Pretraga

Komentar: Nakon Jovanovića trebao nam je ministar, a ne čovjek s kalkulatorom

A- A+

Vedran Mornar je ministar s kalkulatorom koji studente gleda kao omjer, kao produkt, graf funkcije, kao brojke ispod kojih se podvuče crta. Ne razumijem jedino zašto se svi čude. Pa još daleke 2009. kao predsjednik Nacionalnog vijeća za visoku znanost on je izračunavao i zgražao nad tim koliko košta student.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar glavna je vijest zadnja dva dana.

Tehnokrat na čelu MZOS-a nakon što je kraću turu ‘otplakao na ramenu’ voditelju Dubravku Merliću i okončao žalopojke o malom mu proračunu, spremno je izvukao tešku artiljeriju i opleo po, očigledno nedovoljno domoljubno osvještenim, studentima.

– Grubo zvuči, ali znanje košta i mjerljivo je. Percepcija da je obrazovanje besplatno je štetna jer što je besplatno ne vrijedi. Smatram da bi bilo razumno da se studentima koji se školuju na račun države uvede obveza da ostanu neko vrijeme u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van. Meni to zvuči razumno, mrtav hladan ispalio je Mornar pokazavši potpuno nerazumjevanje situacije ili jednostavno ne brigu.

Izdvojeni članak

Mornar: Oni koji odu van trebali bi vratiti novac za faks

Ne znam što je od to dvoje gore, no vjerujem da mi je jedno jasno.

Gospodin ministar pametan je čovjek s iznimnim CV-om i impozantnim iskustvom stoga sumnjam da ne razumije situaciju u kojoj stotine tisuća mladih s diplomom u džepu i kavom iz automata u ruci čekaju svoj red na burzi.

Riječ je jednostavno o onome što smo mogli naslutiti i ranije.

Vedran Mornar je ministar s kalkulatorom koji studente gleda kao omjer, produkt, graf funkcije, kao brojke ispod kojih se podvuče crta.

Ne razumijem jedino zašto se svi čude. Pa još daleke 2009. kao predsjednik Nacionalnog vijeća za visoku znanost on je izračunavao i zgražao nad tim koliko košta student.

Biflao je tada, kako na primjer jedan diplomirani metalurg sa sisačkog fakulteta košta čak milijun i 600 tisuća kuna, a posebno mu je u oko zapelo da ‘nas’ mnogo novca dođu glumci i kipari. Oni, gle čuda, ne pridonose gospodarstvu, a mi smo siromašna zemlja.

Nije tada, da se krivo ne shvati, Vedran Mornar eksplicitno rekao ‘što će nam tako skupi glumci kad oni ne pokreću startupove’, ali se nešto slično dalo iščitati između redaka.

Nemojmo živjeti u zabludi, nije prvi čovjek MZOS-a šokirao svoga šefa na Markovu trgu. Ne, njemu je nakon rastrošnog i brbljavog Jovanovića trebao netko tko će smanjiti troškove u obrazovanju brzo i efikasno. Više nije bilo dosta što se udio BDP-a za obrazovanje smanjuje iz godine u godinu, a školarine rastu sad bi se i nešto opipljivije zaradilo na studentima.

A tko bi za to bolje poslužio od čovjeka u odijelu s kalkulatorom u ruci. Put je to kojim hrvatske Vlade već puno desetljeće vode hrvatski obrazovni sustav kontinuiranom politikom koja će dovesti do outsourcinga obrazovanja.

Studenti u zemlji znanja su isključivo trošak dok ministar bez prave ideje hoda samo s digitronom u ruci.

Ostaje samo pitanje je li Vedran Mornar upravo počeo zakucavati zadnji čavao u lijes hrvatskog visokog školstva.

Stavovi izneseni u tekstu su isključivo autorovi i ne predstavljaju nužno i stavove portala Srednja.hr

Copy link
Powered by Social Snap