Pretraga

Gdje na maturalac: Berlin

A- A+

Maturalac ili maturalno putovanje je ono za što većina srednjoškolaca živi tijekom trećeg razreda. Izbor je težak, a faktora koji odlučuju je mnogo. bez obzira želite li se kulturno uzdizati ili pak samo dobro provesti s društvom važno se informirati. Zbog toga vam donosimo seriju tekstova Gdje na maturalac. Upoznajte Berlin.

travlang.com

Izdvojeni članak

Gdje na maturalac: Španjolska

Kada je u pitanju biranje maturalaca Berlin nije na prvom mjestu, no možda je to pogreška. Glavni njemački grad godinama već nosi titulu urbane elektro prijestolnice Europe i sigurno ima puno toga za ponuditi.

Berlin je zapravo grad za velike cure i dečke, koji žele imati provod uz vrhunsku glazbu u najboljim klubovima. Razumijemo da su jeftina piva Praga i plaže Barcelone privlačni, ali budimo realni, za mnoge se posjet tim destinacijama svede na isto iskustvo kao i druženje u parkiću na kvartu.

Povijest u kojoj još uvijek živimo

Prije nego što krenemo u priču o klubovima treba napomenuti da malokoji grad u Europi može konkurirati povijesti Berlina. Ono što ga razlikuje od Madrida, Praga ili Pariza je to što je bilo posebno zanimljivo relativno nedavno. Osim što je bio glavni grad nacističke Njemačke, Berlin je isto tako bio grad podijeljen hladnim ratom. I sve se to još može vidjeti u arhitekturi i muzejima.

Samo jedan takav primjer je zgrada Reichstaga. U samom centru Berlina preko pedeset godina je stajala ruševina parlamenta. Nakon pada Berlinskog zida počela je obnova velebne građevine. Osim što je simbol nove, ujedinjene Njemačke, nova zgrada ima i savršen pogled na Berlin.

Kupola na vrhu zgrade je napravljena od stakla, te je unutra smještena elipsasta šetnica s koje možete promatrati centar glavnog grada. Još je bolja vijest da je ulaz besplatan, samo se morate najaviti na stranici parlamenta dva tjedna prije.

Izlazak? To ne bi trebao biti problem u Berlinu. Ako volite bilo koji oblik elektronske glazbe dobro ćete se provesti. Cijene jesu više ako se želite otrovati alkoholom, ali ako želite plesati i guštati, onda nije puno skuplje ni od Hrvatske. Ako vas krstarenje ogromnim gradom ne izmori previše onda navečer možete posjetiti neki od ovih klubova.

Najbolji svjetski klubovi

Izdvojeni članak

Gdje na maturalac: Prag

Watergate se nalazi na obali rijeke Spree. Elektronska glazba se pušta na dvije razine, od koje je gornja rezervirana za elitne izvođače, a donja za nove nade. Zabava je zagarnatirana.

Cookies, još jedan vrhunski klub, je institucija na berlinskoj sceni. U 15 godina je promijenio šest lokacija, svaki put s ciljem poboljšavanja klubskog doživljaja. Centralni dio je rezerviran za house i disco, no druga prostorija zna biti ispunjena zvukovima najrazličitijih žanrova, od indie rocka do hip hopa.

Dva izdvojena kluba su samo kap u moru. Nemojte misliti da je sve rezervirano za ljubitelje elektro glazbe. To najbolje ilustrira činjenica da skoro svaka manjinska skupina koja živi u Berlinu ima svoj klub.

Prednost Berlina je i njegova lokacija. Na putu do tamo i natrag možete posjetiti Dresden, Prag, Bratislavu i Beč, a da se uopće niste maknuli s ceste za Hrvatsku. Iako se čini da je Berlin na karti jako daleko treba se uzeti u obzir da se cijeli put odvija na autocestama Austrije i Njemačke.

Berlin je skriven dragulj među maturalnim opcijama. No, nije za svakoga. Ako ste spremni, Berlin vam može pružiti najbolji provod u životu.

Copy link
Powered by Social Snap