Pretraga

Kreće skupljanje potpisa nastavnika za odgodu Škole za život, Divjak poručuje: ‘Reforma sigurno ide’

A- A+

Sindikat Preporod danas je predstavio svoj zahtjev za odgodom frontalne primjene Škole za život i to za godinu dana. Iz Preporoda će svoj zahtjev danas uputiti svim osnovnim i srednjim školama u kojima će ih moći potpisati zaposlenici, sve do 12. srpnja. Svoj će zahtjev Sindikat uputiti direktno premijeru Andreju Plenkoviću. S druge strane, resorna ministrica Divjak poručuje da reforma sigurno ulazi u sve škole od jeseni, a zahtjev Sindikata Preporod svodi tek na prepucavanje s većinskim sindikatom.

Montaža: srednja.hr

Opće nezadovoljstvo, nedostatak konkretnih odgovora o tome što činiti od jeseni u razredu, nesigurnost nastavnika i nedostatne edukacije uoči frontalne primjene Škole za život. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih Sindikat Preporod traži odgodu primjene Škole za život za godinu dana.

Odgoda godinu dana, stvaranje infrastrukturnih uvjeta i intenzivno stručno usavršavanje

Izdvojeni članak

Divjak apelira na ‘sve pristojne ljude’: Nemojte da reforma stane radi sumnjivih i partikularnih interesa

Zahtjev, koji uključuje i podzahtjeve za stvaranjem infrastrukturnih uvjeta, kao i za cjelovitim i intenzivnim stručnim usavršavanjem, danas je upućen svim osnovnim i srednjim školama gdje ga mogu potpisati svi zaposlenici i to do 12. srpnja. Preporod sa svojim zahtjevom ide direktno prema premijeru Andreju Plenkoviću. Na današnjoj konferenciji za medije, gdje je zahtjev predstavljen, zanimalo nas je zašto će ga sindikat adresirati na premijera, a ne na resornu ministricu Divjak.

– Premijer i sada može pokazati da ga obrazovanje ne zanima, no kao roditelj to prvo mora objasniti sebi. Reforma obrazovanja je prioritetno nacionalno i političko pitanje, u vladajućoj stranci nisu zadovoljni time da mlađi koalicijski partner preuzme to u potpunosti, tako da se to itekako tiče premijera, rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Promjena terminologije

Marija Veronkica Cvjetković iz Osnovne škole Bukovac osvrnula se na online edukacije na platformi Loomen, ocijenivši ih nesvrhovitima, a od novosti koje su im predstavljene, tvrdi kako se samo promijenila terminologija.

– Nije šija, nego vrat. Nema bitne promjene niti odgovora što najesen činiti u razredu, rekla je Cvjetković. Istaknula je kako kod nastavnika postoje i brojne dvojbe oko nužne dokumentacije koju moraju ispunjavati te nejasnoća oko upisivanja sata u e-dnevnik. Spornom je naglasila i nejednaku opremljenost škola diljem Hrvatske.

Izdvojeni članak

Divjak sve sličnija Borasu – U emisiji NU2 držala nam je lekciju što je novinarsko sustavno bavljenje nekom temom

Jadranka Tukša iz zagrebačke XVI. gimnazije kazala je kako se problemi srednjoškolskih nastavnika sa uvođenjem frontalne Škole za život uvelike preklapaju s onima kolega iz osnovnih škola.

‘Nema nikoga tko bi nam dao odgovore na pitanja’

– Ispada da smo glavna loša karika frontalne Škole za život mi nastavnici jer nismo spremni za nov način rada jer nema nikoga tko bi nam dao odgovore na pitanja. A kod otvorenih pitanja, najviše mislim na planiranje nastave i vrednovanje. Kolege su očajne, ni ravnatelji im ne znaju dati odgovore, kazala je Tukša i osvrnula se i na problem državne mature.

Kako kaže, nije jasno što će biti s državnom maturom nakon uvođenja Škole za život, što će se točno na njoj provjeravati, kako će ona izgledati za učenike uključene u eksperimentalnu Školu za život te kako će uopće izgledati matura za učenike obuhvaćene frontalnom Školom za život.

Ministrica Blaženka Divjak u intervjuu za današnji Novi list kazala je kako ‘reforma sigurno ide’te da ‘sada to ideološki ne vrijedi ni lijevima ni desnima’. Gostujući, pak, u jutrošnjoj emisiji N1 televizije, zahtjev Sindikata Preporod svela je na prepucavanje s većinskim sindikatom. 

– Sigurno smo da se neki učitelji još osjećaju nesigurno, ali radimo na tome da ih osposobimo, rekla je Divjak koja, suprotno Preporodu, smatra da je bilo dovoljno vremena za pripremu.

Stipić: ‘Tražimo dovoljno vremena da se stvari poslože na pravi način’

Gordana Kovač Bluha iz Osnovne škole Rapska ukazala je i na činjenicu da Škola za život ne mijenja ništa u pogledu produženog boravka, s obzirom da on trenutačno, kakav je u školama, nema nikakav plan niti program.

Izdvojeni članak

Stipić: Honorara za priručnike ne bi se posramili Tomić i Rudanica zajedno za svoje mega-hitove

– Učitelji produženog boravka su očekivali da će dobiti neke svoje kurikulume, no svi smo čuli ministricu da je rekla da kurikulumi za ovu godinu ne postoje i da ih nećemo ni dobiti. Ovo je samo nastavak takve neke politike, rekla je Kovač Bluha.

Predsjednik Preporoda Stipić zapitao se kako toliko upita i negodovanja nastavnika koji su, prema riječima ministrice, dobro pripremljeni za frontalnu Školu za život.

– Puno se toga napravilo, više nego ikada, cijenimo trud i rad kolega, no tražimo dovoljno vremena da se stvari poslože na pravi način i da se frontalno krene za godinu dana, rekao je Stipić i u pogledu zahtjeva Sindikata za odgodom označio premijera Plenkovića kao najodgovorniju osobu.

Copy link
Powered by Social Snap