Pretraga

O Hrvatskim studijima oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta: Dali su podršku studentima koje ‘zastrašuju i omalovažavaju’

A- A+

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija dobio je podršku Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilišni zbor, naime,  solidarizirao se s tamošnjim studentima za koje tvrde da su žrtve zastrašivanja i omalovažavanja, u kojem prednjače čelnici Sindikata znanosti. Zanimljivo je kako je priopćenje Studentskog zbora stiglo s e-mail adrese dekana.

foto: srednja.hr

Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu donijela izrazila je solidarnost sa studentima Fakulteta hrvatskih studija i dala potporu nastojanjima Studentskoga zbora Fakulteta.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji podigli kaznenu prijavu protiv ministrice Divjak: ‘Zloporabila je svoj položaj’

Javnost je o tome obavijestio Studentski zbor novoosnovanog Fakulteta priopćenjem koje je, valja napomenuti, stiglo s e-mail adrese dekanovog ureda.

– U povodu najnovijega osporavanja upisa Fakulteta hrvatskih studija u Sudski registar od strane ministrice znanosti i obrazovanja kao i s tim povezanih medijskih zastrašivanja i omalovažavanja studenata koji studiraju na Fakultetu hrvatskih studija, u čemu prednjače čelnici Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Skupština Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 23. siječnja 2020. raspravljala je o položaju studenata na novoosnovanom fakultetu
Sveučilišta u Zagrebu, stoji u priopćenju.

‘Unose nemir u redove studenata’

Napominju kako je Skupština je dala potporu Studentskomu zboru i studentima Fakulteta hrvatskih studija u obrani integriteta fakulteta na kojem studiraju i prava na mirno i neometano studiranje.

Izdvojeni članak

Predstavnica Sindikata: Studenti Fakulteta hrvatskih studija ne mogu dobiti pravu diplomu

– Skupština je osudila svaki pokušaj nanošenja štete ugledu novoosnovanoga fakulteta i unošenje nemira u redove studenata, ističu.

O kakvom se točno unošenju nemira govori ne preciziraju. No nastavak je ovo sage koja traje već tjednima. Podsjećamo, ministrica je najprije rekla kako je upis Hrvatskih studija u Sudski registar obavljen bez njezine suglasnosti te naglasila kako sa Sveučilišta nije dobila službenu obavijest o osnivanju novog fakulteta. Dekan Pavo Barišić potom je ustvrdio kako to nije istina te optužio Divjak da opstruira Fakultet hrvatskih studija. Ministarstvo je na kraju Državom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o upisu u registar. Glavni tajnik Nezavisnog sindikata Vilim Ribić zaključio je da se Studiji sada, budući da nisu upisani u Upisnik visokih učilišta, zakonski više ne bi smjeli ni financirati iz državnog proračuna.

Zbor: Potrebno je očuvati dostojanstva institucije

Studentski zbor Sveučilišta, ističu iz Zbora u priopćenju, od početka podupirao nastojanja studenata da se Hrvatski studiji transformiraju u fakultet.

Izdvojeni članak

Sindikat: ‘Fakultet hrvatskih studija djeluje nelegalno, to ni nije fakultet’

– Predstavnici Studentskoga zbora Sveučilišta jednoglasno su na sjednici Senata 10. prosinca 2019. podržali odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija, podsjećaju.

Pozvali su i Hrvatski studentski zbor da se solidarizira sa studentima Fakulteta hrvatskih studija i podupre nastojanja Studentskoga zbora Fakulteta hrvatskih studija u očuvanju dostojanstva institucije i prava na mirno i neometano studiranje.

Sindikat: Željeli smo zaštititi studente

A što kažu na izjave pitali smo i sindikaliste.

– Da sam student, i ja bih tako nešto napisao, rekao je Vilim Ribić.

Ustvrdio je kako se oni, borbom za zakoniti rad, zapravo bore i za prava studenata.

Sindikalistica Vesnica Garašić također je naglasila da sindikalisti žele zaštiti studente.

– Nikada nam namjera nije bila govoriti protiv studenata, zaključila je sindikalna predstavnica u Senatu Sveučilišta.

O Hrvatskim studijima oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta: Dali su podršku studentima koje ‘zastrašuju i omalovažavaju’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap