu imali imali nikakvih problema s nametnicima različitih vrsta zato jer njih jednostavno – nema. Ne mogu preživjeti na takvim dubinama. Vodič će vam vjerojatno napomenuti i da što više uživate u zraku Wieliczke jer radi se o zraku toliko čistom i zdravom da ga možete udisati samo na još nekoliko mjesta na svijetu.

Turistička tura završava na 135 metara dubine, na trećoj razini. Bez brige, na vrh se nećete vraćati pješice već iznimno skučenim liftom koji će vas na vrh vratiti za samo 55 sekundi.

Ukoliko ćete ikada imati prilike posjetiti ovaj rudnik, učinite to. Wieliczka zaista nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a neki svoje oduševljenje rudnikom uspoređuju s onim koje su doživjeli ugledavši piramide u Egiptu. Treba li vam bolja preporuka?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap