Gradi se studentski dom u Dubrovniku: ‘Novac ne pada s neba, ali ga ima’

Dubrovački studenti uskoro će dobiti novi studentski dom. Milijunski projekt s 30 milijuna kuna sufinancirat će i sam Grad Dubrovnik, odlučeno je jučer na sjednici Gradskog vijeća. Gradnja doma trebala bi započeti krajem ove ili početkom sljedeće godine, a trajat će 18 mjeseci.

Foto: Sveučilište Dubrovnik/Facebook

Kako piše portal Dubrovačkidnevnik.rtl.hr, a prema riječima predsjednika Vijeća Mata Frankovića, jučer u podne je bio rok da Sveučilište dostavi Sporazum o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku. Zbog toga je sjednica Gradskog vijeća bila sazvana u kraćem roku no što je to bio slučaj.

Porasla cijena školarina na Sveučilištu u Dubrovniku

Grad će sufinancirati izgradnju s 30 milijuna kuna

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić kao predlagatelj Prijedloga zaključka o prihvaćanju teksta Sporazuma o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku pojasnio je isti.

– Molim vas da ovu točku izglasamo u cijelosti. Govorimo o tri vremenska razdoblja. Prije 20 godina, pokazala se potreba da brojni ljudi trebaju imati smještaj u Dubrovniku. Prije 10 godina, odredilo se da će studentski dom biti na području Montovjerne, kazao je na sjednici gradonačelnik Vlahušić.

Dodao je kako je oko sufinanciranja izgradnje studentskog doma bilo različitih ideja. Prvo je donesena odluka kako će grad platiti komunalni doprinos od osam milijuna kuna, potom da će sudjelovati s 30 milijuna kuna u izgradnji. S tom odlukom je Sveučilište nastupilo pred Agencijom za EU fondove, koja je prije nekoliko dana napisala da to treba jasno napisati jer država nema tih 30 milijuna kuna.

– Grad Dubrovnik će, prema ovom Sporazumu, Sveučilištu osigurati milijun i 700 tisuća kuna u ovoj godini što ćemo osigurati rebalansom. Treba donijeti Odluku da ćemo u narednoj godini 12 milijuna, a godinu iza 16 milijuna kuna. Ovo nije naša obaveza nego naša dobra volja jer je pitanje Sveučilišta državno, rekao je na sjednici Vlahušić.

Dodao je i kako novac ne pada s neba, ali da novca ima te kako dio istog leži na računu Zaklade Blaga djela, i to čak 25 milijuna kuna, a da se od tog novca mogao izgraditi dom za starije u Gružu.

Dubrovčani dobivaju prvi studentski dom koji će imati 500 soba

Izgradnja počinje krajem ove ili početkom sljedeće godine

HDZ-ova Sanja Putica kazala je kako i kao gradska vijećnica i saborska zastupnica, podržava ovu subvenciju.

Vijećnik i ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica se zahvalio u ime Sveučilišta te dodao kako je ovo preduvjet da u roku od 60 do 90 dana dobiju pozitivnu odluku za izgradnju ovog doma. Dodao je i kako će izgradnja, sukladno planu, trajati 18 mjeseci, a počet će krajem ove ili početkom sljedeće godine, prenosi Dubrovačkidnevnik.hr.

Vijećnici su ovaj prijedlog usvojili jednoglasno. Tako će i Dubrovnik postati jedan od hrvatskih gradova koji dobiva novi studentski dom.

Odgovori